Dá sa očakávať, že od budúcej sezóny sa úloha Gerarda Piquého v Barcelone zmení. Otázka je: Ako veľmi? Bude to jeho posledná sezóna v kariére? Katalánsky denník Sport sa zamýšľa nad budúcnosťou stopéra.

V súčasnosti je takmer isté, že Katalánec zostane v Barcelone. Je tiež známe, že Xavi a Joan Laporta s ním osobne rozprávali a vysvetlili mu, čo sa od neho v klube očakáva. Podstatné je, aby sa sústredil na futbal a vyhýbal sa mediálneho humbuku. Futbalista prisľúbil, že sa tak stane. V každom prípade vie, že ak sa Barcelone podarí predať klubové aktíva, mužstvo posilnia jeden či dvaja kvalitní obrancovia. V médiách sa píše o Christensenovi, Koundém či Koulibalym.

Nič však nenasvedčuje tomu, že Gerard bude musieť čoskoro ukončiť svoju kariéru. V uplynulom ročníku skončil na 7. pozícii v tabuľke s najviac odohranými minútami. Medzi stopérmi bol druhý, len 174 minút za Ronaldom Araujom. Za ním sa umiestnil Éric García (+53 minút), Mingueza (+1205), Lenglet (+1 280) a Umtiti (+2006). Je zrejmé, že tím ho stále potrebuje.

Piquého mentor, Carles Puyol, zavesil kopačky na klinec po sezóne 2013/2014 vo veku 36 rokov, keď odohral len 12 zápasov vo všetkých súťažiach. Menej minút ako legenda Blaugranas odohrali už len Afellay, Tello, Roberto, Jonathan, Adama a Dongou, pričom primárnu stopérsku dvojicu tvorili Mascherano a Piqué, ktorých občas striedali Bartra a Song. Rok po Puyolovi ukončil kariéru na Camp Nou aj Xavi, ale udialo sa to za úplne iných okolností. Záložník vtedy odohral 44 zápasov, ale len v 21 z nich nastúpil od prvej minúty. Na lavičke začínal aj vo finále Ligy Majstrov. Barcelona vyhrala treble a Xavi sa rozhodol odísť do katarského Al-Sadd, kde mohol hrávať častejšie.

O tri roky neskôr nastal čas aj v prípade Andrésa Iniestu, ktorý sa vo veku 33 rokov rozhodol pre odchod z metropoly Katalánska. V spomínanej sezóne zasiahol do 44 zápasov, mužstvo získalo double, no Andrés sa rozhodol presťahovať do Japonska, kde dodnes hráva za Vissel Kobe. V poslednej sezóne na Camp Nou bol často striedaný a viac minút odohrali Rakitić či Paulinho. Bude to podobné aj v prípade Piquého? Rozhodne sa Piqué zavesiť kopačky na klinec, keď v mužstve nebude zohrávať dôležitú úlohu a nebude hrávať toľko, koľko by chcel? Neraz už povedal, že iný dres si na seba neoblečie. Xavi chce vybudovať mužstvo do budúcnosti a nie je isté, či sa v ňom nájde miesto aj pre Piquého. Ten je však pripravený čeliť novej výzve, keď prezidentovi Laportovi povedal: "Priveďte najlepšieho stopéra na svete a ja ho posadím na lavičku."

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2022-06-21 12:44:17
Song u nás nehrával stopéra. Myslim že ho tam Pep vyskúšal len raz a viac taku chybu už neopakoval
2022-06-21 12:46:30
Ak bude tolko zraneni stoperov ako tuto sezonu, tak si zahra pokial bude zdravy dost....