FC Barcelona spolupracuje s firmou NIKE už viac ako 20 rokov. Američania začali prvé dresy pre katalánsky veľkoklub vyrábať v roku 1998, keď nahradili firmu Kappa. Posledná zmluva bola predĺžená v roku 2016 o ďalších 10 rokov. Denník Ara v každom prípade píše, že obe strany chcú zmluvu opätovne prerokovať, no na scéne sa objavila Puma.

Barcelona by chcela získať autonómiu v niektorých obchodných oblastiach a mať väčšiu rozhodovaciu právomoc, než doteraz, aj čo sa týka kolekcie oblečenia. NIKE zas chce prerokovať zmluvu kvôli tomu, aby mohla znížiť vyplácané sumy, pretože prechádza procesom znižovania výdavkov, nakoľko v uplynulom roku utrpela obrovské straty. Barcelona urobila prvý krok k nezávislosti v roku 2018, keď vytvorila Barça Licensing and Merchandising, teda spoločnosť starajúcu sa o klubové obchody, za ktoré v minulosti zodpovedala spoločnosť NIKE.

Zo súčasnej zmluvy vyplýva, že firma platí Barcelone 105 miliónov eur ročne a v závislosti od bonusov sa táto suma môže nevýšiť na viac ako 150 miliónov eur. Barcelona chce túto sumu zachovať, ale NIKE ju chce znížiť kvôli pandémii a jej dôsledkom. Ara informuje, že teraz sa objavila aj tretia strana, firma Puma, ktorá má záujem o spoluprácu s Barcelonou. Zatiaľ nedošlo k žiadnym kontaktom, ale značka chce vsadiť na Barcelonu. V každom prípade je ťažké predstaviť si, aby sa zmluva medzi Barcelonou a NIKE dala vypovedať. Katalánci by to inak, než prostredníctvom súdu a nutnosti vyplatenia vysokého odškodného nedokázali.

Puma v septembri 2020 podpísala multimiliónový kontrakt s Neymarom, keď ho odlákala práve od NIKE. Puma spolupracuje aj s Luisom Suarezom, Janom Oblakom, Antoinem Griezmannom, Oscarom Minguezom či Kunom Agüerom. Firma sa snaží súperiť s takými gigantmi ako NIKE či Adidas. Podarilo sa jej nadviazať spoluprácu aj s Manchestrom City. Financial Times uviedol, že klub v priebehu 10. rokov získa na tejto spolupráci až 700 miliónov eur. Ambasádorom Pumy je aj Pep Guardiola. Firma v Španielsku vyrába lopty aj pre La Ligu.

zdroj: ara
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2021-06-09 09:09:54
Klidne me ukamenujte, ale to je tak krasny dres! :D
2021-06-09 10:15:17
aspon sa budeme odlisovat, vsetci su narazeni v adidasoch a nike...