Na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti prezentácie Francka Kessiého bol prítomný aj prezident FC Barcelona Joan Laporta, ktorý novú posilu Blaugranas privítal a odpovedal na otázky prítomných novinárov.

Joan Laporta po podpise zmluvy povedal: "Vitaj, Franck. Sme veľmi spokojní, že sme získali takého hráča. Viete, že je veľký profesionál. Sme spokojní s priebehom tejto operácie. Vždy sa k nám chcel pripojiť a my chceme takých hráčov, ktorí si užívajú, že tu môžu hrať a ktorých cieľom je Barcelona. Ďakujem agentovi Kessiého za jeho prácu a rodine hráča, ktorá sem dnes prišla. Plníme jednu z požiadaviek trénera, ktorý chcel posilniť záložnú líniu hráčom s takýmito vlastnosťami. Gratulujem Mateu, Jordi. Sme veľmi spokojní s vašou prácou."

Prezident následne otvoril aj tlačovú konferenciu slovami: "Ako som povedal predtým, vítame Francka Kessiého a jeho rodinu. Ďakujem všetkým, vďaka ktorým bol tento transfer možný. Sme veľmi spokojní, pretože náš tréner chcel hráča s touto charakteristikou. Počas celého prestupového obdobia sa budeme snažiť naplniť očakávania trénera. Kessié nám pripomína Yayu Tourého, ktorý tu bol úspešný. Chýbali nám takýto záložníci, ktorí sa dokážu zapojiť do útoku a pracovať v obrane."

"Rovnako by som chcel vyjadriť podporu Alexii Putellas, ktorá sa zranila. Všetci sme tu pre ňu, aby sme jej pomohli."

Aké transfery môžeme ešte očakávať?

"Najprv musíme aktivovať druhú finančnú páku, čo nebude jednoduché. Pracujeme na tom. Vtedy budeme môcť normálne uskutočňovať transfery podľa pravidla 1:1. Športové riaditeľstvo pracuje, aby trénera plne uspokojilo, ak to bude možné. Nehovorím nič konkrétne, pretože by to bola správa pre ostatné kluby. Chceme byť konkurencieschopnejší, urobili sme už rôzne veci. Dúfam, že ich využijeme."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Nedávno si povedal, že si želáš, aby Frenkie zostal. To však kontrastuje so správami v médiách. Zmenilo sa niečo v poslednej dobe?

"De Jong je hráčom Barcelony a nechceme ho predať, nie je na predaj. Vieme, že má ponuky. Ak by sme ho chceli predať, tak by sme sa o to zaujímali, ale nechceme. Okrem toho sa dnes rozprávame o Franckovi."

[Mundo Deportivo] Máte stanovený nejaký konkrétny dátum, do ktorého vám Dembélé musí odpovedať?

"Nie. Musíme sa posilniť, ale ešte nemôžeme uskutočňovať transfery. Musíme sa porozprávať s hráčmi a požiadať ich, aby na nás počkali. Dembélé už nie je našim hráčom, ale predtým mu bola predložená ponuka vyplývajúca zo športového záujmu. Strany sa nedohodli, ale chceme ďalej rokovať, pokiaľ nás to bude zaujímať. Ak Dembélé akceptuje ponuku, tak uvidíme, či budeme mať aj vtedy záujem. Platy musíme prispôsobiť hierarchii, týka sa to všetkých. Na to, aby sme mohli súperiť, je potrebná rovnováha. Neponáhľame sa, okrem hráčov, s ktorými sme sa už dohodli a ktorí sa k nám musia pripojiť včas. Z finančného hľadiska budeme postupovať opatrne."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je kľúčové, aby niektorí hráči pochopili, že musia odísť, samozrejme rešpektujúc ich zmluvy?

"Vždy rešpektujeme kontrakty. Existujú však hráči, ktorí by chceli zostať, ale s ktorými tréner nepočíta. Je to konflikt, ktorý je potrebné vyriešiť, nájsť kompromis. Chápeme, že chcú mať rovnaký plat aj na inom mieste. Pracujeme na tom, ale nie je to jednoduché. Hráči vždy dúfajú, že budú môcť zostať a bojovať, presvedčiť trénera o svojich kvalitách. Musíme hovoriť jasne, profesionálne. Nakoniec vyhrá logika. Je to kľúčový moment, aby sme zrealizovali všetky rokovania."

[David Bernabéu, Deportes Cuatro] Včera sa informovalo o tom, že Barcelona je nahnevaná na reprezentáciu Španielska kvôli zraneniu Alexie Putellas. Je to pravda?

"Sme smutní, pretože sa nám zranila najlepšia hráčka. Toto je naša prvá reakcia. Teraz nech sa sústredí na to, aby sa zotavila. Všetci jej pomôžeme. Také veci sa vo futbale stávajú. Je to smola. Alexia je profesionálka a aj tak sa jej to prihodilo."

Aký odkaz pošlete fanúšikom v súvislosti s nadchádzajúcou sezónou? Budete môcť zabojovať v Lige Majstrov?

"Budeme súperiť vo všetkých súťažiach. A o to lepšie, pretože sa posilňujeme o takých hráčov ako Franck Kessie. Veľa závisí od registrácie. Chcem odkázať fanúšikom, aby verili v našu prácu. Ak budeme veriť, tak sa to podarí."

Prečo ste nakoniec pozvali Pumas na Gamper Cup?

"Bola to naša voľba, tento tím bol dostupný a máme s ním dobré vzťahy. Určite to bude šou, to mužstvo zo seba vždy dáva všetko. Iné možnosti sme nebrali do úvahy. Neviem, či rokovali s Atlasom alebo inými, ale na stole bola možnosť Pumas, to mi bolo povedané."

[Ara] Akým spôsobom môže aktivácia druhej finančnej páky pomôcť pri odchode niektorých hráčov?

"Budeme môcť uskutočniť operácie, na ktorých pracujeme. Ak súčasní hráči uvidia, že prichádzajú noví, môže to pomôcť."

[Jugones] Môžeš odstrániť Cristiana Ronalda z vášho zoznamu?

"Nebudem hovoriť o hráčoch v žiadnom kontexte. Zaslúžia si rešpekt."

[Culemania] Urýchlite aktiváciu druhej finančnej páky, aby ste to stihli do 15. júna? Ako investujete peniaze? Všetko pôjde na zníženie dlhu?

"Časť určite poslúži na to, ďalšia časť sa investuje do tímu. Chceme mať aj dodatočný kapitál. Pri druhej finančnej páke je to zložitejšie, ako pri prvej. Máme rôzne možnosti. 15% televíznych práv je zároveň zárukou úveru od Goldman Sachs. Páku chceme aktivovať čo najskôr. Vieme, ako to funguje, prekonali sme rôzne prekážky. Chceme to stihnúť v júli, v druhej polovici."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2022-07-06 16:53:49
Na Dembovom mieste by som sa teraz cítil ako riadny čur... Buď kývne na ponuku Barci, alebo bude rád, ak si niekde zahrá. Ale ak ostane v Barce, mal by chodiť kanálmi.
2022-07-06 17:39:14
Najpodstatnejsia cast Laportovych slov: Frenkie nie je na predaj. Co tak zmenit nazov tohto clanku? De(m)bo je uz minulost.