Dnes už zrejme nikto nepochybuje o tom, že barcelonská La Masia je jednou z najlepších futbalových akadémií na svete. V predminulej sezóne sa to naplno ukázalo v hlasovaní o najlepšieho futbalistu sveta, keď prvé tri miesta obsadili Messi, Xavi a Iniesta. Barcelonskí hviezdni odchovanci tvoria kostru španielskeho národného tímu, no možno neviete, že v zajtrajšom finále môže do bojov teoreticky zasiahnuť až 11 hráčov, ktorí v La Masii pôsobili.

1. Víctor Valdés

Víctor sa do La Masie dostal už ako desaťročný z klubu Peňa Cinco Copas. Katalánec v mládežníckych kategóriách i v B tíme Barcelony podával vynikajúce výsledky a tak sa v sezóne 2003/2004 prebojoval do barcelonského Áčka. Počas ďalšej sezóny si upevnil v tíme postavenie jednotky a v sezóne 2005/2006 sa výrazne zaslúžil o zisk double - La Ligy a Ligy majstrov. Dnes je Víctor v podstate už žijúcou klubovou legendou - získal celkovo päť trofejí Zamora pre najlepšieho brankára La Ligy, čím vyrovnal ďalšiu známu osobnosť - Antoniho Ramalletsa. Vyhral trikrát Ligu majstrov ako aj množstvo ďalších titulov pod Rijkaardom a Guardiolom. V národnom tíme kryje chrbát Ikerovi Casillasovi, ktorý ašpiruje na titul najlepšieho brankára celého šampionátu.


2. Gerard Piqué

Gerard je rodeným Barcelončanom a už od narodenia bol vďaka rodičom členom FC Barcelona. Hladko prechádzal všetkými mládežnickými kategóriami, no v 17 rokoch sa dal zlákať ponukou Sira Alexa Fergusona a zamieril do Manchesteru United. Počas troch sezón sa však v Anglicku nepresadil a po jednej sezóne strávenej v zaragoze sa napokon vďaka Guardiolovi vrátil domov. Svoju šancu hneď využil a spolu s dobrým priateľom Puyolom vytvoril jednu z najlepších stopérskych dvojíc na svete. Bol základným kameňom zlatej Guardiolovej éry i Del Bosqueho víťazného tímu z MS 2010 v JAR. Aj na prebiehajúcom Eure v Poľsku a na Ukrajine patrí k stabilným členom základnej zostavy, zraneného Puyola tentokrát po jeho boku nahradil Sergio Ramos.


3. Sergio Busquets

Sergio prišiel do Barcelony až v roku 2005 ako sedemnásťročný z klubu Jabac. Zažil výbornú prvú sezónu v Juvenile A a v ďalšej sezóne sa už jeho cesty pretli s Pepom Guardiolom v barcelonskom Béčku. Busi sa pod Guardiolovým vedením prepracoval na jedného z najlepších defenzívnych štítov na svete a na MS 2010 v JAR už patril jednoznačne do základnej zostavy Del Bosqueho zlatého tímu. Na Eure 2012 sa opäť obajvuje na ihrisku po boku Xabiho Alonsa v systéme 4-2-3-1, ktorý je divákmi často kritizovaný. Dvojica obranne ladených hráčov vraj brzdí španielsky prechod do útoku, no na druhej strane, La Roja má jednoznačne najlepšiu obranu na celom turnaji, keď inkasovala lev jeden gól v úvodnom zápase s Talianskom.


4. Cesc Fábregas

Minulý rok v lete sa stratený syn Barcelony konečne vrátil domov. Cesc Fábregas pôsobil v La Masii od desiatich rokov, až kým ho v jeho sedemnástich "neukradol" do Arsenalu tréner Wenger. Cesc sa na ostrovoch stal hviezdou a kapitánom Gunners, no jeho jeho srdce tĺklo vždy pre Barcelonu. Vo svojej prvej sezóne po návrate sa do tímu Blaugranas dobre začlenil a hlavne v prvej polovici sezóny podával vynikajúce výkony. Na jar jeho výkonnosť mierne poklesla, zrejme to je dôvodom, prečo Cesc nie je stálym členom záakladnej jedenástky Vicenteho Del Bosqueho. Euro 2012 Cescovi vychádza veľmi dobre, v prvom zápase zabezpečil Španielsku gólom bod, následne skóroval aj proti Írom a v penaltovom rozstrele s Portugalskom premenil rozhodujúci, piaty pokutový kop.


5. Xavi Hernández

Celý Xaviho futbalový život je spojený s Camp Nou. Do klubu prišiel ako jedenásťročný a už v sezóne 1998/1999 sa prepracoval do prvého tímu Blaugranas. V nasledujúcom roku mu pomohlo dlhodobé zranenie Pepa Guardiolu, vďaka ktorému sa mladý Xavi prebojoval do základnej zostavy tímu. Neskôr zožal najväčšie úspechy práve pod vedením rodáka zo Santpedor. Xavi patrí k najinteligentnejším futbalistom na svete a nebyť Messiho, zrejme by ho Zlatá lopta pre najlepšieho hráča na svete neminula. V španielskom národnom tíme patrí Xavi k lídrom kabíny, je zástupcom kapitána a na ihrisku diktuje tempo hry. Tak ako v Barcelone, aj v reprezentácii bol základným neodmysliteľnou súčasťou všetkých veľkých úspechov.


6. Andrés Iniesta

Don Andrés prišiel do Barcelony ako dvanásťročný z rodného Albacete. Už o šesť rokov neskôr debutoval v prvom tíme Barcy pod vedením Luisa van Gaala v zápase Ligy majstrov proti Bruggám. Andrés svoj talent rozvíjal i naďalej a teraz jednoznačne patrí k najužšej svetovej hráčskej špičke. Klenot La Masie bol najvyťaženejším hráčom už v úspešnej sezóny 2004/2005 pod Rijkaardom, neskôr pod Guardiolom jeho hviezda zažiarila naplno. Dnes môžeme povedať, že Don Andrés je najväčšou hviezdou v Španielskom drese a ašpiruje aj na titul najlepšieho hráča celého šampionátu. V zajtrajšom finále sa stretne v priamom súboji s najväčším konkurentom na toto ocenenie, Andreom Pirlom z Talianska. Všetci fanúšikovia La Rojy určite dúfajú, že Iniesta zopakuje najlepší moment svojej kariéry a gólom vyhrá pre Španielsko ďalší veľký turnaj ako pred dvomi rokmi v JAR.


7. Pedro Rodríguez

Rodák z Tenerife prišiel do La Masie ako sedemnásťročný z klubu CD San Isidro. Už v sezóne 2008/2009 mu Guardiola dal dôveru v 14 zápasoch prvého tímu a v tej ďalšej sa už do Áčka presťahoval natrvalo. Zapísal sa do historických štatistík ako hráč, ktorému sa prvýkrát podarilo skórovať v šiestich oficiálnych súťažiach - tento rekord dorovnal v tejto sezóne Leo Messi. V ďalšej sezóne už patril k stabilným členom základnej zostavy, vyrovnal dokonca rekord Escoly, Quiniho a Stoičkova, keď skóroval v šiestich po sebe idúcich zápasoch. Výborné výkony v drese Barcy mu zaistili miestenku v tíme Majstrov sveta z Juhoafrickej republiky, kde sa dokonca objavil v základnej zostave Španielska vo finále proti Holandsku.


8. Jordi Alba

Jordi Alba je rodákom z Barcelony a až do svojich šestnástich rokov prechádzal mládežníckymi kategóriami La Masie. Vtedajšie vedenie neodhadlo Jordiho potenciál a poslalo ho z klubu preč, Jordi sa cez mužstvo Cornellá dostal až do Valencie, kde pod trénerom Emerym vyrástol v prvotriedneho hráča. Začínal ako ľavý krídelník, no neskôr sa presunul do zálohy a práve Emery rozhodol, že rýchlonohý ľavák bude hrávať v obrane. Z tejto pozície podniká Alba dravé prieniky na útočnú polovicu súpera, je prototypom moderného krajného beka a to nemohlo uniknúť jeho rodnej Barcelone. Oba kluby nedávno oficiálne potvrdili prestup obrancu späť na Camp Nou, do klubu, z ktorého podľa vlastných slov nikdy nechcel odísť. Na Eure 2012 patrí Alba k najlepším hráčom celého šampionátu a v zajtrajšom finále sa opäť môžme tešiť na jeho spoluprácu s Andrésom Iniestom na ľavej strane ihriska.


9. Pepe Reina

Pepe Reina je rodákom z Madridu, no vďaka jeho otcovi, Miguelovi Reinovi, ktorý v Barcelone pôsobil ako brankár počas siedmich sezón, sa v trinástich rokoch dostal do akadémie La Masia. V prvom tíme Barcelony debutoval ako osemnásťročný, keď v ligovom zápase proti Celte Vigo nahradil v druhom polčase zraneného Dutruela. V tejto sezóne si udržal post jednotky i naďalej, no neskôr, po príchode Roberta Bonana, dostával šancí pomenej a tak zamieril do Villarealu, kde strávil päť sezón. V roku 2005 ho Rafa Benítez priviedol do Liverpoolu, kde pôsobí ako brankárska jednotka doteraz. Je odborníkom na pokutové kopy, pred zápasmi podrobne študuje techniku kopov svojich súperov, z čoho ťaží aj národné mužstvo Španielska. Sám Iker Casillas priznal, že vďaka Pepeho rade chytil v štvrťfinále MS penaltu Paraguaju.


10. Thiago Motta

Motta prišiel do Barcy ako sedemnásťročný z Club Atlético Juventus. V prvom tíme Blaugranas debutoval v roku 2001 a zotrval v ňom až do sezóny 2006/2007. V drese Barcy získal jeden dva ligové tituly, jeden španielsky superpohár a aj Ligu majstrov. Kvôli častým zraneniam a poklesu formy sa musel z klubu porúčať, za 2 milióny eur putoval do Atlética Madrid. Tu sa opäť zranil a tak ho klub v lete poslal ďalej, tentokrát do FC Janov. V Taliansku výkonnostne opäť ožil a spolu s Diegom Militom v roku 2009 putoval do Interu Miláno, v ktorom pod Mourinhovým vedením opäť vyhral Ligu majstrov, keď v semifinále porazil práve Barcu. V januári tohto roku neodolal ponuke bohatého Paris Saint Germain a jeho cesty tak putovali do hlavného mesta Francúzska. V mládežníckych kategóriách reprezentoval Motta Brazíliu, no pozvánku do seniorského tímu Kanárikov nedostal, a tak v roku 2011 debutoval v mužstve Talianska. Na Eure 2012 sa objavil v štyroch zápasoch a má slušnú šancu hrať aj v zajtrajšom finále.


11. Mario Balotelli

"Zlý chlapec" svetového futbalu a rodák z Palerma bol v La Massi na skúške v roku 2006. V tíme Kadetu B pod vedením Frana Sáncheza sa predstavil na turnaji a svojimi hráčskymi kvalitami vtedy skautov Barcelony jednoznačne presvedčil. Všetko však stroskotalo na rokovaniach s jeho agentom, ktorý požadoval pre svojho zverenca príliš veľa. Mario mal vtedy 16 rokov a svojim správaním nijak nevybočoval z normy. Podľa jeho slov mu skúška v Barcelone dala veľa odvtedy udržiava priateľstvo s Thiagom Alcántarom. Mario začínal svoju kariéru v tíme Lumezzane, no čoskoro sa o neho začali biť európske veľkokluby a Balotelli sa upísal milánskemu Interu, v ktorom pôsobil štyri sezóny. Získal si povesť problémového hráča a klub ho napokon predal do bohatého Manchesteru City. V Anglicku nastrieľal v dvoch sezónach dokopy 27 gólov. Aj keď vlastní aj ghanské občianstvo, už od mládežníckych kategórií reprezentuje Taliansko. Na Eure 2012 patrí k najlepším hráčom Squadry Azzurry, dvomi gólmi v semifinále zostrelil Nemecko a podľa vlastných slov si brúsi zuby aj na bránku, ktorú bude zajtra hájiť Iker Casillas.

Mario Balotelli v La Massi s kamarátom Thiagom Alcántarom

zdroj: forcabarca.sk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.