Už dlho sa vie o tom, že Barcelona sa nachádza vo veľmi ťažkej finančnej situácii. Úloha nového vedenia FC Barcelona je o to ťažšia, nakoľko predchádzajúce vedenia Josepa Mariu Bartomeua podpísalo s hráčmi zmluvy, vďaka ktorým sa mal hráčom zvyšovať plat zo sezóny na sezónu. Platy sa mali zvyšovať aj v sezónach, ktoré už boli mimo funkčného obdobia Bartomeua.

Väčšina hráčov, ktorí podpísali zmluvy počas funkčného obdobia predchádzajúceho vedenia, majú v zmluvách klauzuly o tom, že plat sa im bude zvyšovať zo sezóny na sezónu. Prvý takýto kontrakt podpísal Philippe Coutinho v januári 2018. Zmluvu podpísal na 5 sezón a jeho plat sa mal výrazne zvýšiť v posledných dvoch rokoch. Rovnaký princíp bol použitý aj pri kontrakte Samuela Umtitiho krátko po Majstrovstvách sveta a následne pri De Jongovi, Piquém, Albovi, Sergim Robertovi či Busquetsovi.

V prípade Griezmanna bol rozdiel v tom, že v troch posledných rokoch kontraktu mal získať dodatočných 7 miliónov eur ako bonus za lojalitu. Hráči, ktorí podpísali tento typ zmluvy ešte za Bartomeua, mali od sezóny 2021/22 zarábať o 40-50% viac. Podpísané boli aj ľahko splniteľné podmienky na získanie bonusov. Catalunya Radio o niektorých klauzulách tvrdí, že boli fiktívne. Ľudia, ktorí boli prítomní na rokovaniach, uistili, že klubu záležalo na tom, aby si hráči v čase zarobili viac. Hráčom je totiž viac menej jedno, koľko zarábajú v priebehu jednotlivých rokov - podstatná je celková suma, ktorú zarobia v priebehu trvania zmluvy.

zdroj: Catalunya Radio
foto: Shutterstock

Diskusia

1 komentár
2021-09-18 11:38:34
To je totálne na hlavu postavené buď stoho mali finančný podvod alebo bol hlavný ciel zničiť barcu inak sa to vysvetliť neda!