Prezident FC Barcelona Joan Laporta plánuje počas tohto letného prestupového obdobia veľké veci. Ako kedysi v roku 2003.

Zoznam obetí v katalánskej Barcelone narastá každým dňom. Rozhorčenie vedenia Barcelony je čoraz väčšie vzhľadom na zlé výsledky tímu v poslednej dobe. A to všetko prišlo po skvelom víťazstve Blaugranas 4:0 na Bernabéu. Dôvodov na optimizmus v súčasnosti nie je veľa, keďže do konca sezóny zostalo už len 5 ligových zápasov a jedinou povinnosťou Barcelony je skončiť na konečnom druhom mieste v Primera Division - teda zaistiť si postup do Ligy Majstrov a aj do Španielskeho superpohára, kde je v hre dodatočných 9 miliónov eur. Katalánci vedia, že sú v nesmierne ťažkej situácii. A teda zatiaľ čo na jednej strane musia myslieť na najbližšiu budúcnosť, na druhej strane musia formovať káder na nasledujúcu sezónu.

A práve tu nastupujú Joan Laporta a športové vedenie. Títo páni povedú revolúciu s veľkým R. Mužstvo jednoducho potrebuje totálnu prestavbu a tá prebehne počas leta. Bez ďalšieho odkladania. Ide o rozhodnutie, o ktorom sa nevyjednáva a medzičasom sa hľadajú cestičky, ako si klub môže dovoliť túto revolúciu aj z ekonomického hľadiska. Interné analýzy v klube poukazujú na to, že klub musí vykonať štrukturálnu reformu kádra, pretože jeho kvalitatívna úroveň nezodpovedá požadovaným štandardom.

Vzhľadom na to je klub ochotný urobiť všetky nevyhnutné rozhodnutia, vrátanie vysporiadania kontraktov, či už v splátkach alebo v jednej platbe. Klub sa domnieva, že tí, ktorí sú najväčšími vinníkmi za fiasko v európskych pohároch za posledné roky, sú vždy rovnakí a táto domnienka sa potvrdila aj v tejto sezóne.

V klube teda existuje jasná vôľa vyhádzať pomerne veľkú časť kádra, ale je tu aj druhá strana mince. Barcelona sa domnieva, že v kádri sú aj hráči, ktorých je potrebné udržať, pretože predstavujú budúcnosť Blaugranas, na ktorých možno položiť základy budúceho tímu. A ide o týchto hráčov: Éric García (aj keď ho viacerí spochybňujú), Araujo, Gavi, Nico, Pedri, Ferran a Ansu Fati. Katalánci veria, že títo mladíci aj napriek svojmu mladému veku už dokázali svoju hodnotu a že sa môžu stať piliermi, na ktorých sa vybuduje nové mužstvo. Zvyšok hráčov je na prestupovom zozname. Vedenie Barcelony podporuje myšlienku podpisovať hráčov tej najvyššej kvality. Druhotriedni futbalisti nie sú na Camp Nou vítaní, s výnimkou tých skúsených, ktorí dokážu okamžite podávať kvalitné výkony, určite lepšie ako množstvo terajších hráčov Barcelony.

Je zrejmé, že Laporta plánuje revolúciu podobnú tej z roku 2003, keď sa stal prezidentom Barcelony po prvýkrát. Vtedy sa zbavil až 14 hráčov a podpísal 11. Súčasnosť veľmi pripomína vtedajšie obdobie a rozhodnutia budú podobné. Otvorená operácia srdca. O spôsobe realizácie celej operácie je rozhodnuté a klub teraz pracuje na tom, aby bola revolúcia možná aj po finančnej stránke. Pomôcť v tomto smere má dohoda s CVC či predaj časti Barça Studios. Klub potrebuje okamžitú likviditu.

Vedenie, ktorá má Barcelona, vyhralo voľby s cieľom zmeniť dynamiku, no jeho členovia strácajú trpezlivosť s hráčmi, ktorí sú členmi aktuálneho kádra. Mnohí z nich počas leta klub opustia. Zdá sa, že Barcelonu čaká v kádri veľký prievan, no náročnosť tak veľkej operácie bude náramne veľká.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

16 komentáre
mito669 Premium
2022-04-26 21:08:13
Uvidíme v septembri keďže toto čítame pred každým letným prestupovým oknom
2022-04-26 21:13:22
Aano, zaciname "dobrymi" správami o nasom univerzálovi.