Konečne je pravda vonku. Neymar senior sa rozhodol zrušiť klauzulu o mlčanlivosti v zmluve Neymara Jr. a vedenie Barcelony tak mohlo konečne dokázať, koľko zaplatilo za mladého Brazílčana.

V piatok večer, nový prezident Barcelony, Josep Maria Bartomeu a Raúl Sanllehí predstúpili pred novinárov a pustili sa do vysvetľovania. „Neklamali sme. Futbal sa vyhráva na trávniku a nie za zatvorenými dverami kancelárií. Tam sme prišli o Di Stefana, ale nie o Neymara,“ povedal Bartomeu a dodal: „Keď sa Barcelona usilovala podpísať Neymara, v Brazílii boli aj zástupcovia ostatných top klubov z Európy a snažili sa o to isté.“

Bartomeu odhalil, že Neymarov otec zvážil situáciu posledných dní, keď sa na klub valili správy o Neymarovom falošnom kontrakte a zdôraznil tiež fakt, že jeho syn vždy preferoval Barcelonu, aj napriek ponukám iných tímov, ktoré boli vyššie. „Vždy chcel hrať za Barcelonu, aj keď iné témy z Európy boli za neho ochotné zaplatiť viac. Neymar Jr. verí v hodnoty, ktoré vyznáva FC Barcelona a navyše si vždy chcel zahrať s Leom Messim.“ Bartomeu a Sanllehí sa vzhľadom na posledné udalosti rozhodli objasniť celý transfer, detaily Neymarovej zmluvy a aj jeho plat. Sanllehí dal ale všetkým prítomným jasne najavo, že viackrát neplánujú na verejnosti rozoberať zmluvy a platy hráčov.

Cena: 57,1 milióna €

„Sme hrdí na to, akú zmluvu sa nám podarilo s Neymarov podpísať, teraz to ale vyzerá tak, že sa za to ospravedlňujeme. Boli to náročné vyjednávania,“ povedal Sanllehí, ten osobne dohliadal na tím ľudí, ktorí mali na starosti vyjednávania a podľa svojich slov veľmi ľutuje, že sa na verejnosť dostali útržky správ, ktoré všetko toto začali. Znova ale podrhol, že celý transfer vyšiel Barcelonu na 57,1 milióna plus ďalšie dva v prípade, ak Neymar skončí medzi najlepšími troma v hlasovaní o Zlatej lopte. Čo sa týka rozdelenia peňazí, 17,1 milióna dostal Santos, 40 miliónov šlo ako kompenzácia firme N&N (Neymar da Silva a Nadine, hráčovi rodičia).

Plat: 44 miliónov za 5 rokov = 8,8 milióna ročne

Plat Neymara Jr. klub vyjde na 56,7 milióna € (hrubá mzda), ktorá bola rozdelená medzi tri koncepty: 2,7 milióna provízia pre agenta (čo činí celkovo len 5%, u iných klubov je bežné 10-15%), 10 miliónov ako bonus pri podpise a garantovaný plat už spomínaných 44 miliónov €.

Ostatné dohody

V súvislosti s prestupom boli uzavreté aj ďalšie zmluvy: 4 milióny za 5 rokov pôjdú na konto firme, ktorá sa stará o Neymarovu reklamu v Brazílii. 2,5 milióna pripadlo Neymarovej charitatívnej organizácií. 2 milióny putovali opäť firme N&N, ktorá bude pre Barcelonu zabezpečovať skauting mladých hráčov z Brazílie. Posledných 7,9 milióna € išlo do kasy Santosu, za predkupné práva na troch mladíkov.

Sanllehí na záver celú vec zhrnul: „Mať vo veciach prehľad je veľmi dôležité, veci sa musia ale správne zvládnuť, pretože ak necháte príliš pootvorené dvere, diskrétnosť sa vytratí a všetko sa to môže obrátiť proti klubu.“

zdroj: fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.