Médiá v poslednej dobe často informujú o záujme Barcelony o Julesa Koundého, hoci k Blaugranas sa má pripojiť Andreas Christensen a v kádri sú Araujo, Piqué či García. Dôležitým dôvodom je pohľad Xaviho, ktorý má o francúzskeho obrancu veľký záujem a chce ho mať v kádri. 23-ročný hráč má množstvo vlastností, vďaka ktorým by vedel výborne zapadnúť do herného štýlu FC Barcelona.

Medzi najväčšie prednosti Koundého patrí rozohrávka akcií z obrany a schopnosť dostať sa spod presingu súpera. Francúz výborne rozohráva loptu a vyváža ju na polovicu súpera, čo dokumentujú aj štatistiky. Hráč FC Sevilla je na druhom mieste medzi obrancami v tabuľke v počte zahraných prihrávok dopredu (812) a lepší je už len Leandro Cabrera (941). Je dokonca lepší ako Pau Torres (805) a úspešnosť jeho prihrávok je 89%. Dobré vyvážanie lopty z obrany je jedným zo základných kameňov Xaviho hernej koncepcie, takže v tomto smere by sa Koundé v Barcelone určite uchytil.

Ďalšou črtou defenzívy Blaugranas je hra s vysoko vytiahnutou obrannou líniou. Klub preto potrebuje stopérov, ktorí si s takýmto postavením vedia bez problémov poradiť, keď sa často ocitnú ďaleko od vlastného pokutového územia. Aj v tomto smere si vie Koundé poradiť veľmi dobre, pretože veľmi dobre predvída a je rýchly. Táto kombinácia vlastností mu umožní vrátiť sa pred vlastnú bránku včas. Stopér sa snaží predvídať ďalšie kroky súperov a je v tom úspešný, o čom svedčí 40 úspešných zákrokov z 50 pokusov (80%). Francúz navyše dokáže bleskurýchlo napraviť svoju chyby alebo zaváhanie niektorého zo spoluhráčov.

Štatistiky okrem toho poukazujú, že Koundé hrá pomerne čisto, aj keď aj jemu sa stane, že sa previní voči pravidlám. V 32. ligových zápasoch uplynulej sezóny sa dopustil len 15 faulov. Na ihrisku strávil 2737 minút, takže fauluje v priemere každých 182 minút - raz počas dvoch zápasov. Na obrancu ide o pozoruhodný výsledok a stojí za zmienku, že veľmi dobre si v tejto štatistike vedie aj Ronald Araujo. To v každom prípade neznamená, že Koundé sa vyhýba osobným súbojom a agresívnej hre. V uplynulej sezóne dostal dve žlté karty, no v dvoch prípadoch bol aj vylúčený. Okrem toho bol sám faulovaný v 15. prípadoch.

Koundé vďaka vyššie uvedeným vlastnostiam a tiež vďaka svoju charakteru na ihrisku či hre vo vzduchu, je podobným stopérom ako bol Carles Puyol. Obaja pritom mali výšku len 178cm. Francúz sa však musí naučiť pokornejšiemu vystupovaniu, podľa vzoru legendárneho obrancu FC Barcelona, ktorý počas celej svojej kariéry v Barcelone dostal len 3 červené karty a to odohral 593 zápasov.

V každom prípade platí, že rokovania o prestupe stopéra FC Sevilla na Camp Nou nebudú jednoduché. Sevilla si svojho hráča cení minimálne na 60 miliónov eur a Blaugranas nemusia byť schopní túto sumu uhradiť aj po predaji časti aktív klubu. Dodatočným problémom je konkurencia zo strany Chelsea, ktorá podľa anglických médií dosiahla s hráčom ústnu dohodu. Veľa nasvedčuje tomu, že Koundé nakoniec prestúpi do Londýna, najmä preto, lebo Sevilla chce za hráča len peniaze a odmieta začleniť čo i len jedného hráča Barcelony do operácie.

zdroj: as.com mundodeportivo.es
foto: Shutterstock

Diskusia

3 komentáre
2022-06-19 13:14:36
Kdyby měl stát Kouli 40 mio, tak kdyby byl Kounde za 60 asi lepší nákup, vzhledem k věku. Na druhou stranu, je to Francouz....a ne že bych chtěl všechny házet do jednoho pytle, ale v poslední době se nám ty frantíci hodně nevyplácejí...ze všeho vytřískají maximum peněz a výkony pak stojí za prd.
2022-06-19 13:29:05
Nebol by lepší Lisandro Martinez ? Ten bol zvolený najlepším hráčom Ajaxu v uplynulej sezóne. Ľavonohý stopér s dobrou rozohrávkou by sa mohol k Araujovi hodiť. A asi by bol aj lacnejší.