Hľadanie držiteľa Zlatej lopty sa začalo už tento pondelok v Zúrichu, kde členovia výboru Medzinárodnej Futbalovej federácie na čele s Franzom Beckenbauerom zverejnili zoznam 23 kandidátov na túto prestížnu cenu. Tento rok Zlatú loptu organizujú po prvýkrát spolu FIFA aj France Footbal a preto tento zoznam ešte čaká, kým ho Francúzi schvália.

Porota môže vybrať meno iba zo zoznamu. Tréneri, kapitáni tímu a členovia FIFA nebudú môcť vybrať meno kandidáta, ktorý pochádza z tej istej krajiny - novinári však môžu.

Na zozname dominujú hráči FC Barcelona a Španielskeho národného tímu. El Mundo Deportivo získalo tento zoznam nominovaných a nachádzajú sa na ňom títo hráči Barcy: Carles Puyol, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, David Villa, Xavi, Dani Alves, Leo Messi a takisto Yaya Touré, ktorý už bohužial za Kataláncov nehrá. Medzi nominantmi sú takisto majtri sveta z konkurečného Realu Madrid: Iker Casillas, Sergio Ramos a Xabi Alonso. Nechýba ani meno Cesca Fabregasa. Zlatú loptu určite nedostane Fernando Torres, ktorému sa v minulej sezóne nedarilo. Jeden z favoritov na zisk tohto ocenenia je aj Diego Forlán, ktorý bol vyhlásený za nejlepšieho hráča Majstrovstiev sveta.

Jasno v tom, kto má dostať Zlatú loptu má Iñaki Sáez, jeden z futbalových otcov Xaviho: "Povedal by som teraz alebo nikdy. Xavi si zaslúži toto ocenenie pre svoju kvalitu a kariéru. Bol dôležitým prvkom pri úspechoch Barcy či Španielska. Navyše je skvelým človekom. Ten pravý hráč, ktorý si to zaslúži."

Franz Beckenbauer vzhľadom nato, že je predsedom výboru, nechcel nič komentovať. Novinári Mundo Deportivo žartovali, že to práve on dopísal Piquého na zoznam, no Franz dodal: "Nekomentujem, je to tajomstvo. Reprezentanti Španielska a Nemecka získajú najviac hlasov v tomto roku."

Beckenbauer chválil hru Španielov a dodal, že "môj Bayern sa v tomto roku pokúsi hrať ako Barcelona, čo je vlastne tajomstvom La Furia Roja. Moderný futbal sú vlastne prihrávky a tlak a Guardiolov tím to robí ako nikto iný."



zdroj: elmundodeportivo.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.