Xavi Hernández na tlačovej konferencii po výhre 1:0 nad Atléticom Madrid priznal, že jeho mužstvo dokáže trpieť, hoci by malo dominovať a častejšie hrať na polovici súpera. Tréner zdôraznil, že aj keď bol plán na zápas jasný, súper dokázal niektoré veci urobiť dobre.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Aj v predchádzajúcom zápase si vyskladal mužstvo s falošným krídelníkom. Bol plán na dnešok podobný? Ako si mal tím poradiť s vysokým presingom Atlética?

"Plán zápasu bol taký, že sme chceli dominovať, útočiť čo najlepšie, vytvoriť si početnú prevahu... hrali sme na troch stopérov proti dvom útočníkom čiže Griezmannovi a Felixovi. Chýbalo nám trochu hĺbky. Málo sme hľadali Baldeho či Ansu. Znížili sme intenzitu vysokého presingu a preto tie zmeny. Prijímam 'adekvátne' rozhodnutia, nie 'najlepšie'. Atlético sa tlačilo vysoko a bolo ťažké dostať sa spod takého presingu. Bol to ťažký a zložitý zápas. Je to veľmi dôležité a kľúčové víťazstvo."

[Marta Ramon, RAC1] Čo si zapamätáš z tohto zápasu? Víťazstvo celého tímu? To, že ste opäť samostatným lídrom? Alebo to, že ste nemali kontrolu nad zápasom?

"Myslím si, že tento zápas ukazuje, že keď nehráme úplne dobre, aj tak môžeme vyhrať. Proti Espanyolu sme na druhej strane hrali veľmi dobre, ale nevyhrali sme. Dobre sme bránili, hráči hrajú s nasadením. Myslím si, že z dnešného zápasu môžeme vyvodiť veľa pozitív. Niekedy vyhráte, keď nehráte dokonale, veľmi dobre či dobre."

[Adria Albets, SER Catalunya] Ronald Araujo dnes zabránil gólu v koncovke a v predchádzajúcom zápase strelil gól a takisto vykopával loptu spred bránky. Čo si mu povedal? Dá sa o ňom povedať viac?

"Je to mimoriadny obranca. Aj Andreas odohral skvelý zápas. Podobne ako Balde a Jules. Ktokoľvek hrá, dáva zo seba všetko a ja som ako tréner hrdý. Ronald je veľký líder. Pýtal som sa ho, či je sval v poriadku, ale povedal, že všetko je dobré a to je najdôležitejšie."

[Helena Condis, Cadena COPE] Pridáva tomuto víťazstvu váhu skutočnosť, že s vami nebol Lewandowski?

"Áno, bez Lewandowskeho, bez Jordiho... ide o dôležité absencie. Nakoniec sa nám podarilo vyhrať. Bolo to veľmi ťažké. Atlético nás trápilo najmä v druhom polčase. Ťažko sa vyhráva na tomto štadióne. Sme veľmi spokojní."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Nestáva sa často, že Barcelona dokáže trpieť a vyhráva vďaka pevnej obrane...

"V defenzíve sme vyzerali veľmi dobre, no v hre sa musíme zlepšiť, najmä pri pohľade na druhý polčas. Musíme mať viac možností, keď na nás súper tlačí vysoko."

[Josep Capel, Radio Nacional] Prečo podľa teba mužstvo opäť stratilo kontrolu po strelení gólu? Akým spôsobom sa ti trochu tej kontroly podarilo získať späť vďaka striedaniam?

"Dnes sme pričasto prihrávali na Ter Stegena. Vyhrávali sme dnes veľa súbojov a v takých situáciách je lepšie prihrávať dopredu. Mali by sme mať viac možností na rozohrávku na vlastnej polovici. Súper si navyše veril, chcel vyrovnať a je bojovný... Myslím si, že vo všeobecnosti sme odohrali veľmi dobrý zápas, najmä v obrane."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Čo si povedal hráčom v priebehu polčasu?

"Že musíme hrať s rovnakou intenzitou ako v prvých 30 minútach a herne dominovať. Radi dominujeme v zápase a chceme mať loptu na nohe. Dnes boli momenty, že sme ju 10-15 minút nemali. Dokázali sme trpieť, ale naším základom je obrana pri hre s loptou. Súper vám to však niekedy nedovolí."

[Francesc Latorre, Esport3] Aký bol dôvod vystriedania Frenkieho de Jonga za Francka Kessíeho? Ako hodnotíš výkon Kessíeho?

"Medzi hlavné prednosti Francka patrí to, že sa neunaví. Je veľmi silný, vyhráva súboje, vytvára tlak... Vždy dobre vie, čo urobiť s loptou. Vďaka nemu a Ferranovi, ktorí tlačili, sme mohli opäť hrať na polovici súpera."

[Jordi Blanco, ESPN] Chýbalo mužstvu opäť odhodlanie?

"Áno, súper mohol vyrovnať a my sme predtým mohli streliť gól na 2:0. Za stavu 1:0 môže súper kedykoľvek vyrovnať. Niekedy je potrebné trochu trpieť a dnes sme to dokázali."

[TVE] Atmosféra je taká, ako keby Barcelona prehrala...

"Ešte sme nič nevyhrali. Je to veľmi dôležité víťazstvo, ale zatiaľ sú to tri body. Oslavovali sme v šatni, ale to je všetko."

[Chiringuito] Naznačil tento zápas, že niekedy sa môžete odkloniť od svojho štýlu za predpokladu, že sa vyhrá?

"Chceme dominovať a hrať na súperovej polovici, no niekedy nám to nedovolí. Moje prvé prikázanie je mať loptu. Trpím, keď ju môj tím nemá. Niektoré veci však dokáže veľmi dobre aj súper. Skomplikoval nám život."

Čo očakávaš v Španielskom superpohári? Prečo Kessíe vystriedal De Jonga?

"Chcel som, aby bol presing opäť efektívny, aby sme hrali na polovici súpera, aby sme útočili do priestoru... dnes sme v zápase nemali toľko hráčov, ktorí bežne útočia do priestoru, takže som na to upozornil Ansu, Ousmaneho, dokonca aj Baldeho. A Franck nám to vlastne priniesol."

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-01-09 08:01:12
Možno do 30 minúty. Lebo ak toto Xavimu stačí, silnejší súper nás nabudúce zničí. Som zvedavý čo potom bude hovoriť.
2023-01-09 09:25:51
Tak neviem no podľa mňa dobrý zápas vyzerá úplne inak. Odohrali sme ďalší zlý zápas a vyhrali sme len s veľkým šťastím. Je to opäť ďalší zdvihnutý prst, že je treba sa veľmi zlepšiť ak chceme myslieť na trofeje...