Luuk de Jong prestúpil do Barcelony doslova z ničoho. Počas celého leta bolo jasné, že holandský útočník ukončí pôsobenie v FC Sevilla, ale že skončí v Barcelone? Táto možnosť nebola na stole až do posledných dní prestupového obdobia.

Antoine Griezmann sa vrátil späť do Atlética Madrid a miesto neho Barcelona oznámila príchod Luuka de Jonga. Katalánci aspoň ušetria na obrovskom plate Francúza. Výmena týchto útočníkov však so sebou prináša aj radikálnu zmenu herného štýlu na Camp Nou. Neraz sa hovorilo o tom, že Griezmannovi štýl Blaugranas nesadol, pretože Barcelona už v kádri mala talentovaného ofenzívneho stredopoliara/útočníka v podobe Lea Messiho. Ale počas uplynulého leta prišla ako o Griezmanna, tak aj o Messiho.

Keď sa Ansu Fati a Ousmane Dembélé vrátia do hry po zranení, útok Barcelony získať späť na rýchlosti, ale v súčasnosti je hrotovým útočníkom Luuk de Jong, ktorý však štýlovo nie je typickým hráčom FC Barcelona. Možno však nakoniec bude platným hráčom, pretože Barcelona Ronalda Koemana nehrá vyslovene barcelonský futbal. "Toto nie je Barcelona spred ôsmich rokov," nechal sa Koeman počuť po remíze s Granadou. "Nemáte hráčov z čias tiki-taka. Musíme hrať našim vlastným štýlom."

Aký je tento náš vlastný štýl? Množstvo centrov do pokutového územia súpera. Veď proti Granade ich Barcelona zaznamenala až 54, čo je najviac od zápasu s Malagou v roku 2016. No až 23 z týchto 54 centrov zaznamenali Katalánci v prvom polčase, kedy Luuk de Jong na ihrisku nebol. Ak má teda Koeman produkovať takýto futbal, tie centre by mali byť smerované na Luuka de Jonga, veď na to si ho Koeman vyžiadal. "De Jong je pri centroch nebezpečnejší ako Neymar," vyhlásil Koeman. Doterajšie výkony Luuka de Jonga však hovoria o niečom inom.

Luuk de Jong v Barcelone je niečo podobné ako pred časom Jeremy Mathieu. Stáva sa to. A nič na tom nezmení ani to, ak holandský útočník z času na čas strelí nejaký gól. Jeho príchod na Camp Nou je jednoducho zvláštny a potvrdzujú to aj jeho výkony počas prvých týždňov v klube.

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2021-09-25 13:01:27
presne tak. Je to zvláštne. Nechápem vôbec čo tu robí. Ak chceme sa aspoň približovať štýlu hry Barcelony, tak nechápem čo tu sakra robí. A tie jeho výkony sú zatiaľ úbohé. Človek skoro ani nevie, že je na ihrisku. Ja viem. Je tu dosť krátko, ale ak Griezman nesedel do Barcelony tak čo potom Luuk? To je totálny krok vedľa. A nie jeden, aspoň 5 krokov vedľa.
2021-09-25 13:13:23
Nahodou, proti Cadizu hral v pohode. A keby Dest a Mingueza vedeli normalne centrovat tak by bol nebezpecny. Kombinaciou po zemi sa cez beton nedostaneme. Aspon pod Koemanom nie