Tréner FC Barcelona sa pred zápasom proti Espanyolu zúčastnil tlačovej konferencie. Xavi registruje zlepšenie hry mužstva, ale upozorňuje, že potrebné je naďalej pracovať.

[Marc Brau, Barça TV] Barcelonu si ako tréner viedol prvýkrát v zápase práve proti Espanyolu. Môže vám tento zápas poslúžiť ako referencia berúc do úvahy, že sa vymenilo mnoho hráčov?

"Áno, veľa sa zmenilo. Espanyol je ťažký a intenzívne hrajúci rival. Má jedného z najlepších španielskych trénerov za posledné roky. Vicente Moreno veľmi dobre pracuje v útoku aj v obrane, zaviedol množstvo automatizmov. Je pravda, že sa zmenili, aj my sme vymenili niektorých hráčov. Teraz hráme lepšie, vtedy sme prakticky nemali čas na prípravu. Sme vo forme a chceme to potvrdiť. Je to pre nás skúška ohňom proti ťažkému súperovi na jeho štadióne. Musíme udržať to, čo robíme dobre a zlepšiť to, čo musíme zlepšiť. V derby je vždy súperenie a napätie. Je to ďalšie finále. Pred nami je dôležitý test a Espanyol sa určite bude chcieť revanšovať za prvé kolo."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Hovoril si o zlomovom bode. Barcelona hrá v tejto sezóne veľmi nevyrovnane. Je v tomto kontexte dôležité stabilizovať mužstvo a pokračovať v tom, čo ste ukázali?

"Áno, o tom hovorím. Musíme udržať to, čo sme proti Atléticu urobili dobre a veľmi sa zlepšiť v obrane a po štandardných situáciách. Potrebujeme 2-3 dobré výsledky v rade. Naše dojmy sú pozitívne. Zajtra nás čaká dôležitý deň. Veľmi dobre sme trénovali, na prípravu sme mali celý týždeň. Myslím si, že sme na dobrej ceste."

[RAC1] Zvažuješ vzhľadom na absenciu Alvesa zmenu rozostavenia? Aké máš možnosti, aby si ho nahradil?

"Škoda, pretože Dani je pre nás veľmi dôležitý. Vidíte, čo nám dáva. So sankciami nemôžeme urobiť nič, na pravej strane máme rôzne možnosti. Uvidíme zajtra, ale Alves nám bude určite chýbať. Je to hráč, ktorý nám dáva veľa, najmä v útoku. Veľmi dobre rozumie pozičnej hre a vie, kedy otvárať krídlo. Strieľa góly, asistuje... Teraz bude chýbať prakticky štyri zápasy a pocítime to."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Dostali ste sa do TOP4 a dosiahli ste prvý cieľ tejto sezóny. Na videu sme videli, ako hovoríš, že teraz vás už nikto nezastaví. Aký je váš ďalší cieľ? Je pomýšľať na boj o titul prehnané?

"Nevylučujeme to, aby okolnosti sú náročné. Na lídra strácame 15 bodov a máme o zápas menej. Uvidíme, ale bude to ťažké. Našim prvým cieľom je TOP4, ale nič nevylučujeme. Uvidíme. Rozhodnú najbližšie zápasy. Potrebujeme 2-3 dobré výsledky a potvrdiť si správnu cestu. Sme závislí od zakopnutí mužstiev, ktoré sú pred nami a sami musíme byť veľmi vyrovnaní. Zabojovať o titul nebude jednoduché."

[German García, Radio Nacional] Barcelona v súčasnosti ťahá najlepšiu sériu od začiatku sezóny, sedem zápasov bez prehry. Zlepšenie je viditeľné, ale čo vám ešte chýba?

"Ďalšie dobré výsledky. Súperíme dobre, zvýšili sme intenzitu, vysoký presing funguje veľmi dobre, na polovici súpera získavame veľmi veľa lôpt. Rýchlo operujeme s loptou, do pokutového územia sa vieme dostať s nižším počtom prihrávok. Zlepšujeme sa. Musíme si to udržať. Všetko potvrdia výsledky, taký je futbal. Nejde o pocity, ale keď sú dobré, výsledky zvyčajne prídu. Musíme sa udržať v TOP4, je to ťažké."

[Helena Condis, Cadena COPE] Počas tohto týždňa sme sa dozvedeli o rezignácii Ferrana Revertera. Má to na vás vplyv, alebo sa šatňa drží od inštitucionálnych záležitostí stranou?

"Snažíme sa, aby nás to neovplyvnilo. Sústredíme sa na hru a na tréningy, v šatni sme o tom nehovorili. Hovoril som s Ferranom a povedal, že sa príde rozlúčiť osobne. Je to osobná záležitosť. Želáme mu všetko najlepšie. Veľmi nám pomohol. Bol profesionál, vždy udržiaval blízky kontakt so štábom. Škoda, že odchádza."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Éric García už trénuje s mužstvom. Môže byť povolaný a bude mať šancu proti Espanyolu hrať? Ako vyzerá situácia Memphisa? Už dlho sme o ňom nič nepočuli.

"Éric sa má dobre, ak sa nič nestane, bude povolaný. Rozhodneme zajtra, či bude hrať od prvej minúty. Memphisovi ešte trochu chýba, uvidíme počas nasledujúceho týždňa. Je na tom dobre, trochu sa mu obnovilo zranenie na rovnakom mieste a niekedy je potrebné viac času, aby sa to zahojilo."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Na prácu ste mali veľa času. Myslíš si, že sledujeme najlepšiu verziu Barcelony? Dosiahli ste úroveň, ktorú si očakával?

"Áno, v zápase proti Atléticu sme videli veľmi dobrú Barcelonu. Až do červenej karty, ale potom tiež, pretože sme veľmi dobre bránili a hrali sme tímovo. Musíme naďalej pracovať s pokorou. Sme na štvrtom mieste a chceme napredovať ďalej, aby sme boli čo najvyššie. Musíme naďalej pracovať, hrať intenzívne a agresívne. To prináša výsledky, musíme ísť po tejto ceste. Cítiť zlepšenie."

[Laura Brugues, TV3] V minulej sezóne zahrával pokutové kopy aj štandardné situácie Messi. V prebiehajúcom ročníku to boli rôzni hráči. Aké sú tvoje kritéria, existuje nejaký primárny exekútor priamych kopov alebo to závisí od zápasu?

"Dnes sme na tom pracovali. V konečnom dôsledku je to prekvapenie. Existujú hráči, ktorí sa to doteraz neodvážili urobiť. Pedri, Ferran Torres, dokonca Éric García, Martín, Frenkie... Koniec koncov je to o tréningu. Aj Messi sa k tomu dostal. Vo veku 20 alebo 21 rokov ani on nezahrával priame kopy, až kým mu Tito nepovedal, aby to robil. Štandardné situácie trénujeme pred každým zápasom. Je pravda, že teraz nemáme jedného špecialistu ako Messi, ale máme dobrých exekútorov ako Memphis alebo Dani Alves. Sú rôzni hráči, ktorí môžu urobiť krok vpred. Je to otázka tréningu. Máme zoznam na každý zápas a rozhodneme ako štáb. Je to záležitosť, ktorá sa dá natrénovať, ako v prípade najlepšieho hráča na svete, ktorý to do veku 21 rokov ani nerobil."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Penalty doteraz zahrávali Memphis a Coutinho, ale zajtra nebudú hrať. Závisí tento aspekt od teba alebo od hráčov?

"Aj v tomto prípade urobíme zoznam. Nakoniec všetko závisí od dojmov. Predtým zahrával všetko Messi. Špecialistom je Memphis, tiež Aubameyang, no zahráva ich aj Piqué. Problém je len v tom, že si to nevieme predstaviť, pretože v posledných rokoch robil všetko Messi. Memphis je veľmi dobrým špecialistom, takto strelil gól v derby proti Espanyolu na Camp Nou. Máme hráčov, aby sme pokryli tieto aspekty."

[Josep Soldado, La Sexta] Espanyol ešte nikdy nevyhral zápas, keď pískal Hernández Hernández. Myslíš si, že môže byť kvôli tomu tlak zo strany tribún väčší ako zvyčajne?

"Každý zápas je iná história. Nech sa rozhodcovia ukážu z najlepšej strany a budú spravodliví pre obe strany, to je všetko. Musíme im pomôcť. Nech vyhrá ten, kto si to zaslúži."

[David Ibanez, Mediaset] Počas tohto týždňa vyšiel rozhovor s Hernándezom, ktorý vo veku 11 rokov naznačil, že jeho obľúbeným klubom je Barcelona. Espanyol to neprijal dobre, chcel rozhodcu vymeniť. Myslíš si, že to môže mať na zápas dobrý vplyv?

"Môže to byť horšie ešte pre nás, aby ukázal, že nie je zaujatý (smiech). Rozhodcovia sú profesionáli, neraz som povedal, že majú veľmi ťažkú prácu. Musia prijímať rozhodnutia v zlomku sekundy. Musíme im pomôcť a brániť ich. Verím v ich profesionalitu a v to, že sa snažia byť objektívni. Nevidím v tom žiadny problém."

[Sport] Do kádra sa vrátil Dembélé, na tréningu mal dobrú náladu. Hovoril si s ním o tom, čo sa stalo a rozhodol si sa, či bude hrať?

"Áno. Už som povedal, že som plánoval, aby zahral v druhom polčase v zápase proti Atléticu, ale okolnosti to neumožnili, pretože došlo k nútenému striedaniu. Dani dostal červenú kartu a prišiel Dest. Mužstvu určite pomôže. Myslím si, že téma je uzatvorená. Dembélé je jedným z členov tímu. Rozhodnem, kedy bude môcť hrať a kedy nie."

[Joan Domenech, El Periódico] Povedal si, že mužstvo sa od tvojho príchodu zlepšuje. Čo mu ešte chýba?

"Útočiť na priestor vo vhodnom momente, stabilita v defenzíve, otázka štandardných situácií, aby sa mužstvo nerozptyľovalo, väčší podiel krídiel na gólových akciách. Ako mužstvo sme sa vo všeobecnosti zlepšili v mnohých aspektoch, predovšetkým na taktickej úrovni. Všetko si vyžaduje čas. Hovorím o tom všetkom, s tímom sledujeme videá, ale aj individuálne."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] V akom aspekte si Gaviho ceníš najviac? V ktorých aspektoch sa musí najviac zlepšiť?

"Je veľmi dobrý v situáciách súvisiacich so získavaním lopty, návratom na pozíciu, je beštia z pohľadu súperenia, vyhráva súboje, umne útočí vysokým presingom. Veľmi dobre hrá medzi líniami. Má obrovský talent, ale musí zlepšiť organizáciu svojej hry, využívať vhodné opatrenia v správnom momente. Útočiť na priestor, kedy je to potrebné, alebo vytvoriť miesto pre krajného obrancu. Taktické situácie. Produktivita v jeho veku je však veľkolepá, je to neuveriteľný talent. Robiť taký rozdiel v mužstve, reprezentácii... Trénovať ho je niečo skvelé."

[Efe] Alves hral v zápase proti Atléticu skôr v strede poľa. Môže ho zajtra nahradiť jeden zo záložníkov, ako napríklad Frenkie de Jong?

"Uvidíme zajtra, nemôžem nič prezradiť. Záleží na tom, ako hrá a útočí súper. Analyzoval sme Espanyol, Moreno je skvelý tréner, ktorý veľmi dobre pracuje. Zlepšil hru v obrane aj v útoku, je to veľmi kompletný tréner. Pokúsime sa ich zaskočiť. Teraz nemôžem povedať nič viac."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-02-12 16:50:45
Už je úplne mimo, čo píl?
2022-02-12 16:58:59
Stačilo by top 3, výhra na Bernabeu a celkové víťazstvo Európskej ligy ?