V prípade Superligy vzbudzoval veľkú polemiku práve formát novej súťaže. Ako informujú katalánske médiá, ten sa má zmeniť, k čomu prispela aj Barcelona.

Katalánska rozhlasová stanica Cadena SER informuje, že nový štatút Superligy stanovuje, že súťaž bude otvorená pre všetky európske kluby a nebudú v nej figurovať stáli členovia. V tomto variante si aj zakladatelia súťaže musia svoje miesto v súťaži vybojovať na základe športových výsledkov.

Zatiaľ nie je známe, či by Superligu tvorili jedna alebo dve divízie, ale podľa dokumentu, ktorý katalánske rádio získalo, práce na novom formáte naďalej prebiehajú. Cadena SER informuje o desiatich bodoch, o ktoré sa budú iniciátori Superligy opierať pri obnovení projektu, poukazujúc na nové propozície a problémy, akým futbal čelí.

1. Superliga nie je návrh, ktorý by narušil zavedený poriadok a neohrozí národné ligy.

2. Pojem 'stály člen' bude odstránený.

3. Superliga poukazuje na to, že systém nefunguje.

4. UEFA vytvára štrukturálne konflikty.

5. Blízke vzťahy s niektorými majiteľmi klubov, ktoré pochádzajú z krajín, ktoré nie sú členmi.

6. Nedostatok zápasov na vysokej úrovni.

7. Nedostatočná finančná kontrola.

8. Nedostatočná rozpočtová transparentnosť a aj v témach solidárnych.

9. Európska únia stráca kontrolu nad futbalom.

10. Kluby z veľkých miest nachádzajúcich sa v menších krajinách nemôžu v súčasnom modeli konkurovať.

Katalánsky denník Sport tvrdí, že práve Barcelona je klubom, ktorý najviac trvá na otvorenom formáte Superligy. Joan Laporta sa po preštudovaní podkladov veľmi angažuje v tomto projekte a Eduard Romeu na rovinu uviedol, že pôvody koncept je nutné zmeniť. Práce na formáte Superligy budú pokračovať v očakávaní na rozhodnutie súdu, pretože iniciátori argumentujú, že UEFA vytvára monopol. Zmena formátu na otvorený zároveň vezme argument z rúk oponentov, ktorí tvrdia, že o účasti na medzinárodných turnajoch musia rozhodovať športové výsledky.

zdroj: Cadena SER sport.es
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-10-21 09:11:36
Bod c.5 je zaujimavy a hlavne pravdivy, ze pan Ceferin.....
2021-10-21 09:31:59
Takze nahrada ligy majstrov. Vtesnat dalsiu sutaz do sucasneho kalendara je nemozne, uz teraz sa ta obria juhoamericka kvalifikacia kryje s ligovymi zapasmi a to tu prisli este fantasmagorie s MS kazde 2 roky. Uz teraz maju spickovy hraci v nohach cca 60 zapasov, dalsia sutaz je nemozna bez reorganizacie aj dalsich sutazi. Len kto ustupi, kedze plati cim viac zapasov, tym viac prachov.