Jednou z výziev Barcelony v letnom prestupovom období bude nájsť nový klub pre Samuela Umtitiho. Francúz má za sebou ďalšiu zlú sezónu v drese Blaugranas, veď odohral len jeden zápas. Stopér bol mimo hru už nesmierne dlho jednak kvôli zraneniam a jednak kvôli tomu, že sa bránil odchodu z Camp Nou.

Umtiti bol na začiatku prebiehajúceho ročníka k dispozícii Ronaldovi Koemanovi, ale holandský tréner preferoval na trávniku iných obrancov a Umtiti sa na ihrisku neobjavil ani na minútu. Svoj prvý, a ako sa neskôr ukázalo, aj posledný zápas, odohral 12. decembra v konfrontácii s Osasunou (2:2). Odvtedy sa v zápase už neobjavil a žiadny iný hráč prvého tímu Blaugranas neodohral menej minút. Umtiti nebol povolaný dokonca ani na zápas proti Getafe, kde tímu chýbalo množstvo obrancov. Xavi stavil na Minguezu a Lengleta, ktorí aj napriek množstvu chýb dostávali viac priestoru na ihrisku.

Súčasná sezóna je v podstate pokračovaním drámy s Umtitim v hlavnej úlohe. Francúz bol vo svojich prvých dvoch sezónach na Camp Nou obrovským objavom, ale potom to išlo už len z kopca. Všetko začalo na konci úspešného ročníka 2017/2018, keď si poranil koleno. Obranca mal v tom čase absolvovať liečbu, ale miesto toho dal prednosť účasti na Majstrovstvách sveta. Nakoniec vycestoval na šampionát, kde bol hráčom základu v reprezentácii Francúzska, strelil kľúčový gól v semifinále proti Belgicku (1:0) a zapísal sa do histórie, keď Francúzsko tento turnaj nakoniec vyhralo. Cena za tento úspech bola v každom prípade vysoká.

Umtiti síce odštartoval nasledujúcu sezónu na klubovej úrovni, no poranené koleno sa ozvalo už v septembri. Konzervatívna liečba nezaberala a lekári odporučili hráčovi operáciu, no ten odmietol a konzervatívna liečba naznačila jeho ďalšiu futbalovú budúcnosť. V aktuálnom ročníku bol Umtiti takisto zranený, ale jednalo sa o zlomeninu kostičky v chodidle, kvôli čomu chýbal tri mesiace.

Medzi iné zlé rozhodnutia hráča môžeme zaradiť odmietavý postoj odchodu na hosťovanie. Neustále túžil po tom, aby mal šancu zabojovať o miesto v zostave Blaugranas, s čím Laporta súhlasil a akceptoval jeho zotrvanie v klube. Francúz nakoniec Barcelone toto gesto oplatil tým, že predlžil zmluvu do roku 2026, aby Katalánci mohli jeho vysoký plat rozložiť na dlhšie obdobie a uvoľnili si miesto v platovom strope a mohli zaregistrovať Ferrana Torresa. Klub však na druhej strane musí nájsť riešenie, aby stopér nezaťažoval rozpočet pridlho.

V súčasnosti je Umtiti hlavným kandidátom na letný odchod z Barcelony. To, že si počas sezóny znížil plat, môže klubu pomôcť pohľadať mu nového zamestnávateľa. V jeho situácii to tak či onak nebude jednoduché. V hre je len hosťovanie a zdá sa, že Francúz s týmto krokom tentokrát bude súhlasiť. Ocitol sa totiž v beznádejnej situácii. Niektoré médiá tvrdia, že o jeho služby má záujem Arsenal. Pravdepodobnejší je však návrat od Ligue 1, kde o hráča majú záujem kluby ako Nice, Rennes či Montpellier. Zápas proti Villarrealu môže byť pre Umtitiho rozlúčkový, aj keď je otázne, či ho Xavi Hernández pošle do hry.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2022-05-18 18:29:24
Když trochu zhubne a rozehraje se na hostování, mohl by se ještě hodit. Za mě lepší než Lenglet. Jsem zvědavý na letní změny v kádru.
2022-05-19 12:30:06
Premárnená? Zasmejme sa. Už pár rokov si užíva dovolenku v Barcelone a dostáva za to peniaze. Pre neho je to práca snov, keďže športové ambície už žiadne nemá.