Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Osasune. Xavi v každom prípade reagoval aj na žreb 1/16finálových dvojíc Európskej ligy, ktorý Kataláncom prisúdil Manchester United.

[Barça TV] Aký zápas proti Osasune očakávaš? Ako hodnotíš dnešný žreb 1/16finále Európskej ligy?

"Opäť nám vyžrebovali najťažšieho súpera. Je to veľký historický rival, ktorý od príchodu Ten Haga zaznamenal veľký rozvoj. Vyzerajú veľmi dobre a majú veľmi dobrých hráčov. Na papieri sme dostali toho najhoršieho možného súpera - opäť. Čo sa týka utorňajšieho zápasu, nastúpime proti ťažkému súperovi, ktorý hrá vo vysokej intenzite. Myslím si, že Jagoba Arrasate veľmi dobre pracuje s týmto mužstvom z defenzívneho hľadiska. Zaujímavé veci robia aj v útoku. Je to súper, ktorý je vo veľmi dobrej forme a je silný v zápasoch doma. Ale aj my sme vo veľmi dobrej forme a pristupujeme k tomuto zápasu v dobrej situácii v lige. Chceme získať tri body, aby sme dobre ukončili túto predšampionátovú časť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Povedal si, že Liga Majstrov bola pre Barcelonu krutá. Začína byť krutá aj Európska liga?

"Nie... vtedy som to hovoril čisto športovo. Z hľadiska žrebu tiež nemáme šťastie. Ukážete na najťažšieho súpera, na ktorého môžete naraziť a práve na neho aj narazíte. Ale čo už... musíme súperiť. Hráči môžu byť kvôli tomu viac motivovaní."

[Marta Ramon, RAC1] Je podľa teba Manchester United favoritom na víťazstvo v Európskej lige?

"To, kto je favorit, je vecou vás, novinárov. My sa pokúsime bojovať na ihrisku. Manchester United je veľký historický súper a nebude to jednoduché. Áno, určite je to najťažší rival."

[Adria Albets, Cadena SER] Včera uplynul rok, čo si sa stal hlavným trénerom FC Barcelona. Akú známku by si si dal?

"Bude lepšie, ak mi dáš známku ty. Mali sme pol roka na to, aby sme dosiahli veľmi ťažký cieľ, ale nakoniec sa nám podarilo kvalifikovať do Ligy Majstrov. V tejto sezóne sme nezačali dobre, pokiaľ ide o Ligu Majstrov, ale v La Lige je to dobré. Na známky príde čas po skončení sezóny. Budeme sa hodnotiť interne v klube a potom aj zvonku... ty mi dáš známku (smiech). Vo všeobecnosti si myslím, že bilancia je pozitívna, máme späť svoju identitu, máme jasný herný štýl... Myslím si, že tento tím rastie. Nakoniec rozhodujú výsledky, ale myslím si, že sme na dobrej ceste."

[German García, Radio Nacional] Káder na zápas je rovnaký ako predtým - aj s Piquém. Môže hrať proti Osasune? Alebo sa rozlúčil zápasom proti Almeríi?

"Na zajtra je dostupný, uvidíme."

[Helena Condis, Cadena COPE] Neraz si povedal, že ste narazili na najhoršieho možného súpera... či si aj napriek tomu myslíš, že ste naďalej povinní vyhrať túto súťaž?

"Ešte stále je tu aj súper a aj ten je povinný, takže niekto z toho vyjde zle (smiech). Taký je futbal. Vy máte veľmi v obľube slová: obligación (povinnosť) a fracaso (fiasko). Je to niečo pre vás. My budeme analyzovať Manchester a bojovať. Myslím si, že naša práca je rozdielna. Snažiť sa budeme my, je to naša práca. Barcelona ešte nikdy nevyhrala Európsku ligu, takže sa pokúsime získať tento pohár. Neexistuje iné východisko."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Stretol si sa už s Araujom a trénerom reprezentácie Uruguaja. Prijali ste rozhodnutie o tom, či vycestuje na šampionát?

"Porozprávali sme sa a sme v neustálom kontakte so všetkými federáciami, ktorým patria naši hráči. S Diegom Alonsom máme dobré vzťahy a nakoniec rozhodneme spoločne. Najdôležitejšie je to, aby sa hráč cítil dobre a po zranení bol pripravený na 100%."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Predtým si hovoril, že Memphis či Koundé budú pripravení na ďalší a nasledujúci zápas, ale nakoniec chýbajú v nominácii. Ide o akýsi 'syndróm pred šampionátom'? Hráči v mnohých kluboch sa chránia, napríklad Benzema...

"Neviem ako vyzerá situácia Benzemu. Memphis a Jules majú veľmi drobné problémy. Ak by to bolo potrebné, obaja by sa pokúsili pripraviť skôr. Nie sú pripravení kvôli drobným problémom, kvôli ktorým sa necítia komfortne, ale nič viac... Všetci hráči sú tlačení do toho, aby boli pripravení, ale nemá to nič spoločné s tým, o čom hovoríš."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Káder Barcelony sa skladá takmer vylúčené z reprezentantov. Ako môže ovplyvniť zápas skutočnosť, že je to posledný zápas pred šampionátom?

"V zásade sa zraníte vtedy, ak nie ste pripravení na 100%, o tom niet pochýb. Na tento zápas sa pripravíme aj mentálne. Súper je veľmi náročný. Je skvelý v defenzíve, z taktického hľadiska, fyzicky silný... Je to zápas, ktorý vyžaduje intenzitu."

[Xavi Lemus, TV3] Aký dôležitý je tento zápas z toho hľadiska, že sa ním uzavrie určitá fáza tejto sezóny?

"Ak nevyhrávate, v Barcelone sa to vždy vníma negatívne. Sú to 3 kľúčové body. V lige máme výborné čísla, ale musíme dokázať, že o titul budeme bojovať do samého konca."

[Giles Munoz, Agencia EFE] Môže Araujo skutočne dostať zelenú od lekárov na Majstrovstvá sveta alebo si myslíš, že to nie je možné?

"Nuž, uvidíme, aké budeme mať pocity. V konečnom dôsledku má čo povedať aj hráč. Ak vám hovorí, že sa cíti dobre, to znamená, že má taký pocit. Je jedno, či ide o drobné alebo vážne zranenie, treba to prediskutovať ako s našimi, tak aj reprezentačnými lekármi... je potrebné dospieť ku konsenzu. Je veľmi dôležité dobre komunikovať."

[Ricardo Rosetti, GOL] Uviedol si, že Manchester United je najťažší možný súper. Hrá tam Cristiano Ronaldo, Casemiro, Raphael Varane...

"Všetko je dobré! Je to výzva. Vyžrebovanie ťažkých súperov môže byť aj výhodou. Možno ukážeme našu najlepšiu verziu ako na Camp Nou, tak aj na Old Trafford."

[Anais Marti, La Vanguardia] Cristiano Ronaldo strelil v tejto sezóne len 3 góly a hrá na oveľa nižšej úrovni, než sme zvyknutí. Čo si o ňom myslíš?

"Majú skvelých hráčov. Ocenil by som celý tím. Erik Ten Hag odvádza veľmi dobrú prácu. Musíme ich dobre preanalyzovať, aby sme využili naše silné stránky ako v útoku, tak aj v obrane. Je to skvelé mužstvo. Nielen vzhľadom na Cristiana a iných skvelých hráčov. Aj oni chcú vyhrať."

[Josep Soldado, La Sexta] Ako hodnotíš Cristiana Ronalda? Blíži sa ku koncu kariéry?

"Vyzerá ako skvelý futbalista. Vyznačil éru vo svetovom futbale a stále môže urobiť rozdiel."

[David Bernabéu, Sport] Mohol si natrafiť aj na Mourinha... Pozri sa mi priamo do očí a odpovedz na otázku: Radšej by si porazil Cristiana alebo Mourinha?

"Je jedno, komu čelíme. Mám víťaznú povahu a rád vyhrávam, najmä v Barcelone. Rád súperím od narodenia."

[Carles Monfort, Jijantes] Čo plánujete robiť s hráčmi, ktorí necestujú na šampionát? Bude nejaký priateľský zápas? Voľno?

"Hráči budú mať voľno, uvidíme, koľko dní im dáme. Myslím si, že pre hráčov, ktorí zostanú, to môže byť pozitívne, že nevycestujú na šampionát. Vynaložili veľké úsilie a budú mať čas. Koncom novembra alebo začiatkom decembra sa vrátime do tréningov a budeme mať mesiac na to, aby sme zorganizovali 'predsezónu'."

[David Ibanez, Mediaset] O lavičke FC Barcelona sa hovorí, že páli trénerov. Ako sa cítiš po roku ako tréner Barcelony? Máš nejaké nové vrásky? Boli aj bezsenné noci?

"Trochu zo všetkého. Je pravda, že byť trénerom Barcelony nie je jednoduché. Aby som bol úprimný, cítim sa veľmi dobre. Bol som si vedomý náročnosti tejto úlohy, poznal som ťažkú situáciu klubu... je to klub, v ktorom a vôkol neho panuje vo svete vždy nejaký rozruch. Som spokojný a myslím si, že odvádzame dobrú prácu. Myslím si, že mužstvo od nášho príchodu zaznamenalo rozvoj. V tejto sezóne cieľom zostáva zisk titulov. V predchádzajúcej sezóne išlo skôr o to, aby sme to upratali a zachránili sezónu. Nebudem tajiť, že cieľom v tejto sezóne je vyhrávať trofeje."

[Artur López, Culemania] Raphinha má v tejto sezóne problém so strieľaním gólov. Čo mu ako tréner povieš?

"Že má našu plnú dôveru, že niekedy nie všetko vychádza tak, ako chceme, ale je potrebné naďalej pracovať a veriť. Veľmi v neho veríme. Naďalej pracuje naplno a góly určite prídu."

[Javier Bordas, Iniestazo] Stane sa Ter Stegen po Piquého odchode automaticky štvrtým kapitánom? Ako sa zmení hierarchia v tíme, ak po sezóne odíde aj Busquets a v kádri je množstvo mladých hráčov, ktorí sú pripravení na to, aby sa stali lídrami?

"Veľa sa toho nezmení. Každý má svoju úlohu. Gerard nám v šatni bude veľmi chýbať, ale tak to bolo vždy. Keď odchádza líder, úlohy sa zmenili a rozložili inak. Nie je to problém."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Keď si začínal, povedal si, že ak bude Dembélé tvrdo pracovať, bude na svojej pozícii najlepší na svete. Ako to vyzerá teraz po roku? Chýba mu niečo? Ak áno, tak čo?

"Myslím si, že takmer v každom zápase robí rozdiel. Jeho čísla sa od nášho príchodu do klubu značne zlepšili. Dali sme mu dôveru, je dôležitý, cíti sa dôležitý a šťastný. Myslím si, že zaznamenal veľký rozvoj, ale chýba mu vyrovnanosť. Chýba mu to, aby to robil v každom zápase. Aj on to môže dosiahnuť. Len to mu chýba."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2022-11-07 17:25:11
nehovoril Xavi,že ideme vyhrať EL? keď ju chceme vyhrať musíme poraziť každého nie sa sťažovať že máme zlý žreb..
2022-11-07 17:29:11
Nepovedal,že máme zlý žreb,iba že máme najťažšieho súpera.