Dnes na pravé poludnie podpísal Tito Vilanova zmluvu, ktorou sa stal právoplatne novým trénerom FC Barcelona. O pol hodiny neskôr bol vyfotografovaný pri barcelonskom erbe a o 13. hodine sa zúčastnil svojej prvej tlačovej konferencie v úlohe kormidelníka prvého tímu Blaugrana.

Vilanova začal tlačovku poďakovaním prezidentovi a predstavenstvu klubu: "Som hrdý, že si ma klub vybral. Cítim ohromnú radosť a veľkú silu," povedal. Katalánec si je vedomý veľkej výzvy, ktorá pred ním stojí. "Som si vedomý zložitej úlohy, pretože nikto predtým v takej situácii predtým nebol. Barcelona hľadá trénera väčšinou, keď je niečo zle. Nikto ešte neprebral mužstvo po takejto sérii, po najlepšom trénerovi v klubovej histórii," začal.

"Túto výzvu som prijal, pretože dokonale poznám systém hry tohto tímu a takisto som bol dôležitou súčasťou úspechov klubu z posledných rokov," pokračoval. "Nechcem byť porovnávaný s nikým. Neprišiel som tu preto, aby s niekým súperil. Pokúsim sa svoju prácu vykonávať tak ako predtým," zakončil myšlienku.

"Tie štyri roky boli ťažké. Veľmi ťažké. Aby sa to podarilo, bolo potrebných veľa okolností. Nemôžem ubezpečiť, že vyhráme každý zápas či každý titul, ale pokúsim sa ich vyhrať všetky. No rozumiem zložitosti, ktorá za tým stojí," komentoval. Následne priznal, že vo veci práce s tímom sa toho zmení len málo: "Súhlasil som s väčšinou vecí, ktoré boli robené a preto sa množstvo metód zachová. Myslím tým rozsah tréningových jednotiek, tlačových konferencií či ciest na zápasy. Bolo by hlúpe meniť niečo, čo funguje," priznal.

Zdravotný stav

Rodák z Bellcaire d'Empordà povedal čo to aj o svojom zdravotnom stave. Uistil, že je veľmi dobrý: "Prvé, čo som po obdržaní návrhu urobil je, že som celú vec prebral s lekármi. Smelo povedali, že som pripravený a že môj stav je vynikajúci. Osobne sa cítim silný a plný entuziazmu," ubezpečil. Reagoval zároveň na dĺžku kontraktu: "Dĺžka zmluvy pre mňa nebola prioritou. No dáva to istú stabilitu klubu a preto sme sa to rozhodli urobiť takto."

Asistentom Roura

Tito Vilanova tiež obhajoval svoje rozhodnutie o pridelení pozície asistenta trénera do rúk Jordimu Rouremu. "Po mojom boku som potreboval niekoho, kto by bol ochotný ťažko pracovať. O asistentovi som sa rozhodol okamžite. Myslím si, že Jordi je pre túto pozíciu ideálny. V posledných rokoch v klube aj pracoval. Navyše je môj dobrý kamarát. Ak by tomu bolo inak, nebol by teraz so mnou," vysvetlil.

Abidal a Messi

Na koniec tlačovky Tito povedal, že s kapitánmi mužstva ešte nehovoril. Priznal len, že sa rozprával s dvoma hráčmi - Messim a Abidalom: "Podľa predpokladov schudol, ale videl som, že je veľmi živý. Proces rehabilitácie musí prebiehať krok za krokom. Všetci sa z jeho pokrokov tešíme," povedal na tému Érica Abidala. "Mal som to šťastie spoznať Lea ešte keď bol mladý a môžem povedať, že teraz robí presne to isté, čo aj vtedy. Jeho správanie je taktiež podobné. Nevidím žiadne komplikácie. Je jedným z hráčom, s ktorými nie sú v šatni žiadne problémy. Som presvedčený, že si budeme rozumieť," zakončil.

zdroj: fcbarcelona.cat sport.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.