Britský The Times priniesol informáciu, že UEFA a Asociácia európskych klubov (ACE) na čele s Nasserom Al-Khelaïfim plánujú revolučnú zmenu formátu zápasov Ligy Majstrov. Od sezóny 2024/25 by mal byť zavedený formát Final Four.

UEFA by chcela, aby sa semifinále a finále Ligy majstrov konali na jednom mieste, tak ako v iných súťažiach, ako je basketbalová Euroliga či Európsky hádzanársky pohár. V rámci podujatia 'Futbalový týždeň' by sa v priebehu jedného týždňa hralo semifinále bez odvety a následne aj finále.

Návrh sa podobá tomu, ktorý UEFA zaviedla v lete 2020, aby rozhodla vtedajšiu edíciu Ligy majstrov. Kvôli rozvoju pandémie musel byť turnaj dočasne prerušený a núdzovým riešením bolo odohrať zvyšné zápasy v Lisabone. Štvrťfinále a semifinále sa potom hrali na jeden zápas. V tomto vydaní triumfoval Bayern Mníchov po tesnom víťazstve 1:0 nad PSG vo finále. Predtým porazil Barcelonu vo štvrťfinále.

Ak sa presadí koncept Final Four, nepôjde o jedinú zmenu formátu súťaže. Od sezóny 2024/25 budú v Lige majstrov implementované výrazné zmeny oproti riešeniam z posledných desaťročí, napr. ligový systém s 10 kolami.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: Shutterstock

Diskusia

9 komentáre
2022-04-28 20:47:04
Ať jdou někam, komu proboha vadí stávající formát?
8JK8 Premium
2022-04-28 20:52:49
To čo je dobré menia a čo nefunguje ostáva good job UEFA ?