Katalánsky denník Mundo Deportivo predstavil, ako môže vyzerať plán Xaviho Hernándeza na zápas proti Bayernu Mníchov. Barcelona musí byť odvážnejšia pred bránkou súpera, ale musí si dávať pozor na rýchle kontry Bayernu. Hráči Blaugranas musia pozorne sledovať Lewandowskeho a Müllera.

Agresívna mentalita a bez ohľadu na zápas Benfiky

Barcelona sa musí sústrediť na zápas proti Bayernu Mníchov a nastúpiť na ihrisku so zodpovedajúcim prístupom, aby mohla čeliť takému súperovi. Nemôže sa zopakovať výkon z ostatných zápasov Ligy Majstrov, v ktorých bol prístup mužstva spochybňovaný. Barcelona sa musí koncentrovať na výhru nad Bayernom a nešpekulovať, aj keď iný vhodný výsledok zo zápasu Benfiky proti Dynamu by jej mohol pomôcť k postupu.

Vysoký a kompaktný presing počas vyvážania lopty Bayernu

Nemecký celok sa necíti komfortne v zápasoch proti mužstvám, ktoré napádajú veľmi vysoko, podobne ako to robila Borussia Dortmund v poslednom ligovom kole. Mužstvo Juliana Nagelsmanna sa v takejto situácii môže uchýliť k zahrávaniu dlhých pasov na krajných obrancov alebo útočníkov, aby zažehnali nebezpečenstvo. Hernú filozofiu Bayernu charakterizuje aj rýchlosť. Barcelona musí v tejto situácii zladiť svoje formácie, aby sa vyhýbala takejto forme protiútokov a precízne si držala ofsajdovú pascu. Každá chyba v tomto smere môže byť fatálna a rezultovať v inkasovaný gól. Xavi si je vedomý toho, že zápasy trvajú 90 minút a mužstvo musí byť počas celého stretnutia organizované.

Dobré vyvážanie lopty z obrany, keď Bayern hrá presing

Hrá Barcelony je založená na držaní lopty a kontrole hry, preto bude kľúčové začínať akcie od obrancov. Katalánci musia mať k dispozícii veľa riešení, aby sa dokázali vymaniť spod presingu súpera. Vysoké držanie lopty zároveň neznamená nič, ak mužstvo nezachová plynulosť hry a záloha spolu s útokom nebudú vytvárať nebezpečenstvo. Lopta musí správne cirkulovať po celom ihrisku, nielen na polovici Barcelony.

Taktické fauly počas protiútokov

V posledných zápasoch sme si počas zápasov mohli všimnúť diery medzi obranou a zálohou. Barcelona má naďalej problémy pred vlastnou bránkou a tu je potrebné zdôrazniť, že tempo Bayernu je pekelné. Barcelona sa preto musí uchýliť aj v taktickým faulom, aby rýchle brejky súpera zastavila včas a to aj za cenu žltej karty.

Vytváranie príležitostí, riskovanie a odvaha pri finálnej prihrávke

Xavi sa pred zápasom proti Betisu domáhal, aby jeho hráči bez váhania vyhľadávali gólové príležitosti a boli odvážni pri ich vytváraní. Barcelona musí v Allianz Aréne vyhrať a v súvislosti s tým musí riskovať pri vytváraní šancí. Katalánci musia byť v hre odvážni, rovnako aj pri vertikálnych prihrávkach, hľadať finálnu prihrávku, pretože priveľa kombinačnej hry nepomôže.

Hľadanie priestoru a rýchlosť Dembélého

Jediný aspekt, vďaka ktorému môže Barcelona urobiť rozdiel. Hra jeden na jedného, rýchlosť, schopnosť využívania voľného priestoru a schopnosť Dembélého zbehnúť si na strelu. Pre súpera je to ťažko brániteľné. V driblingu môže byť nebezpečný aj Memphis Depay, ale vzhľadom na absencie v kádri ho Xavi môže využiť ako falošnú deviatku.

Nábehy záložníkov, predovšetkým De Jonga

Cesta k bránke vedie ako cez stredový koridor, tak aj cez prínos stredopoliarov. De Jong urobil pod Xavim krok vpred na pravej strane prezentujúc jednu zo svojich najlepších verzií. Dôležitá bude aj odvaha Nica a Gaviho v obrannom pásme súpera.

Odvážne vyhľadávanie streľby vždy, keď sa objaví príležitosť

Počas pol hodiny na trávniku bol Dembélé vždy tam, kde mohol čo najčastejšie strieľať z diaľky. Xavi mu to povolil. Zo štyroch pokusov však musel brankár súpera zasahovať len raz, ale Francúz bol vďaka streľbe určite nebezpečný.

Využívanie akcií po štandardných situáciách

Barcelona už o 5. mája čaká na gól, ktorý padne priamo po štandardnej situácii či po rohovom kope. Problémom je aj to, že si nedokáže vynútiť, aby súper fauloval v okolí šestnástky. Barcelona je v La Lige druhým najlepším tímom z pohľadu počtu rohových kopov, ale ani Araujo, ani Piqué či Lenglet tieto situácie nedokážu využívať.

Pozor na Lewandowskeho a Müllera

Poliak je v súčasnosti najlepším strelcom v Európe, keď v 21 zápasoch vo všetkých súťažiach nastrieľal až 27 gólov. Najlepším strelcom je v Bundeslige (16 gólov), ale aj v Lige Majstrov, keď spolu s Hålandom majú na konte po 9 gólov. Müller má v štatistike len 6 gólov, ale za to až 15 asistencií a okrem toho v zápasoch proti Barcelone hrá vždy bravúrne. Hráči Barcelony sa budú musieť sústrediť primárne na túto dvojicu.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2021-12-07 11:39:52
Tak Dembele snad poprvé letos narazí na sobě rovného v rychlosti. Daviese nebude obcházet tak snadno.
2021-12-07 12:13:34
A co akuait nieco inovativne? 2 brankari, 12 hracov?:)
Filozofia pekna a myslim si, ze mnohym je to vsetko jasne ale realizacia bude ovela tazsia s utokom resp. timom aky momentalne mame:(