Tréner FC Barcelona dnes absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším ligovým zápasom proti Celte Vigo, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Povedal si, že keď postúpite do Ligy Majstrov, cieľom bude obsadiť druhé miesto. Bude cieľom aj v zápase proti Celte návrat k vašej hre na Camp Nou? Čo očakávaš v tomto zápase?

"Je to pre nás dokonalý test. Splnili sme cieľ týkajúci sa postupu do Ligy Majstrov a zostáva nám boj o druhé miesto, ktoré by nám umožnilo zahrať si v Španielskom superpohári. Chceme ukončiť sezónu najlepším možným spôsobom. Celta je skvelé mužstvo a jej tréner používa určitý systém. Je to mužstvo s ofenzívnou dušou, chce získavať loptu a vysoko útočiť presingom. Celta má už istotu zotrvania v lige, takže pricestuje bez tlaku. Má hráčov s veľkým talentom, ako Iago Aspas, Brais či Fran Beltran, ktorí sa dokážu udržať na lopte. Musíme zlepšiť našu hru a nestrácať toľko lôpt a získať tri body. Musíme zlepšiť naše dojmy, posledné výsledky boli pozitívne, ale musíme zlepšiť dojmy z hry."

[Raúl Salmurri, Catalunya Radio] Nedávno si svoje mužstvo požiadal o to, aby bola hra viac uprataná. Čo to znamená?

"Ide o to, aby mužstvo ukázalo viac dobrých akcií ako tých zlých a to závisí od toho, či budeme mať málo strát lopty. Loptu strácame priveľa a musíme to minimalizovať, pretože to veľmi podmieňuje našu hru. Ak stratíme loptu, súperovi doprajeme príležitosť k protiútoku a strácame sebadôveru. V našom systéme je veľmi dôležité, aby sme nestrácali loptu, preto s ňou musíme byť zodpovední. Strata lopty nás môže bolieť. Preto prosím o poriadok a držanie lopty. V presingu a rýchlom získavaní lopty sa nám darí, ale musíme hrať lepšie s loptou. V poslednom čase máme priveľa nepotrebných strát. Musíme to zlepšiť."

[Marca Ramon, RAC1] Busquets bude chýbať z dôvodu suspendácie. Pre teba je kľúčovým elementom. Zostáva mu rok zmluvy a v tíme nemá náhradníka. Do akej miery ťa to znepokojuje? Bude prioritou nájsť náhradníka v krátkodobom horizonte?

"V mužstve nemáme hráča s presne takým profilom ako Busquets. Pre zajtrajšok je to významná absencia a my musíme nájsť rovnováhu bez neho. Sú rôzne možnosti. Dôležité je, aby to klub bral do úvahy pri plánovaní kádra. Barcelona musí mať na každú pozíciu minimálne dvoch hráčov. Preto hovorím, že niektoré pozície nie sú zdvojené. V kontexte budúcnosti je dôležité dobre naplánovať káder."

[Adria Albets, Cadena SER] Očakáva sa, že Manchester City počas tohto týždňa oznámi transfer Hålanda a Real Madrid chce podpísať Mbappého. Myslíš si, že Barcelona musí kúpiť elitného útočníka, aby bojovala o trofeje?

"Podstatné je posilňovať sa každý rok. Bez ohľadu na to, či vyhrávate alebo prehrávate. Barcelona to musí robiť každoročne, najmä, keď prehráva. Táto sezóna nie je pozitívna, pretože sme nezískali žiadnu trofej, takže sa musíme posilniť. Každý, kto príde, bude milo vítaný. Finančná situácia je taká, aká je. Na to, aby niekto prišiel, musí niekto odísť. Je to jedna z najťažších situácii v histórii klubu. My sa však musíme posilniť, aby sme boli konkurencieschopní. Je to evidentné. Uvidíme, ako to budeme môcť urobiť."

[Helena Condis, COPE] Vzbudzuje finančná situácia v kontexte plánovania kádra trochu strach, alebo je možné, že zimné prestupy, s ktorými nikto nerátal, môžu vzbudiť trochu viac nádejí?

"Uskutočnili sme futbalovú analýzu a potom existujú finančné záležitosti, ktoré nezávisia odo mňa, ale klub pracuje, aby sme mohli vyriešiť túto záležitosť. Presne vieme, čo v nasledujúcej sezóne chceme a pokúsime sa to urobiť."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Aké sú vaše ciele na posledné tri zápasy sezóny okrem obsadenia druhého miesta? Čo v nich chceš vidieť?

"Predovšetkým chceme postúpiť do Superpohára, máme to v rukách. Tri kolá pred koncom máme zabezpečený postup do Ligy Majstrov, čo je pre nás veľmi dobrá správa. Vďaka tomu nemusíme hrať pod takým tlakom, čo však neznamená, že môžeme zvoľniť. Musíme naďalej pracovať, snažiť sa získať dobré dojmy z nášho herného modelu, byť konkurencieschopní a zvíťaziť v týchto troch zápasoch."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Akú úlohu vidíš v koncovke sezóny pre Ansu Fatiho? Ak by bol povolaný do reprezentácie na zápasy počas leta, čo by si mu poradil?

"Ansu je na tom dobre. Po tak dlhom zranení je potrebné byť opatrný, ale vidím, že je šťastný. Nezmenil som názor z uplynulého týždňa. Strelil gól a urobil rozdiel. Som s ním spokojný."

Vidíš ho v reprezentácii alebo si myslíš, že je to priskoro?

"Zostávajú tri zápasy. Je plne pripravený. Máme pre neho plán, aby záťaž nebola privysoká. Ak by hral 90 minút, bolo by to zbytočné riziko pre neho aj pre nás."

[Josep Soldado, La Sexta]  Ako hodnotíš dohodu City s Hålandom? Si sklamaný? Chcel by si ho mať?

"Je to oficiálne? Keď bude, opýtaj sa ma na to ešte raz. Pre nás je to veľmi ťažké vzhľadom na finančnú situáciu, nebudem vám klamať."

[Anais Marti, La Vanguardia] Máte už zostavený plán týkajúci sa toho, kto odíde? Bude v posledných zápasoch možné vidieť hráčov, ktorí hrali menej, aby mohli ukázať, že môžu zostať na budúcu sezónu?

"Toto je nám celkom jasné. Je ťažké zmeniť názor v priebehu troch zápasov. K hráčom som veľmi jasný, čo sa týka ich situácie. Uvidíme, čo budeme môcť urobiť. Finančná situácia má na nás veľký vplyv, uvidíme, ako sa to vyvinie."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Aký je rozdiel medzi športovým a finančným plánom na budúcu sezónu? Ste schopní uskutočniť také kroky, aké potrebujete?

"Všetko závisí od finančnej situácie. Niekedy nie je dostatok financií a je potrebné to kompenzovať iným spôsobom. To, čo urobíme, závisí od peňazí. Situácia je ťažká, ale taká je realita."

[Alex Pintanel, GOL] Ako odpovieš ľuďom, ktorí si myslia, že Barcelona sa pod Xavim nezlepšila?

"Nie je to o tom, aby som triumfoval ja. Často ma porovnávajú s predchádzajúcim trénerom, no najdôležitejšie je to, aby sa Barcelona odrazila. Triumfovať má barcelonismo. Moje štatistiky sa porovnávajú s inými trénermi a to je absurdné. Koeman odviedol skvelú prácu a aj my sa snažíme pracovať tvrdo, aby sme zvrátili situáciu Barcelony. Keď sme prišli v novembri, Barcelona bola vo veľmi ťažkom momente. Odvtedy dobre viem, kde som, akceptujem kritiku, veľmi veríme v tento projekt a myslím si, že sme sa určite zlepšili. Mužstvo odohralo výborné, veľmi dobré, priemerné, aj zlé zápasy, ale vo všeobecnosti si myslím, že sme sa veľmi zlepšili. Nie je to kritika smerom ku Koemanovi. Aj on odviedol skvelú prácu. Barcelona bola v novembri v zlej situácii, ale nie kvôli Koemanovi. Teraz to nie je o tom, aby som číslami dokázal, že som najlepší. Najdôležitejšie je, aby Barcelona bola najlepšia. Nedá sa však povedať, že mužstvo sa nezlepšilo. Od zápasu proti Espanyolu až do posledného zápasu proti Betisu sa mužstvo veľmi zlepšilo."

[Laura Brugues, TV3] Dostanú teraz šancu hráči, ktorí doteraz zohrávali menšiu úlohu? Má Riqui Puig bližšie k odchodu alebo zotrvaniu v Barcelone?

"Hovoríme o hráčoch, ktorí budú v nasledujúcich zápasoch dôležití. Konkrétnejšie sa môžeme porozprávať po skončení sezóny. Po celý čas plánujeme nasledujúcu sezónu, ale zároveň máme jasný cieľ, ktorým je zostať na druhom mieste v tabuľke."

[David Bernabéu, Cuatro] Potvrdíš, že si hovoril s Hålandom v Mníchove? Myslíš si, že si vybral peniaze pred projektom?

"Nie, to by som nepovedal. Bolo by to neúctivé voči projektom iných klubov. Náš projekt nie je jediný, ktorý je správny. Existuje veľa iných projektov, ktoré sú úspešné, napríklad v City. Ak sa potvrdí to, o čom hovoríte, som presvedčený, že rozhodnutie bolo prijaté na základe finančných aspektov. Moje stretnutie s Hålandom? V Mníchove som bol neraz. (smiech)"

[Ricardo Rosetti, Movistar] Aj naďalej si optimista v súvislosti s predĺžením zmluvy s Ousmane Dembélém?

"Ide tu o prispôsobenie sa finančnej situácii klubu. O Ousmanem vôbec nepochybujem. Vytvára nám veľa príležitostí. Je pravda, že nemá šťastie z hľadiska strieľania gólov, ale mužstvu veľmi pomáha. Má veľa asistencií a vytvára veľa dobrých príležitostí z pravého krídla. Robí rozdiel. Som s ním veľmi spokojný. Hrá na veľmi dobrej úrovni. Klub pozná môj názor, ale dospieť k dohode nebude jednoduché. Dúfam, že zostane."

[Sergi Capdevila, Sport] Od čoho závisí prepad formy v prípade Aubameyanga?

"Útočníci žijú zo sérií. Čísla ako v prípade Aubameyanga alebo Ferrana Torresa sú veľmi dobré. Vytvárame šance, Auba nabieha do správneho priestoru a robí priestor. Určite nám ešte pomôže v týchto troch zápasoch a v nadchádzajúcej sezóne. Veľmi nám pomohol a má skvelé štatistiky."

[Culemania] Vidíš Frenkieho de Jonga ako tvorcu hry alebo ofenzívneho záložníka?

"Frenkie potrebuje voľnosť. Tlačíme na neho, aby sa zapájal do útoku, hral, hral 'proti múru', strieľal... Hrá na veľmi vysokej úrovni a som s ním veľmi spokojný. Odkedy som tu, urobil krok vpred. V mnohých zápasoch urobil rozdiel. Myslím si, že podrobná analýza ukáže, že je možné ho hodnotiť veľmi pozitívne. Frenkie častejšie zbieha nižšie a Gavi si radšej drží svoju pozíciu."

[Mas Que Pelotas] Dostane Jandro Orellana zajtra svoju šancu?

"Jandro je hráč s našim profilom. Je to veľmi opatrný stredopoliar, ktorý nestráca ľahko lopty. Môže hrať ako 'interior' alebo ako pivot. V strede poľa máme veľa absencií, takže sme povolali Álvara Sanza a Jandra, ktorí sú pre nás typickými záložníkmi. Dúfam, že zajtra dostanú šancu."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2022-05-09 20:30:45
Škoda že se někdo nezeptal zda Xavi zkoušel na místě Busiho Frankieho. Doufám že ho tam dá a že Frankie ukáže, že je tam lepší. Za mě musíme v tomhle udělat krok vpřed a alespoň to zkusit.
2022-05-09 21:32:38
Neměl by už něco začít dělat Laporta?
Máme nabídku na Studios za 300 mega a u CVC můžeme podepsat smlouvu na 270 což by nám dohromady vyřešilo většinu problémů, tak na co se čeká. Pokuď chceme udělat přestavbu, tak bez peněz to nepůjde.
Pokuď Real bude v příští sezoně hrát Vinicius, Benzema, Mbappe, tak potěž pánbůh.