Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Betisu Sevilla, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Zajtra hráte proti Betisu a ak vyhráte, zabezpečíte si účasť v budúcej edícii Ligy Majstrov. Je to moment, v ktorom je potrebné urobiť ďalší krok vpred, tak ako v prípade vašej najlepšej série?

"Áno, opäť budeme mať šancu dosiahnuť jeden z cieľov, ktorý sme si stanovili. Betis je bezprostredným rivalom, predtým nás porazil na Camp Nou a vo futbale sa vždy objaví šanca na revanš. Je to pre nás veľká šanca. Zostávajú 4 zápasy. Môžeme dosiahnuť základný cieľ. Sme motivovaní, hráme proti silnému súperovi, ktorý vyhral Kráľovský pohár a má skvelých hráčov. Trénuje ich Pellegrini. Bude to ťažké. Sme pripravení, mali sme celý týždeň na prácu. Budeme dobre súperiť, aby sme vybojovali tri body, ktoré nám zaručia postup."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako sa cíti Ter Stegen? Bude zajtra môcť hrať? Ako vyzerá situácia Piquého a jeho zranenia?

"Marc sa necítil dobre, včera mal drobné žalúdočné problémy. Uvidíme, ako to bude vyzerať zajtra. Gerard má problémy a uvidíme, ako sa vyvinie situácia. Netrénoval a zajtra určite nezahrá, škoda. Je to pre nás dôležitý hráč. Vyvinul priveľké úsilie a preťažil si stehno."

[Marta Ramon, RAC1] Má víťazstvo v El Clásicu 4:0 väčšiu cenu pri pohľade na postup Realu do finále Ligy Majstrov?

"Pripisovali sme tomu dôležitosť. Zabezpečilo nám tri body, ale bohužiaľ žiadny titul. Myslím si, že rozdiel medzi nami a mužstvami, ktoré vypadli s Realom, je taký, že my, keď sme mohli, tak sme súpera dorazili. História ukazuje, že ak proti Realu nevyužijete šance, má veľké možnosti, zaznamenal skvelé obraty. Táto výhra bola veľmi dôležitá. Je to majster Španielska a finalista Ligy Majstrov. To ukazuje, aký smerom musíme ísť. V budúcej sezóne musíme hrať oveľa vyrovnanejšie. Je vidieť, kam môžeme zájsť."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Je vašim cieľom v budúcej sezóne postúpiť do semifinále Ligy Majstrov a nesledovať ho doma? Alebo berieš do úvahy ťažkú finančnú situáciu klubu a radšej na to nemyslíš?

"Teraz je cieľom postúpiť do Ligy Majstrov a ten sme ešte nedosiahli. Ak obsadíme druhé miesto a zahráme v Superpohári, o to lepšie. Počas leta prídu prestupy, naplánujeme sezónu, preanalyzujeme finančnú situáciu. Nemôžeme myslieť na budúce ciele, ešte sme nedosiahli tie súčasné. Potom uvidíme."

[German García, Radio Nacional] Akú atmosféru očakávaš? Čo bude najdôležitejšie? Ako pristupujete k tomuto zápasu?

"Očakávam súpera, ktorý si bude veriť. Betis si vďaka Copa del Rey verí a oslavuje. Zaslúži si to, hrá skvelú sezónu. Ako tréner Barcelony mu gratulujem k titulu. Stále môže postúpiť do Ligy Majstrov. Zajtrajší zápas bude náročný, súper má veľa individuálne dobrých hráčov. Na našom štadióne nás porazili. Chceme sa im za odplatiť."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Bola by Barcelona schopná, tak ako Real Madrid, poraziť tri mužstvá a postúpiť do finále Liga Majstrov, no pritom nehrať dobre?

"Pre nás by to bolo ťažšie, máme iný štýl. V tejto sezóne sme vyhrali zápasy, v ktorých sa očakávala remíza či prehra, napr. na Anoeta. Ale spomínam si aj na jedno z mojich prvých stretnutí, proti Villarrealu, kde sme vyhrali, hoci to vyzeralo na remízu. Real to tak má. Keď poľavíte, je schopný povstať. Našim vzorom je výhra na Bernabéu. Ak by sme nestrelili druhý gól, súper by mohol vyrovnať. Vtedy začínajú veriť, majú pozitívnu dynamiku. Je to ich DNA. My hráme inak, ale aj napriek tomu sa nám podarilo vyhrať zápasy, v ktorých sme si to futbalovo nezaslúžili. Futbal je raz taký."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ansu Fati nedávno odohral 10-15 minút. Ako sa cítil? Bude postupne hrávať viac a viac?

"Trénoval veľmi dobre. Fyzicky je pripravený, ale budeme opatrní. Uvidíme, ako sa bude cítiť. Rozhodneme sa za pochodu. Bude sa vracať postupne. Dojmy sú dobré. Určite nám pomôže."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Nedávno si hovoril, že kľúčové bude streliť prvý gól. Myslím si, že zatiaľ ukazujete viac z hry, než strieľate gólov?

"V mnohých zápasoch áno. Proti Cádizu a Rayu sme vystrelili na bránku po viac ako 20-krát, ale gól sme nedali. Inokedy sme využili hneď prvé strely. Zajtra nás čaká dôležitý zápas, dostať sa do vedenia bude kľúčové. Musíme sa snažiť byť efektívnejší. Hráme dobre, rovnaké to bolo aj proti Malorke, aj keď v koncovke sa zdalo, že sme trpeli. Od novembra sme sa veľmi zlepšili. Škoda, že posledné výsledky neboli také dobré."

[David Bernabéu, Deportes Cuatro] V jednom prieskume sa fanúšikovia pýtali, či by radšej obetovali DNA Barcelony v prospech výhier v štýle Realu. 60% odpovedalo nie, ale 20% odpovedalo áno. Čo im povieš?

"Toto nie je môj odkaz, ale odkaz histórie Barcelony. Myslím si, že by nám trvalo roky, kým by sme začali vyhrávať iným spôsobom. 10, 15, 20 rokov, neviem koľko, nemám čarovný prútik, ale je mi jasné, že tento herný model mi umožnil vyhrať päť titulov v Lige majstrov a veľa trofejí v Primera División a okrem toho sme získali uznanie od ľudí na svetovej úrovni. Fanúšikovia aj mimo Španielska si pamätajú Guardiolovu Barcelonu, Messiho Barcelonu, našu Barcelonu. Barcelonu, ktorá nadchla celý svet. Mnohí priznávajú, že to bolo najlepšie mužstvo v histórii futbalu. Nespomína sa na to, čo sme vyhrali, ale ako sme hrali. Taký by bol odkaz. Okrem vyhrávania je dôležité aj to, ako hráme. Pre mňa je to kľúčové. O tom vôbec nepochybujem. Či sa prehráva, či remizuje, je potrebné veriť. Toto je cesta a iná nie je. Hovorí to história, nie súčasný tréner. Ak sa pozrieme do histórie, niet pochýb, že musíme súperiť týmto spôsobom. Fanúšikovia sú potom viac hrdí na to, ako hráme. Bez porovnávaní s inými klubmi. Myslím si, že futbalista má veľkú radosť, keď hrá týmto spôsobom, dominuje a útočí viac ako súper."

[Anaïs Marti, La Vanguardia] Čo sa týka barcelonského hodnotenia sezóny, ako môže Barcelonu a tím ovplyvniť fakt, že vy bojujete o prvú štvorku a Real vyhral majstrovský titul a je vo finále Ligy majstrov?

"Určite to má vplyv na mnohých culés. Real a Barcelona sú súpermi, no nemôžeme ignorovať realitu. V novembri mi bolo povedané, že hlavným cieľom Barcelony je postup do Ligy Majstrov. Vieme, že je to základný cieľ, pretože podľa histórie je to víťazný klub, ale také sú okolnosti. Prišiel som s nádejou na zisk trofejí, ale v tejto sezóne sa nám to nepodarilo urobiť. Uvidíme v budúcej sezóne, kde sa budeme nachádzať a aké budeme mať ciele. Teraz musíme postúpiť do Ligy Majstrov, ak z druhého miesta, tak o to lepšie. Musíme naplánovať budúcu sezónu a uvidíme, na akom mieste budeme. Musíme byť realisti a pracovať s nádejou. Mužstvo sa od novembra vo všeobecnosti zlepšilo z pohľadu hry aj výsledkov, ale nedokázali sme bojovať o trofeje. V budúcej sezóne musíme byť konkurencieschopnejší. Barcelona musí bojovať o trofeje."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Prečo ste sa ako trénerský štáb a hráči rozhodli, že Betisu urobíte uličku slávy?

"Pre nás je to zrejmé. Pre nás je ulička slávy znakom rešpektu a športového zápolenia. Betis si to zaslúži. Hrali sme v tej súťaži a Betis ju vyhral. Netreba myslieť na nič iné, len na rešpekt a športové zápolenie. Urobili by sme chybu, ak by sme to neurobili pre fanúšikov a deti. V stredu som sa rozprával s hráčmi, súhlasia, povedal som im, že svojho času som urobil uličku slávy pre Real a nemal som s tým problém. Zvyšok sú kontroverzie a história. Zajtra samozrejme urobíme uličku slávy."

[Alex Pintanel, Gol] Spadol by vám kameň zo srdca, ak by ste si zabezpečili postup do Ligy Majstrov tri zápasy pred koncom sezóny?

"Áno, samozrejme. Berúc do úvahy históriu nášho klubu, tak bojujeme o základný cieľ, ale tak to už je. Zajtra musíme vyhrať a pokúsiť sa postúpiť do Ligy Majstrov, pretože je to hlavný cieľ. Potom budeme bojovať o druhé miesto. Je to dvojica hlavných cieľov, ale predovšetkým musíme byť súčasťou žrebu Ligy Majstrov v budúcej sezóne."

[Sergi de Juan, Sport] Dnes prebehlo stretnutie v súvislosti s predĺžením kontraktu s Gavim. Ako je pre klub aj mužstvo dôležité, aby zostal na dlhé roky?

"Veľmi dôležité. Je to hráč, ktorý nám v súčasnosti veľmi pomáha a má pred sebou budúcnosť. S Ivanom de la Peñom mám veľmi dobrý vzťah a chápem, že obe strany chcú, aby hráč zostal. Musíme sa dohodnúť. To by bola pre nás skvelá správa."

[Diari Ara] Je pre ďalší rozvoj mužstva zásadnejší väčší počet tréningov s touto skupinou hráčov alebo zmena určitých elementov v tíme?

"Ide o vštepovanie koncepcie hry počas tréningov, porozumenie hry. Mali sme veľa skvelých zápasov, vysoké víťazstvá nad tímami, ktoré sú na vysokej úrovni a tiež ťažšie zápasy. Musíme tlačiť na našu koncepciu, vedieť brániť aj útočiť, minimalizovať chyby, ktoré nás doviedli k vypadnutiu z dôležitých súťaží. Učiť sa z chýb. V lige sme porazili takmer všetky mužstvá z vrchu tabuľky. Zmenili sme koncepciu, prechádzajúci tréneri mali inú, nehovorím, či lepšiu alebo horšiu, a my sa tomu musíme prispôsobiť, potrebujeme viac času. V Barcelone však nie je, všetko musí byť rýchlo."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-05-06 18:29:57
Neymar a Haaland.
2022-05-07 06:28:24
Tÿm na tom psychicky není dobre, Betis je doma silny. To bude max remíza, čekám hodně nervozni zapas a opět spoustu detinskeho breku kvůli výkonu rozhodčích…