10. decembra sa uskutoční záverečné hlasovanie o dohode s CVC, ktorá má platiť najbližších 50 rokov. Denník El País uvádza, že Real, Barcelona a Athletic majú v úmysle predstaviť konkurenčnú ponuku založenú na lepších podmienkach. Vedenie La Ligy vo vyhlásení odpovedalo opäť útokom na kluby a hájilo riešenie, ktoré presadzuje.

Real Madrid, FC Barcelona a Athletic sú jediné kluby Primera Division, ktoré odmietli podpísať dohodu La Ligy s investičným fondom CVC. Teraz predstavili alternatívnu ponuku, ktorá je podľa nich výhodnejšia, no La Liga na tento krok rýchlo zareagovala.

Zmluva s CVC predpokladá, že liga dostane viac ako dve miliardy eur výmenou za 10 % zisku v priebehu nasledujúcich 50 rokov. Rozhodujúce stretnutie klubov, na ktorom padne definitívne rozhodnutie o tejto dohode, bude 10. decembra. Real, Barca a Athletic vraj chcú, aby ostatné kluby túto možnosť odmietli a prijali ich novú ponuku. V každom prípade to nebude jednoduché presadiť, pretože na prijatie zmluvy s CVC stačí, ak za dohodu zahlasuje 22 zo 42 klubov. Naposledy za dohodu hlasovalo až 38 klubov.

Barcelona, Real a Athletic predstavili nasledovnú alternatívu a tou je ponuka od Key Capital Partners podporovaná okrem iných aj Bank od America, JP Morgan, HSBC, BNP Paribas a Société Générale. Má byť založená na vystavovaní zmeniek, vďaka čomu banky nebudú finančne riskovať. Celá operácia je podobná tej, ktorú použil Florentino Pérez pri prestavbe Santiago Bernábeu. Real, Barcelona a Athletic Ubezpečujú, že tento návrh má lepšie podmienky a vyššiu ziskovosť a okrem toho by sa zmluva podpísala len na 25 rokov. Percentá zo zisku majú byť na úrovni 2,5 – 3 %, čo je oveľa menej ako v prípade CVC. Za zmienku v každom prípade stojí, že JP Morgan stál pri zrode Superligy, čo môže pri posudzovaní tejto ponuky taktiež zavážiť.

La Liga na tieto informácie reagovala rýchlo a rázne. V publikovanom vyhlásení sa dočítame, že operácia s CVC je známa od augusta a informácie o alternatívnej ponuke sa objavili len pár dní pred konečným hlasovaním. La Liga je názoru, že cieľom je poškodiť zmluvu s CVC, ktorá ohrozuje individuálne záujmy Barcelony, Realu aj Athletic. Zároveň chýbajú kľúčové detaily, aby bolo možné posúdiť spoľahlivosť tohto návrhu. Podľa La Ligy veľa klubov, medzi nimi aj Barcelona, by nesplnili požadované podmienky, o ktorých sa bližšie nehovorí. La Liga bráni svoju operáciu a zdôrazňuje, že CVC už úspešne investoval do iných športov. Na záver poznamenáva, že je prekvapená, že zakladatelia Superligy, ktorá by bola zabijakom národných súťaží, sú znepokojení projektom, ktorý prijala väčšina klubov La Ligy a z ktorého nebudú mať žiadny finančný príjem.

zdroj: El País, La Liga
foto: Shutterstock

Diskusia

2 komentáre
2021-12-03 12:17:56
Tebas už má zrejme dohodnutú províziu za zmluvu s CVC, takže bude o ňu bojovať zubami nechtami. Sliziak hnusný.
2021-12-04 17:21:14
Vám tu šibe??????????????