O Gerardovi Piquém sa v poslednej dobe píše najmä kvôli jeho súkromnému životu. Tento stav sa nepozdáva ani Barcelone, ktorá si hráča predvolala na koberček a napomenula ho. Madridský denník Marca preveril, či klub môže zakázať stopérovi jeho mimo športové aktivity. Je to vôbec legálne?

Náročná otázka a odpoveď na ňu priblížil generálny riaditeľ Sports Law Institue a právnickej kancelárie zameranej na futbal Himnus. Toni Roca je názoru, že "klub alebo tréner v zásade nemôže potrestať futbalistu za finančné aktivity mimo jeho profesie na ihrisku. V prípade Barcelony nepoznáme kontrakt s Piquém, ale ako vzor nám v tomto smere môžu poslúžiť zmluvy Neymara a Messiho, ktoré unikli do médií. V záležitostiach tohto typu by sa Piquého zmluva nemala odlišovať. Tieto klauzuly sú štandardné, môže sa meniť text, ale nie jeho význam."

"V mnohých kontraktoch sa hovorí o 'vhodnej sebaprezentácii', a dokonca o tom, že futbalista sa bude venovať výlučne len futbalu. Výnimkou je, ak s tým klub súhlasí. Neskôr sa vysvetľuje, že takýto súhlas nie je potrebný, ak je takáto činnosť 'zlučiteľná s profesionálnym prístupom k futbalu alebo inštrukciami zo šatne'. To zahŕňa odpočinok, cestovanie, tréningy a všetko, čo nemá vplyv na futbalistu alebo klub," vysvetľuje Roca.

Zaujímavým bodom sú však "aktivity obmedzujúce nevyhnutný fyzický odpočinok", ktorý klubu otvára cestu k možným zákazom v Piquého prípade. Konkrétne činnosti stopéra v neskorých nočných hodinách majú vplyv na jeho neskoršie tréningy. Sem spadajú aktivity ako nočné televízne programy či prezentácie podujatí, čo bol nedávny prípad, keď sa Piqué nakoniec nemohol osobne zúčastniť prezentácie Davis Cupu. "Podnikateľskú činnosť v jeho prípade ale nemôžeme obmedziť až na tieto ojedinelé prípady. Zmluva mu to umožňuje, pokiaľ je to kompatibilné s futbalom, ale v tomto prípade to tak je a nemá to vplyv na odpočinok a neškodí to hráčovi ani klubu," dodal právnik.

Dá sa teda usúdiť, že Barcelona môže len vytvárať určitý tlak, keďže zakázať Piquému podnikať je prakticky nemožné: "Pokiaľ ide o imidž, môže dôjsť k diskusii, napríklad po úniku zvukových nahrávok s Rubialesom. Na to, aby bolo možné uložiť trest alebo požiadať o zastavenie činnosti, by sa musel prevaliť nejaký obrovský škandál, než takýto únik nahrávok. To nie je taká situácia. Bola to dočasná búrka, ale klub neutrpel," zdôraznil expert.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2022-06-23 12:56:46
ano muze a je zarazejici ze to davno neudelali