Tento text je komentárom madridského denníka Marca.

Utorková remíza s Levante úplne otriasla Barcelonou. Takýto výsledok nečakal nikto a to viac, keď prvý polčas sa vydaril a Katalánci vyhrávali 2:0. Po zmene strán sa však všetko zmenilo a Barcelona postupne vypadla z boja o majstrovský titul. Pozornosť sa sústredila na Ronalda Koemana, jednoduchý cieľ vzhľadom na jeho status trénera a pretože Joan Laporta zatiaľ stále nepotvrdil jeho dlhodobú budúcnosť v klube. Ani pred, ani po zápase. Tréner má však s klubom stále ešte jeden rok platnú zmluvu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Koeman je pod tlakom. Čo je však potrebné analyzovať, je to, či práve Holanďan je skutočne zodpovedný za terajšiu situáciu v Barcelone. Je zrejmé, že nie je jediným faktorom, ale Laporta má v hlave iné plány a chce ich urýchliť vzhľadom na to, že mužstvo už ligový titul nevyhrá. A tréner za súčasnú situáciu nemôže, pretože zdedil mužstvo, ktoré bolo v chaose, morálne zlomené a so zjavne nevyváženým kádrom.

Nemohol sa spoľahnúť na Messiho v dobrej forme až do januára. Odvtedy Messiho hráva ako stroj, no predtým podával na jeho pomery len priemerné výkony. V prvej fáze sezóny Katalánci len v 15. zápasoch stratili až 20 bodov. Nie, nie je Koemanovou chybou, že Messi bol veľmi nahnevaný na Bartomeua za to všetko, čo sa v priebehu posledných rokov stalo.

Gerard Piqué, Philippe Coutinho, Sergi Roberto (hneď v troch prípadoch), Ronald Araujo (2x) a Ansu Fati boli zranení počas rôznych období sezóny. Mladý krídelník mal chýbať 3 mesiace a nakoniec si do konca sezóny už ani nezahrá. Možno sa vráti na predsezónnu prípravu pred štartom budúceho ročníka. Nie, Koeman nemôže ani za chaos v kádri, ktorý zapríčinili zranenia.

Koeman si po odchode Luisa Suarez vyžiadal náhradu, ale vedenie klubu mu žiadnu nedokázalo zabezpečiť. V januári si vyžiadal Érica Garcíu, aby vystužil defenzívnu líniu, ktorá stála na hlinených nohách, ale Laporta tento prestup ešte ako kandidát na prezidenta odmietol schváliť. Nie, nie je chybou Koemana, že klub nemá v pokladnicu ani deravý groš. Pre niektorých je však najľahšie ukázať prstom na neho a obviniť ho za zlyhania Barcelony v tejto sezóne.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

11 komentáre
2021-05-14 10:42:36
To že sme nezvládli záver sezóny je jedna vec. Ale vyhrali sme vydretú Copu.. doslova vydretú Copu kde sme ťahali za kratší koniec proti Granade a Seville. Stiahli sme obrovský náskok na Atletico na ktoré sme strácali v Decembri dvojciferné číslo. Máme obrovský potenciál v tíme lebo ani tie zápasy proti PSG neboli marné. Žiaľ nepremenili sme tutové šance. Ak mám hodnotiť túto sezónu tak som celkom spokojný. Väčšina nepredpokladala ani len tú Copu. Treba mu dať šancu budúcu sezónu určite. Meniť trénerov každý jeden rok nie je cesta...
2021-05-14 10:49:59
Samozrejme ze Koeman za to nemoze a paradoxne za to ze je kritizovany si moze, lebo zlepsil natolko vysledky, hru muzstva a dal nadej na titul, ze terajsie sklamanie plynule prechadza do utokov. Ja verim a prajem mu, aby dostal poriadnu hviezdu do timu a mal este sancu ukazat co dokaze na buducu sezonu