FC Barcelona neustále pracuje na hľadaní nových obchodných príležitostí, aby získala veľkú finančnú injekciu do 30. júna, teda do konca hospodárskeho roka 2021/22. Ako informoval denník Mundo Deportivo, Barcelona okrem predaja 49% BLM rokuje aj o predaji 49% podielu Barça Studios.

Vedenie FC Barcelona vedie pokročilé rokovania týkajúce sa predaja 49% podielu Barça Licensing and Merchandising (BLM). Jednalo by sa o predaj na 10 rokov a veľký záujem majú firmy Fanatics a Investindustrial. Predaj by sa mohol uskutočniť za sumu prekračujúcu 200 miliónov. K pokroku v rokovaniach pritom nedávno došlo aj v súvislosti s predajom Barça Studios. Mundo Deportivo tvrdí, že audiovizuálny sektor Barcelony je atraktívny pre množstvo firiem, ktoré chcú spolupracovať s klubom, aby zo spolupráce vyťažili čo najviac. Očakáva sa, že predaj menšinového podielu v Barça Studios by mohol do klubovej pokladnice priniesť ďalších približne 200 miliónov eur. V konečnom dôsledku to znamená, že Barcelona by mohla do konca júna zarobiť približne 400 miliónov eur. Stále platí, že nič nie je uzatvorené, ale klub môže dobré správy zverejniť už čoskoro.

Investičná banka Goldman Sachs, ktorá spolupracuje s klubom a hľadá medzinárodných investorov, ktorí majú záujem investovať do Espai Barça, už upozornila množstvo spoločností na také aktíva ako BLM a Barça Studios. Na druhej strane bol pozastavený predaj Barça Academies a Barça Innovation Hub, teda dvoch zostávajúcich možností, ktoré dopĺňali korporátny plán navrhnutý vedením Josepa Maria Bartomeua.

Ako je na to dohoda s CVC?

Zámerom vedenia Joana Laportu je vyčleniť približne polovicu zo spomínaných 400 miliónov eur na splatenie časti dlhu. Zvyšná suma by bola použitý na to, aby bol tento hospodársky rok uzatvorený so ziskom a aby mal klub likviditu na investície v športovej oblasti. Zmluva s investičným fondom CVC v súčasnosti nie je pre klub prioritná. Barcelona trvala na tom, aby suma na úrovni 275 miliónov eur bola v účtovníctve zahrnutá na strane príjmov, nie ako dlh. To však La Liga odmieta. Z tejto sumy sa však len 15 % (41,25 milióna) dalo použiť na prestupy počas tohto leta.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2022-05-17 16:10:46
Laporte se jeví jako člověk na spravnem místě, dělá co může. Lehký to rozhodně nemá.
2022-05-17 18:21:16
Prodej dlouhodobých aktiv, generujicich zisk, za krátkodobé řešení pro získání likvidity. Opravdu by mě zajímalo účetnictví klubu, když vedení nedokáže sehnat peníze jinak, než prodejem svého majetku. Závazky se musí platit, ale který pako dávalo ty luxusní smlouvy, když teď je úplně zřejmé, že je to dlouhodobě neudrzitelné.