Výkonný výbor UEFA dnes schválil nový formát európskej súťaže od sezóny 2024/2025. V pôvodnom projekte boli vykonané menšie zmeny.

V súlade s pôvodnými predpokladmi sa očakáva zvýšenie počtu účastníkov Ligy majstrov z 32 na 36. UEFA potvrdila, kto vďaka tomuto rozšíreniu získa ďalšie miesta v súťaži. Jedno miesto je rezervované pre tretí klub piatej najsilnejšej ligy v rankingu UEFA. Ďalšie miesto pripadne jednému z majstrov národných líg, ktoré bude bojovať v kvalifikácii, čím sa počet takýchto tímov zvýši zo 4 na 5.

Posledná dvojica miest súvisí s najlepším kolektívnym prístupom klubov predchádzajúcej sezóne a teda celkový počet bodov v danej lige delene počet účastníkov. Takéto ligy dostanú po jednom mieste v turnaji a toto miesto by obsadili mužstvá na najvyššej pozícii pod pásmom postupu do Ligy Majstrov. UEFA uvádza, že na základe týchto pravidiel by do najbližšej edície Ligy Majstrov postúpil jeden tím z anglickej a jeden tím z holandskej ligy. Okrem toho bolo potvrdené, že všetky zápasy až na finále by sa mali odohrať v strede týždňa.

Najväčšia zmena sa týka formátu súťaže. Tradičná skupinová fáza končí a začína akási jedna liga so všetkými účastníkmi. Cieľom tkz. 'švajčiarskeho systému' je dopriať klubom 8 zápasov v tejto fáze (4 doma a 4 na výjazde), namiesto 6 zápasov, ktoré sa hrávajú aktuálne. Súperi budú určení na základe košov zoradených podľa koeficientu UEFA. Príslušný klub bude čeliť dvom tímom z každého zo štyroch košov. Osem najlepších tímov v lige automaticky postúpi do vyraďovacej fázy. Tímy z 9. až 24. miesta si zase zahrajú dvojzápasy o možnosť účasti v ďalšej fáze súťaže. Podobné zmeny sa zavedú v Európskej lige a v konferenčnej lige.

UEFA tiež potvrdila, že EURO 2024 sa začne 14. júna a finále je na programe 14. júla. Turnaj sa uskutoční v Nemecku.

zdroj: UEFA
foto: Shutterstock

Diskusia

5 komentáre
2022-05-10 19:36:27
Nwm ja mam s toho zvláštny pocit
2022-05-10 19:47:25
Opat viac zapasov pre kluby ? tych hracov uz hodi o zem