FC Barcelona dnes oficiálne oznámila, že sa dohodla s radnicou mesta Barcelony na tom, že sezónu 2023/2024 odohrá na Estadi Olimpic Lluis Companys. Barça bude musieť znášať niektoré náklady súvisiace s prispôsobením štadióna novým požiadavkám. Joan Laporta okrem toho oznámil, že klub čoskoro aktivuje jednu z finančných pák.

Práce na prestavbe Camp Nou sa majú začať už počas tohto leta, ale mužstvo bude v nasledujúcej sezóne naďalej hrávať domáce zápasy na svojom štadióne. Na ročník 2023/2024 sa však presťahuje na Olympijský štadión nachádzajúci sa vo štvrti Sants-Montjuïc a na kopci Montjuïc, od ktorého prevzal aj svoj pôvodný názov. Štadión má kapacitu 55 000 divákov, takže Barcelona bude mať v spomínanej sezóne limitovú návštevnosť. Klub počíta s tým, že mu klesnú príjmy z predaja vstupeniek, no okrem toho bude musieť investovať nemalé prostriedky do prác na štadióne a v jeho okolí, čo potvrdil Laporta.

"Som rád, že môžeme hrať na tomto symbolickom štadióne, ktorý je pre mesto referenčným bodom. Ďakujeme, že ste nám umožnili zdieľať tohto olympijského ducha mesta. Budeme tu hrať počas najväčších prác na Espai Barça. Barcelona sa zaviazala upraviť olympijské objekty a zmodernizovať niektoré služby a doplnkové priestory, ako je tribúna pre tlač, šatne a vnútorné parkovisko. Prípravu štadióna bude mať na starosti Barcelona. Budeme musieť uľahčiť prístup 55 000 návštevníkom, preto je potrebné posilniť verejnú dopravu, plán mobility a zlepšiť životné prostredie," priznal prezident FC Barcelona. Zároveň dodal, že klub odhaduje náklady na pôsobenie na Montjuïc na 15-20 miliónov eur.

"Myslím si, že toto je najlepší spôsob, ako osláviť tridsiate výročie olympijských hier. Sme poctení a hrdí, že môžeme privítať Barcelonu. Dúfame, že to bude skvelé obdobie, a v Les Corts bude vybudované skvelé zariadenie, ktoré bude prospešné pre subjekt a jeho okolie. Ste na najlepšom možnom mieste, kde môže Barcelona odohrať sezónu alebo toľko, koľko klub rozhodne. Radnica potrebuje len urýchliť investície, ktoré sú už naplánované v súvislosti s prístupom na Montjuïc, vo výške 7,2 milióna eur, z ktorých 64% zaplatí FC Barcelona," uviedol predstaviteľ mesta Barcelona Juame Collboni.

Laporta pri tejto príležitosti informoval, že Barcelona čoskoro uzavrie dohodu, ktorá zlepší finančnú situáciu klubu: "O niekoľko dní aktivujeme finančnú páku týkajúcu sa televíznych práv a potom môžeme pokojnejšie postupovať pri aktivácii tej druhej. Myslím si, že uzatvorené budú 2-3 operácie, aby sme mali dodatočný vlastný kapitál, znížili zadlženie a podnikli investície, aby naše mužstvá boli konkurencieschopnejšie. Čoskoro budete mať viac informácií," uviedol.

Prezident poukázal aj na problém obmedzenej kapacity štadióna: "Pracujeme na systéme rotácie, aby sa to celé dialo demokratickým spôsobom. Chceme, aby všetci socios mohli prichádzať na zápasy. Pokúsime sa zabezpečiť, aby do objektu malo prístup čo najviac fanúšikov," dodal.

zdroj: fcbarcelona.com cadena ser sport.es
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2022-06-21 15:14:04
Aspoň budeme mať v sezóne 2023/2024 vždy vypredaný štadión...?
Marian Premium
2022-06-21 15:36:29
Bol som si pozrieť tento olympijský štadión situovaný na kopci, je útulný s dobrým pohľadom na ihrisko. Môže byť.