Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším ligovým zápasom proti Malorke, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov. Xavi potvrdil návrat Ansu Fatiho, ktorý by sa zajtra mal objaviť na trávniku.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra hráte proti Malorke, ktorá podobne ako Cádiz bojuje o udržanie. Vyvodili ste z tejto prehry závery?

"Áno, počas tohto týždňa sme pracovali dobre a oddýchli sme si. V pondelok po prehre s Rayom sme neboli v dobrej nálade, ale počas nasledujúceho dňa sme sa vrhli do práce a zlepšili sme veci, ktoré sme urobili zle. Posledné obdobie pre nás nebolo dobré, urobili sme chyby, ale pracovali sme, aby sme ich odstránili. Malorka je v podobnej situácii ako Cádiz, ale musíme zahrať lepšie, pretože potrebujeme tri body. Je to rozhodujúca fáza sezóny, je potrebné dostať sa vyššie a postúpiť do Ligy Majstrov."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Aký je plán v prípade Ansu Fatiho? Dostane šancu hrať?

"Bude na zozname povolaných, je v dobrej forme. V poslednom období pracoval tvrdo, pri vysokej záťaži. Ak zajtra bude všetko dobre, tak zahrá, dostane nejaké minúty. Ansu je nadšený, teší ho návrat. Aj pre nás je to dôležité, pretože je to hráč, ktorý robí rozdiel. Výnimočný futbalista."

[Marta Ramón, RAC1] Frenkie de Jong bol nahnevaný po vystriedaní v zápase proti Rayo Vallecano, v poslednom čase nehrá v dobrej forme. Je to pre teba pri pohľade na súčasnú finančnú situáciu hráč na predaj?

"Neraz som povedal, že Frenkie je hráč, ktorý na trávniku robí rozdiel. Mal som s ním súkromný rozhovor. Upokojil sa, už nie je frustrovaný. Je veľmi sebakritický, chce čo najlepšie pomáhať mužstvu. V tejto sezóne odohral množstvo skvelých zápasov, má skvelé schopnosti, dokáže vytvárať šance a strieľať góly. Nepoznám veľa podobných hráčov na tejto úrovni. Je pre nás veľmi dôležitý."

[Santi Ovalle, Cadena SER] V akom psychickom stave je Ansu Fati po tak dlhej prestávke od futbalu a dúfaš, že v nasledujúcej sezóne bude hviezdou?

"Čo máš na mysli, keď ho označuješ za hviezdu? Ja chápem futbal ako tímovú hru. Každý hráč tu má špecifickú úlohu. Všetci musia byť lídrami v tom, čo robia. Ale samozrejme, Ansu je hráč, ktorý robí rozdiel. Je škoda, že nemohol hrať tak dlho. Musí byť pre nás veľmi dôležitý."

[German García, Radio Nacional] Mali ste voľný týždeň, počas ktorého ste mali viac času na tréningy. Niektorí hráči však vypadli kvôli zraneniam. Z čoho to vyplýva? A čo je s Piquém, ktorý dnes netrénoval?

"Pedri sa zranil v priebehu zápasu a bohužiaľ vypadol na 2-4 týždne. Trénuje individuálne, pocity má dobré. Piqué má už dlhší čas problém so stehnom, uvidíme, ako sa bude cítiť zajtra. Včera s nami trénoval celkom dlho, dnes ho to bolelo trochu viac. V prípade Roberta to nie je o obnovení zranenia, v tomto smere je na tom dobre. Jednoducho je na tom trochu horšie, je to vec svalu, ktorá oneskorí jeho návrat o 2-3 týždne. Nico si včera pri hre zlomil prst, škoda. Potrebujeme ich všetkých a nemáme priveľa záložníkov. Taký je však futbal. Okrem toho máme dvoch hráčov nakazených koronavírusom. Ousmane sa dnes ráno zobudil s angínou, uvidíme, ako sa bude cítiť zajtra. Taký je život. Musíme si s tým poradiť a byť optimistickí. Zajtrajší zápas je kľúčový. Bez ohľadu na to, kto zahrá, chceme sa vrátiť na víťaznú cestu. Sevilla včera zakopla a je našim priamym súperom. Dnes hrá Atlético a potom Betis a Real Sociedad. Musíme postúpiť do Ligy Majstrov."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Real Madrid môže dnes získať titul. Odštartujete budúcu sezónu s ešte väčšou chuťou, nakoľko mužstvo budeš môcť trénovať od prvého kola?

"Áno, môže získať titul. Nie je to náhodné, že ak dnes získajú aspoň bod, znamená to, že boli lepší počas celej sezóny. Pogratulujeme im. Tak dlhú súťaž zvyčajne vyhrá mužstvo, ktoré si to najviac zaslúži. Ak to bude Real, tak mu pogratulujeme a v nasledujúcej sezóne budeme musieť súperiť lepšie."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Okrem Fatiho je v kádri viacero hráčov, ktorí môžu hrať na rôznych pozíciách v útoku. Berúc to do úvahy, na akej pozícii na ihrisku by si videl Fatiho?

"Ako na krídle, tak aj v strede útoku. Dokáže hrať jeden na jedného, je veľmi rýchly, strieľa veľa gólov, má na to čuch. Je to hráč, ktorý robí rozdiel, keď ho mužstvo potrebuje, on odpovedá."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Nedávno si povedal, že sa ti nepodarilo dostatočne namotivovať hráčov na zápas proti Rayo. Sú hráči teraz pripravení na posledné zápasy sezóny?

"Áno, hráči sú pripravení. Tak ako povedal Diego Simeone, do Ligy Majstrov postúpia tie mužstvá, ktoré majú najlepšiu mentalitu, vieru a intenzitu. Barcelona je klub, ktorý je stvorený na to, aby vyhrával tituly. Nie je jednoduché bojovať len o postup do Ligy Majstrov, ale je potrebné sa namotivovať. Taká je naša realita, musíme o to teraz bojovať, taký je cieľ."

[David Ibañez, Mediaset] Ronald Koeman počas týždňa povedal, že jeho Barcelona strácala na Real 8 bodov a s tebou je strata raz taká. Nebolí ťa to, že legenda klubu hovorí také veci, tiež o dôvere zo strany Laportu?

"Ja nemôžem zmeniť to, čo cítil Ronald, keď tu bol. Neviem, či cítil menšiu podporu. Môžem povedať len to, že ho veľmi rešpektujem, pretože prišiel do klubu vo veľmi ťažkom období. Náročné je to aj teraz, ale je potrebné dostať mužstvo na vrchol. Všetci musia myslieť na to, čo je dobré pre Barcelonu. Cítim podporu zo strany klubu, prezidenta a fanúšikov. Dám zo seba všetko, aby som túto situáciu zvrátil. Zdalo sa, že sme už blízko, ale pritrafili sa nám tri prehry v rade. V takých momentoch musíme byť ešte jednotnejší, aby sme sa povzniesli."

[La Vanguardia] Ansu Fati sa vrátil do tréningov pred mesiacom, mohol by si priblížiť, ako vyzeral jeho proces rehabilitácie?

"Všetko bolo do detailov naplánované, keďže sa rozhodol pre konzervatívnu liečbu. Kontrolovali sme podiel tuku, výživu a rast svalovej hmoty. Jeho pocity počas toho obdobia boli veľmi dobré, rovnako ako teraz. Vo štvrtok sme si ho vyskúšali v záťažovom teste a darilo sa mu výborne."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Nie je to prvýkrát, čo Barcelona na konci sezóny zlyháva. Predtým si tu nebol, ale rozprával si sa s hráčmi, ktorí to zažili, aby si našiel nejaké riešenie?

"Áno, rozprávam sa s nimi. Všetci musíme urobiť krok vpred. My ako štáb a je tiež ako tréner. Hráči musia ukázať svoju osobnosť. Chcú vyhrávať. Nemôžeme inkasovať góly tak rýchlo, musíme byť efektívni. Máme toho čo zlepšovať. Máme víťazné mužstvo, aj keď niekedy sa nám nedarí súperiť. Hráči od seba vyžadujú veľa."

[Ferran Correas, Sport] Zajtra môže dostať šancu Adama, ktorý začal výborne, ale v poslednom čase stratil na význame. Ako hodnotíš jeho výkony a ako vyzerá jeho situácia v kontexte budúcej sezóny?

"O budúcej sezóne radšej nebudem hovoriť, pretože sa musíme sústrediť na postup do Ligy Majstrov. Adama nám pomáha. Keď som s ním hovoril, povedal som mu, že nám môže pomôcť. Vytvára nám veľa príležitostí, asistoval, je pre nás veľmi dôležitý. Bez ohľadu na to, koľko dostane minút, môže urobiť rozdiel. Je výnimočný, je to typický krídelník. Musíme to využiť. Som s ním spokojný. Bude sa mu dariť dobre."

[Mas que pelotas] Vždy si zdôrazňoval, aké dôležité je pochopiť hru. Urobilo mužstvo nedávno v tomto smere krok späť?

"Keď vystrelíte na bránku 28-krát a súper len trikrát, no nepodarí sa vám streliť gól, nie je to o pochopení hry. Chýba nám efektivita, myslieť si to, že je to moja posledná šanca a musím ju využiť. V takýchto zápasoch je dôležité ujať sa vedenia. Keď som si opäť pozrel zápasy proti Cádizu a Rayo, ide o zápasy, ktoré je potrebné vyhrať. Keď je výsledok zlý, dá sa povedať, že sme nehrali dobre, že sme nerozumeli hre, ale také zápasy je treba vyhrávať aj bez tak dobre hry, aká bola v zápasoch proti Realu a Seville.  Dvojica z 28 striel bežne končí v sieti. Takto sme zakopli dvakrát. Proti Eintrachtu to bolo iné, vtedy sme nehrali dobre, nemali sme šance."

[Iniestazo] Pedri a Nico sú zranení - budeme vidieť Riquiho Puiga na trávniku častejšie?

"Má väčšie šance, pretože je to o konkurencii a Pedri s Nicom vypadli. Zostávajú nám štyria záložníci. Všetci musia byť pre nás dôležití a pripravení do hry, aj Riqui."

[Jijantes] Zostáva vám po obnovení zmluvy s Araujom nejaká pozícia na posilnenie?

"Budúce posily zajtra nestrelia gól a ani nám nezískajú žiadny bod. Máme, koho máme. V súčasnosti musíme dosiahnuť náš cieľ a na rozhovory o ďalšej sezóne ešte bude čas."

Na pravej strane obrany môžu hrať Roberto, Mingueza, Dest a Alves. Znepokojuje ťa to, že je to priveľký počet?

"Sezónu plánujeme už nejaký ten čas, ale podľa mňa by sme mali mať po dvoch hráčov s adekvátnymi schopnosťami na každú pozíciu. Toto je Barcelona, musíme vždy súperiť, objavia sa zranenia, máme veľa pozícií, na ktorých nám niečo chýba."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-04-30 17:13:03
Mino Raiola přece jen dnes nakonec dotikal.
2022-04-30 19:39:23
Tak nám to ukaz CDr nič, EL nič z reči ešte sa neurobil dobrý klub a mužstvo