Tréner FC Barcelona dnes absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Osasune, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] V posledných troch zápasoch ste hrali proti mužstvám, ktoré boli ofenzívne, ale teraz vás čaká Osasuna s iným herným štýlom. Očakávaš, že tento zápas bude iný ako tie predchádzajúce?

"Myslím si, že to pre nás bude veľmi ťažký zápas, pretože Osasuna bráni veľmi dobre. Jogoba Arrasate proti mužstvám ako Barcelona preferuje hrať s piatimi obrancami, preto si budeme musieť umne vytvárať strelecké príležitosti. Osasuna dokáže dobre prehusťovať priestor pred svojou bránkou, hrá priamočiary futbal a vďaka tomu inkasuje málo gólov."

[Rut Vilar, Catalunya Radio] Denník Ara dnes publikoval šokujúce informácie týkajúce sa Alberta Benaigesa, s ktorým si bol v La Masii v kontakte. Čo si o tejto veci myslíš?

"Toto je veľmi citlivá téma. Tieto správy zaskočili nás všetkých. Vždy som mal o ňom dobrú mienku, pretože nás naučil veľa, nečakal som to. Ja osobne som nepočul o žiadnej takejto veci, čo však neznamená, že sa nestala. Teraz je všetko v rukách súdu, viac k tomu neviem povedať."

[RAC1] Čo očakávaš od Luuka de Jonga vzhľadom na problémy v útoku a zranenie Memphisa Depaya?

"De Jong je profesionál, ktorý tvrdo trénuje. Samozrejme, že je to hráč, ktorí je iný ako Memphis a ostatní hráči, ale zároveň nám môže dať v útoku nové riešenia. Našu hru musíme prispôsobiť situácii v kádri a využiť naše najlepšie prednosti. Luuk je jednou z našich možností."

[Santi Valle, Cadena SER] Čo si myslíš o prehre s Bayernom a bude mužstvo počas zimného prestupového obdobia posilnené?

"Samozrejme, že mám obavy. Viem, že mužstvo teraz po vypadnutí z Ligy Majstrov potrebuje posilniť svoju morálku. Zajtra máme ďalšiu príležitosť, aby sme vyhrali a psychicky sa posilnili. Najdôležitejšie budú tri body. V našej hre sme zlepšili rôzne aspekty, ale Bayern bol stále mimo náš dosah, to treba spravodlivo priznať. Pracujeme naďalej, aby sme sa vrátili na správne miesto."

[German García, Radio Nacional] V akom psychickom stave sa mužstvo nachádza a ako sa dá z tejto ťažkej situácie dostať?

"Po celý čas som optimista. Najlepším spôsobom na prekonanie tejto krízy budú víťazstvá. Proti Benfike sme hrali celkom dobre, ale nepomohlo to, pretože sme nevyhrali. Preto si už nemôžeme dovoliť zakopnúť, zajtra je treba vyhrať a získať späť morálku. Toto určite nie je jeden z najlepších momentov v histórii klubu, ale musíme začať hrať tak, aby prišli výsledky."

[Víctor Navarra, Cadena COPE] Včera prebehlo stretnutie medzi tebou a riaditeľmi. Dostal si uistenie, že mužstvo bude počas zimy posilnené? Môže do klubu prísť nový ofenzívny hráč ako Ferran Torres?

"Áno, pracujeme na príchode posíl. Blíži sa prestupové obdobie, počas ktorého Barcelona musí byť aktívna. Diskutujeme o tom, včerajšie stretnutie bolo veľmi produktívne. Konkrétne som predstavil svoje očakávania. Finančná situácia nie je najlepšia, ale aj napriek tomu sa musíme posilniť."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Kvôli čomu má Barcelona v tejto sezóne tak veľké problémy so zraneniami?

"Ak sa pozriete na iné mužstvá, aj tam nájdete niekoľkých zranených hráčov v kádri. V našom prípade v poslednom čase vypadli Jordi Alba, ktorý sa môže vrátiť už na zápas proti Elche a Memphis Depay, ktorý doteraz odohral zápasy od začiatku do konca. V Mníchove som si za stavu 0:3 pomyslel, že by ho možno bolo lepšie stiahnuť."

[Laura Brugues, TV3] Po zápase proti Bayernu si povedal, že je potrebné začať od nuly. Čo to znamená?

"Je potrebné urobiť totálny reset a motivovať mužstvo. Niekedy existuje pocit, že prehru je potrebné vopred predpokladať. Tak to nemôže byť. Je potrebné motivovať hráčov a klásť na nich požiadavky. Potrebujeme väčšieho ducha, viac odhodlania a profesionality. Musíme byť odvážnejší, ambiciózni a nadšení. Povedal som, že začíname od nuly, pretože som uznal, že sa skončil istý cyklus a teraz sa začína etapa 'novej' Barcelony, ale tentoraz s nasadením a dobrým duchom. Mužstvu som povedal, že odteraz zo seba musíme dávať oveľa viac. Uvidíme, či sa nám to podarí."

[Maria Garrido, Atresmedia] Ktorí hráči nie sú na predaj?

"Zajtra nie je na predaj nikto... (smiech). Nikoho nemôžeme len tak nechať odísť. Uvidíme. Blíži sa zimné prestupové obdobie. Do odpočinku nám zostávajú tri zápasy. Rok je potrebné ukončiť čo najlepšie. Na to potrebujeme všetkých dostupných hráčov. Máme veľa zranených, ale to nie je výhovorka. Zajtra vycestujeme do Pamplony po víťazstvo. Taký je cieľ. Neskôr budeme hovoriť o prestupoch, o menách, ale v tejto chvíli nie je na predaj nikto. Sú to hráči Barcelony, s ktorých treba dostať ich najlepšiu verziu."

[David Ibanez, Mediaset] Zdalo sa, že počas prestávky v zápase proti Bayernu si v šatni povedal, že niektorí nevedia, čo to znamená hrať za Barcelonu? Je to pravda? Čo od hráčov očakávaš?

"Nebolo to tak. Bol to odkaz plný podpory, motivácie a hrdosti. Myslím si, že mužstvo je spokojné a ochotné. V tomto prípade nejde o prístup. Všetci vidíme štatistiky. Hráči behajú, bojujú, majú dobrý prístup. Ide skôr o veci čisto športové či zvyky. Preto hovorím, že začíname od nuly. Musíme byť optimisti a počítať s tým, že sa to podarí."

[Jordi Carnero, Sport] Neobávaš sa toho, že vzhľadom na komplikovanú finančnú situáciu v klube nebudeš môcť realizovať svoju ideu?

"Budeme sa pokúšať zavádzať zmeny, ktoré uznáme za vhodné. Uvidíme aké možnosti prinesie prestupový trh a ako vyzerá situácia s platovým stropom. Vo finančnej otázke máme zviazané ruky, ale existujú isté možnosti. Nemyslím si, že je to vhodný čas na diskusiu na túto tému. Zajtra môžeme získať tri body. Osasuna je veľmi ťažký súper, je dobre pripravený mentálne aj fyzicky."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Očakával si, že káder, ktorý si prevzal, bude lepší, horší alebo taký aký je?

"Barcelonu som sledoval, ale myslím si, že hráči by mali byť viac nabudení. Sú znechutení. Tento káder má potenciál na väčšie veci. Musia v seba uveriť a v tom spočíva moja práca. Prezentujem im video analýzy, aby som im ukázal, že sme sa zlepšili v mnohých aspektoch. Vzájomne sa motivujeme. Povedal som to neraz: Barcelone nestačí 6 či 7 z 10. Musíme sa snažiť o dokonalosť. A práve to chýba."

[Jordi Blanco, ESPN] Myslíš si, že barcelonismo je pripravené na slabšie obdobie?

"Ide o predpokladanie najhoršieho scenára. Budeme pracovať, aby to tak nebolo a aby sme vyhrávali tituly. Už mesiac tvrdo pracujeme, aby prišli výsledky, ktoré zatiaľ nie sú, ale budeme pracovať, aby to bolo lepšie. Chceme súperiť, dobre pracovať, posilniť mužstvo, a v prípade ak to bude potrebné, tak aj motivovať hráčov. Chceme hrať o všetko. Vždy musíme myslieť pozitívne, ale aj realisticky pri pohľade na finančnú otázku. Hráčom musíme čo najskôr vštepiť zodpovedajúce hodnoty."

[Diari ARA] Povedal si hráčom, že si prekvapený, ako slabo sa Barcelona v porovnaní s Bayernom prezentovala?

"Áno, povedal som im to. Zápas sme analyzovali a myslím si, že s o niečo lepším nasadením a pochopením hry by sme od Bayernu neboli až tak ďaleko. Musíme si vypestovať určite technické, futbalové, fyzické a psychologické návyky. Myslím si, že tento káder má zodpovedajúcu úroveň na to, aby súperil o trofeje."

[Joan Domenech, El Periódico] Sú teraz pre teba dôležitejšie športové či mentálne aspekty?

"Obe sú veľmi dôležité. V zápase proti Bayernu sklamal psychologický aspekt, ale často aj ten futbalový. V určitých momentoch nevieme, kde sa nachádza voľný hráč, kde je voľný priestor, v ktorých momentoch útočiť. Sú to automatizmy, ktoré sa v priebehu rokov vytratili a musíme ich obnoviť. Musíme sa vrátiť k identite Barcelony a hrať tak, ako to považujeme za správne. To trochu potrvá, ale budeme sa snažiť."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Ako chceš ukončiť rok?

"Najlepším možným spôsobom. Máme šancu získať 9 bodov. Uvidíme, čo bude po zápase so Sevillou. Zvážime, čo bude potrebné zlepšiť a čo nie, kedy sa vrátia hráči a či je potrebné niekoho podpísať."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
kluc Premium
2021-12-11 16:11:02
no to si teda nedomyslel s tým striedaním...
2021-12-11 17:44:14
[David Ibanez, Mediaset] Zdalo sa, že počas prestávky v zápase proti Bayernu si v šatni povedal, že niektorí nevedia, čo to znamená hrať za Barcelonu? Je to pravda? Čo od hráčov očakávaš?

"Nebolo to tak.Bol to odkaz plný podpory, motivácie a hrdosti."
Stále tu tvrdím, že novinári napíšu, čo im vyhovuje. Tu je dôkaz. A takto je to so všetkým v klube. A tu si niektorí vybíjate zlosť na nesprávnom mieste.