FC Barcelona sa v tejto sezóne opäť významne spolieha na svoju futbalovú akadémiu. Ide o trend, ktorý bude pokračovať aj po príchode Xaviho Hernándeza do klubu.

Legendárny stredopoliar bude teraz pôsobiť ako tréner prvého tímu FC Barcelona. Sám si prešiel cez rôzne vekové kategórie v La Masii a ako odchovanec Barcelony sa vypracoval na jedného z najlepších záložníkov futbalovej histórie. Je si preto veľmi dobre vedomý kvality, ktorú majú mladíci v La Masii.

Tento talent sa mohol prejaviť tak či onak, ale v súčasnosti je oveľa pravdepodobnejšie, že v akcii uvidíme odchovancov a to kvôli zlej finančnej situácii, v ktorej sa klub ocitol. Klub nemá financie na nákup hviezdnych posíl a tak musí siahnuť do vlastných radov. Výnimkou je síce príchod Daniho Alvesa, ale v prípade Brazílčana ide naozaj o obrovskú výnimku, nakoľko bude hrávať takmer zadarmo.

Xavi má v prvom tíme už teraz k dispozícii existujúcu kostru tímu, s ktorou sa dá pracovať, pričom v prebiehajúcom ročníku debutovali doteraz až štyria mladíci: Gavi, Nico Gonzalez, Abde Ezzalzouli a Alejandro Balde. S prvým tímom trénuje aj Alvaro Sanz, ktorí si taktiež už čoskoro môže pripísať prvé minúty v drese Blaugranas.

V prvom tíme FC Barcelona tak hrá množstvo mladých hráčov a ide o obrovské číslo ak to porovnáme so situáciou v iných elitných európskych kluboch. Real Madrid umožnil debutovať len jednému odchovancovi - Sergio Santos - a v Atléticu nedostal príležitosť nikto.

Podobný príbeh píšu aj kluby v iných krajinách. Trevor Chalobah je jediným odchovancom, ktorý dostal príležitosť v Chelsea a v Paris Saint-Germain sa snaží vybojovať si viac minút Nathan Bitumazala.

V prípade Barcelony je to iné, nakoľko hráči, ktorí debutovali len v tejto sezóne sa okamžite stali oporami mužstva. Veď napríklad Gavi a Nico González odohrali v prebiehajúcom ročníku dovedna 12 zápasov. Balde zasiahol do troch stretnutí a ak by nebol zranený, určite by si do štatistík pripísal aj viac minút. S prvým tímom okrem toho cestujú pravidelne aj Iñaki Peña a Arnau Tenas.

Barcelona v posledných mesiacoch nehrala dobre a nad klubom sa zmrákalo na zlé časy, ale zlá finančná situácia ukázala, že všade platí staré známe: všetko zlé je na niečo dobré. A toľko nových vychádzajúcich talentovaných hráčov La Masie to len potvrdzuje.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

4 komentáre
2021-11-19 08:04:51
Dobre dobre... Vyzera to na svetlu buducnost:)
2021-11-19 08:14:14
Tak, tak. Všetko zle je na niečo dobré, ako hovorí jedna známa pravda- Nevyhnutnosť je matkou vynaliezavosti. Nebyť tejto fin. krízy, tak by sme nakupovali vonku veľké mená za veľké peniaze, ako to robil Barto, pričom tie nákupy by nevyšli dobre ani z polovice, a mladíci by odchádzali zdarma preč. Lebo doma nie je nik prorokom, ten vonku sa zdá byť vždy lepší. Je jasné, že mladíci potrebujú trpezlivosť a dôveru. Nemožno od nich hneď túto sezónu čakať triumfy. Budujeme káder budúcnosti a ten musí prejsť skúškami ohňom, v béčku v 3. lige by svoj talent nerozvinuli. Dest, Garcia, Araujo, Balde, Pedri, Gavi, Nico, Fati - to je kostra budúceho kádra, bolo nevyhnutné zapojiť ich hneď, lebo nebola iná možnosť a ukazuje sa, že je to dobre. Keby sme mali peniaze, tak koľkí z nich by dostali príležitosť ? Ani by sme o mnohých z nich nevedeli, vytratili by sa do cudziny.