Tesne pred koncom prestupového leta sa Barcelone podarilo výrazne ušetriť na platoch hráčov, aby mohla zaregistrovať nové posily a vtesnať sa do platového limitu La Ligy. Klub na poslednú chvíľu opustili Griezmann, Moriba a Emerson a zároveň aj kapitáni tímu súhlasili so znížením platov. Koľko sa Barcelone vďaka týmto krokom podarilo ušetriť?

Katalánsky denník Sport publikoval článok o tom, že Barcelona stratí kvôli odchodu Lea Messiho a Antoine Griezmanna dovedna 58 gólov a 27 asistencií (takáto je štatistika oboch hráčov z uplynulej sezóny dokopy). Klub však ušetrí takmer až 160 eur brutto na mzdách. Katalánsky denník tvrdí, že ročný plat Messiho v hrubom sa pohyboval na úrovni 125 miliónov eur a v prípade Francúza to bolo približne 35 miliónov eur.

Barcelona okrem toho ušetrí aj na mzdách iných hráčov, ktorí opustili klub: Junior Firpo (€6m), Trincão (€4m), Emerson (€3m) a Ilaix Moriba (€2m). Spomenúť je potrebné aj úsporu, ktorú Barcelone priniesli zníženia platov v prípade Busquetsa (5 miliónov eur), Albu (5 miliónov eur), Sergiho Roberta (3 milióny eur) a Gerard Piqué (suma sa môže pohybovať od 5 do 20 miliónov eur). Barcelona počas letného obdobia znížila mzdové náklady o minimálne 173 miliónov eur.

Táto suma môže byť ešte vyššia, pretože klub naďalej rokuje o znížení platu s viacerými hráčmi. Podľa informácií médií sú Umtiti, Pjanić a Coutinho ochotní znížiť si svoju mzdu.

Katalánsky klub počas tohto leta zarobil slušné peniaze aj na predajoch či hosťovaniach:

Emerson €16m
Ilaix €16m (+7)
Todibo €8,5m (+7)
Aleña €5m
Manaj €0,5m (3)
Cucurella €1,8m
Firpo €15m
Konrad €3,5m
Trincão €6 (+29)
Akieme €3.5m
Griezmann €10m (+40)

Ak budú splnené všetky bonusy v zmluvách hráčov s inými klubmi a zároveň budú využité klauzuly na trvalé odkúpenie niektorých hráčov, Barcelona môže na týchto transferoch zarobiť dokopy viac ako 155 miliónov eur.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

14 komentáre
2021-09-01 18:31:31
Pekne....Vidiet,ze Laporta sa vydal cestou financne odbremenit klub a potom hadam pridu aj posily,nutne ich budeme potrebovat k chceme o rok hrat o LM.
2021-09-01 18:32:00
Ďakujeme za info ?. Z môjho pohľadu Laporta zvláda rízový management výborne. Samozrejme myslím odvrátiť krach klubu / v tejto chvíli je to žiaľ najdôležitejší problém.