V druhej časti tohto kritického pohľadu na stredajší zápas s Realom Madrid sa zameriam hlavne na skutočnosti, ktoré sú madridskými médiami čitateľom podsúvané ako „fakty.“ Messi opľul lavičku domácich, Messi nadával Karankovi, Messi si počkal na parkovisku na Arbelou... pre fanúšikov Mourinhovho baletu je to rajská hudba, popravde však ide o podpriemernú pesničku plnú falošných tónov.

Zaiste si kladiete otázku, prečo by niekto vymýšľal takéto špinavosti. Prečo by niekto chcel pošpiniť meno najlepšieho hráča súčasnosti a obrátiť pozornosť médií z celého sveta práve na Messiho? Odpoveď je jednoduchá a pre ľudí, ktorí poznajú Mourinhove „taktické ťahy“ nie je žiadnou novinkou. V Madride totiž nechcú, aby sa v novinách hovorilo o zápase. Nechcú, aby si niekto pamätal, čo sa počas zápasu skutočne udialo. Že popri tom pošpinia Messiho meno? To je zrejme čerešnička na torte.

Hlavným dôvodom, prečo sa kompetentný usilujú zamiesť samotný zápas pod koberec je bezpochyby účelové pískanie hlavného arbitra zápasu, Closa Gómeza, v prospech Realu Madrid. Všetky chyby, ktorých sa rozhodca v zápase dopustil, si môžete pozrieť vo videu v prvej časti článku Špina v Madride, na ktorom je zároveň zachytená aj zákerná hra futbalistov Realu Madrid.

Rasistické pokriky

Je smutné, že aj v dnešných časoch je rasizmus stále súčasťou futbalu, a to dokonca na tej najvyššej scéne. V stredu sme boli svedkami opakovaných rasistických urážok madridského publika na adresu Daniho Alvésa. Kedykoľvek sa tento Brazílčan dotkol lopty, musel počúvať na svoju adresu výkriky, ktoré by rozhodili každého. Fakt, že aj v domácom tíme bol v tom čase na ihrisku hráč čiernej pleti fanúšikom na Bernábeu vôbec neprekážal. Treba dodať, že tento jav nie je vo futbale ojedinelý a určite to nie je problém len v Madride. Je povinnosťou každého klubu, aby v tejto veci zaujal jednoznačný postoj a takéto správanie odsúdil, či už ide o vlastných fanúšikov, alebo nie.

Ako však túto skutočnosť komentoval hráč madridského celku, ktorý sa na druhý deň dostavil na tlačovú konferenciu? Tu je vyhlásenie nového madridského hrdinu Callejóna na tému rasizmu v zápase, záver si môže každý urobiť sám.

"Jediným klubom, ktorý v priebehu dlhej histórie trpel rasizmom je Real Madrid. Na mnohých štadiónoch nás urážajú a to je niečo, čo nemôžeme ovplyvniť, čo nemôžeme kontrolovať. Ale ide o niečo, čo sa deje všade.

Zapaľovač a lasery

Pri zákroku Gerarda Piquého pred vlastnou šestnástkou jeden z fanúšikov na tribúne hodil na hraciu plochu zapaľovač, ktorý Piquého zasiahol do ruky. Ten chcel predmet reklamovať u rozhodcu, no Puyol sa prejavil ako správny kapitán, zapaľovač zahodil a nabádal svojho spoluhráča, aby pokračoval v hre. Bezpochyby to bolo pekné gesto, no treba si uvedomiť, že ak by tento predmet trafil niektorého hráča do hlavy, mohol spôsobiť vážne zranenie. Predstavitelia Madridu sa k tomuto incidentu nevyjadrili a je otázne, či ich postihne vôbec nejaká pokuta, napriek tomu, že rozhodca tento moment zapísal do záznamu o stretnutí.

„Fanúšikovia za jednou z tribún hodili na trávnik zapaľovač, no neublížili žiadnemu z aktérov stretnutia.“

Do zápisu o stretnutí sa dostal aj fakt, že fanúšikovia na tribúnach opakovane mierili na hráčov Barcelony a rozhodcu zelenými lasermi. Tieto incidenty boli jasne viditeľné v situáciách, keď Blaugranas zahrávali priame kopy, alebo v tvári Pinta pri rohových kopoch domácich.

„Počas celého zápasu na mňa a viacerých hráčov opakovane mierili laserovými svetlami z publika.“

Messi – retardovaný

Dehonestujúce pokriky na adresu Lionela Messiho boli taktiež súčasťou veľkého el Clásica. Je samozrejmé, že fanúšikovia každého klubu majú za úlohu podporovať svoj tím a skandovanie rôznych sloganov na adresu súpera je tiež normálne. Existuje však určitá hranica, ktorá by sa nemala prekračovať. Tak, ako som v jednom článku odsudzoval fanúšikov Mallorcy za ich popevky mierené voči Cristianovi Ronaldovi, odsudzujem aj správanie radikálnej skupiny fanúšikov Bieleho Baletu. Slovom „subnormal“ sa v španielčine označujú ľudia s mentálnym postihnutím, predovšetkým s Downovým syndrómom. Na Bernábeu sa pritom tento pokrik často používa aj v zápasoch Realu s inými tímami.

Kauza Messi

Po zápase sa namiesto kritiky na otrasnú hru domácich a okolnosti na štadióne upriamila pozornosť na údajné nešportové správanie Lionela Messiho. Ako prví vyrukovali s týmito správami v madridskom programe Punto Pelota. Vopred zdôrazňujem, že tieto tvrdenia nikdy neboli podložené žiadnymi dôkazmi. Punto Pelota je pritom považovaná za jeden z najnedôveryhodnejších zdrojov v Španielsku a v minulosti tejto relácii už viackrát dokázali falšovanie televíznych záznamov a úmyselné očierňovanie práve Barcelony.

Hovorí sa, že bez lístka sa ani vietor nepohne a ani ja netvrdím, že Messi je svätý a že by nikdy niečo podobné nepovedal. Leo je známy svojou veľkou súťaživosťou a aj tým, že napriek svojej pokojnej povahe, sa dokáže po prehre svojho tímu rozčertiť. Poznamenal by som, že v tomto prípade bol Messiho hnev skôr spôsobený zákernou hrou domácich a kontroverzným pískaním hlavného rozhodcu stretnutia.

Po zápase nasledovala tradičná tlačovka, na ktorej Real Madrid zastupoval práve Karanka. Tu prichádzame k prvému háčiku celého príbehu, keďže Mourinhov asistent na stretnutí s novinármi pôsobil pokojne a komentoval len dobrý výkon svojho tímu – ani zmienka o potýčke s Messim. Medzitým sa promadridské denníky a relácie predháňali v tom, kto Messiho skôr obviní z toho, že Karankovi ihneď po zápase povedal: „Čo čumíš, aj tak si len Mourinhovou bábkou.“ Táto informácia nebola podložená žiadnymi dôkazmi a nik z priamych aktérov sa o celej situácii nevyjadril. Punto Pelota následne prišlo s ešte senzačnejším obvinením – Messi si vraj na Arbelou počkal na parkovisku a následno ho urážal pred jeho tehotnou manželkou. Scéna ako z filmu, čakal som, kedy niekto povie, že Leo mal v ruke vreckový nožík. Na druhý deň sa k celej veci na ďalšej tlačovke vyjadril Callejón:

„To o Aitorovi som videl, pretože som išiel poza neho, keď mu Messi povedal, že je Mourinhovou bábkou. Na ihrisku sa môže stať všeličo. Povie sa toho veľa, ale zostáva to na ihrisku. No to, že čakal hodinu a pol na to, aby napadol protihráča, to už je priveľa. Tí dobrí nie sú vždy tak dobrí a tí zlí zase tak zlí.“

Čo je na tom v skutočnosti pravdy? Novinári pracujúci v rádiu Onda Cero, ktorí boli prítomní v tuneli aj na parkovisku opisujú celú situáciu úplne inak. Messi bol podľa nich po zápase skutočne nahnevaný a ihneď po ukončení stretnutia mieril do šatne. Sprevádzal ho človek z realizačného tímu Barcelony, ktorý sa útočníkovi Barcelony snažil pozdvihnúť náladu. Podľa vyjadrení novinárov v tuneli nedošlo žiadnemu stretu medzi Messim a Karankom. Je vylúčené, aby tieto slová Messi Karankovi povedal do očí. Podľa správ však Leo skutočne nemal pre Real pekného slova a počas cesty v tuneli ho člen tímu Barcelony utišoval a upokojoval. Tu zrejme prišlo k tomu, že Messi nazval Karanku skutočne Mourinhovou bábkou, nepovedal to však asistentovi priamo do tváre. Callejón bol v tom čase taktiež v hráčskom tuneli a zrejme si to vypočul. Ostatné je už históriou, ktorú tento hráč na tlačovej konferencii výrazne prifarbil. Obaja novinári boli prítomný na parkovisku, kde skutočne došlo k stretu Messiho s Arbeloom. Hráči Barcelony nastupovali do svojho klubového autobusu, zatiaľ čo domáci odchádzali z parkoviska na autách. Podľa novinárov bol Messi na parkovisku stále v zlej nálade a v sprievode onoho člena realizačného tímu. Keď bol Leo už pri autobuse, z parkoviska vychádzal v aute Arbeloa so ženou. Celý stret spočíal v tom, že Messi spravil nahnevané gesto hlavou a rukou smerom k Arbeloovmu autu a povedal niečo v zmysle: „Počkaj čo bude v Barcelone.“ Arbeloa nemal šancu počuť nič z toho, keďže to zreteľne nepočuli ani tí, čo boli Messimu nablízku, hlavou naznačil Messimu podobné gesto a na aute odišiel. Išlo o spontánnu reakciu Lea Messiho na špinavú hru Arbelou v celom zápase a celý stret netrval ani tridsať sekúnd. Autobus Barcelony následne opustil Santiago Bernábeu približne 45 minút po ukončení stretnutia. Akékoľvek reči Callejóna o tom, že Messi si na hráča Realu počkal hodinu a pol sú obyčajným klamstvom a špinavým ohováraním. Podľa novinárov Callejón na parkovisku nebol a nič z toho nevidel.

Pracovníci Onda Cero celý incident komentovali s humorom a satirou smerovanou k programu Punto Pelota a madridským denníkom, ktoré túto správu v médiách prezentovali v úplne inom svetle a navyše bez akýchkoľvek dôkazov. Callejón svoje zahanbujúce vystúpenie na tlačovke zaklincoval tým, že odmietol porovnávať túto situáciu s tou, keď Mourinho čakal na parkovisku Camp Nou a vynadal rozhodcovi Vitienesovi po derby s Barcelonou, pričom v tomto prípade existujú fotografie, ktoré trénera Madridu jednoznačne usvedčujú.

Vrcholom tohto stretu je video, na ktorom mal Messi údajne opľuť striedačku Realu Madrid. Každý rozumný človek si vie domyslieť, že ak by to Argentínčan skutočne spravil, okamžite by prišla reakcia zo strany hrčov Realu a celý incident by prišiel na pretras ihneď po zápase, a nie tri dni po jeho ukončení. Video, s ktorým vyrukovala Marca, nedokazuje v podstate vôbec nič, každý na ňom vidí len to, čo chce vidieť.

Nedá sa predpokladať, že Callejón by sa rozhodol klamať o celej veci na tlačovej konferencii sám od seba. Otázkou je, dokedy budú fanúšikovia Barcelony trpieť Mourinhove špinavé mediálne útoky, ktoré nemajú s futbalom nič spoločné. Je teda vo hviezdach, kam až môže zájsť pošramotené ego jedného muža, ktorý chcel trénovať Barcelonu, no vedenie dalo namiesto neho príležitosť začínajúcemu trénerovi z rezervy.

zdroj: forcabarca.sk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.