Na prvý pohľad to pochopiteľne môže znieť hlúpo a zvláštne, no Richard Farley, redaktor FourFourTwo, po dlhodobom sledovaní Argentíny dospel k záveru, že Albicelestes môžu hrať s veľkou pravdepodobnosťou lepšie bez najlepšieho hráča sveta, Lea Messiho. Pozrite sa na jeho názor.

Angel di Maria odohral v pondelok proti Čile skvelý zápas hneď z niekoľkých dôvodov. Výkon, ktorý pripomínal jeho vystúpenie vo finále Ligy majstrov spred dvoch ročníkov, bol inšpirovaný motiváciou rozlúčky s jeho milovanou zosnulou starou mamou.

Počas noci, keď sedel di Maria len na lavičke, hra Argentíny nebola vyvážená. Je to totiž podľa všetkého práve on, kto zatiaľ na Copa America tím vedie k skvelým výkonom a ešte lepším výsledkom.

Albicelestes odohrali famózne duely bez Lea Messiho, väčšina fanúšikov sa tak pýta, o koľko silnejšia bude už teraz silná Argentína s najlepším hráčom sveta v zostave. A to je správna otázka, barcelonský útočník by mal viesť mužstvo plné talentov.

Domáci boli na Lea Messiho dlhé roky veľmi zlí, vyčítali mu jeho výkony v národnom družstve, nemali však predsa v niečom pravdu? Nie je Argentína skutočne lepšia bez svojho kapitána?

Trápna otázka

Pochopiteľne je na túto otázku odpovedať s istotou takmer nemožné, vzhľadom na Messiho zjavnú hodnotu by mohlo byť jeho posadenie na lavičku proti zdravému rozumu. Aj napriek tomu však na pondelkovom zápase Argentíny, v ktorom Leo nehral, bolo niečo zvláštne a atraktívne, to, čo sme s barcelonskou desiatkou v zostave nevideli.

TIP | Argentína víťazne, Messi kúzelne!
TIP | Messi: Porovnávajú ma tu s Jordanom, to je šialené

Namiesto hrania cez di Mariovu ľavú stranu, by Argentína na základ akcií využívala Messiho. Hráči Čile by sa k nemu vo veľkom počte presúvali a väčšinu útokov by tak pravdepodobne zastavili. Je možné, že Albicelestes by vyhrali taktiež, no zápas by to rozhodne nebol tak pohľadný.

Mužstvo okolo Mascherana totiž porazilo Čile 2-1, pričom tento výsledok mohol byť oveľa vyšší. Gonzalo Higuaín, Angel di Maria a Ener Banega preukázali svoj obrovský ofenzívny potenciál.

Ako to vyriešiť?

Gerardo Martino uznal po zápase rozdiel výkonu mužstva. Na otázku, prečo si Gaitan a di Maria menili pozície na krídlach, Tata odpovedal, že ani "jeden z nich nemá problém hrať na žiadnej z týchto pozícií." Taktiež spomenul, že obaja hráči majú "absolútnu voľnosť".

Toto tvrdenie má však jednu výnimku. "Jediný hráč, ktorý ostáva počas celého zápasu na pravej strane je Leo. Je to ťažké, keď hrá naľavo, pretože nikdy počas svojej kariéry na tomto poste nehral," vysvetľoval Martino.

Toto sú však pochopiteľne len estetické problémy. Väčšina ľudí najradšej sleduje futbal s vysokým tempom, s rýchlym pohybom lopty a hráčmi zapájajúcimi sa do ofenzívy, s veľkým počtom šancí. Pokiaľ sa celý tím nesústreďuje len na jedného hráča, Argentíne sa v tom darí, čo potvrdil svojím prvotriednym výkonom aj niekoľkokrát spomínaný di Maria.

Leo tešiaci sa z gólu proti Paname

Pokiaľ hrá Messi, mužstvo dbá skôr na kompaktnosť, po celej šírke a dĺžke ihriska. Menej riskuje, sústreďuje sa na to, aby nestratilo loptu v strede poľa. Ostatné tímy tak obetujú svoj herný štýl, hrajú škaredým spôsobom a nedovolenými prostriedkami sa ju snažia eliminovať. To je totiž asi jediná cesta, ako zastaviť rozbehnutého Messiho. Rozhodne však účelná.

Bohužiaľ pre barcelonského vice-kapitána, Leo stále nič výraznejšie v repre nevyhral, keď Argentína pod jeho taktovkou prehrala vo finále Majstrovstiev sveta aj Copa America. Tento rok tak má šancu svojich pochybovačov umlčať. Bude však mať na to vôbec príležitosť?

Prekvapujúco sa ešte nikto nepýtal na to, ako by Albicelestes vyzerali, keby sa Leo rozhodol v minulosti pre španielsky národný tím. Faktom ostáva, že aj napriek všetkému povedanému vyššie v článku, by sa Argentína len ťažko dostala tam, kde je.

Špičkový Angel di Maria, bez ktorého by Argentína len ťažko hrala tak uvoľnene

Len ťažko sa dá predstaviť, že by sa bez Messiho prebojovala do dvoch cenných finále v rozmedzí dvoch rokov (Majstrovstvá sveta 2014 a Copa America 2015), len ťažko sa dá predpokladať, že by bez neho bola v rakingu najlepších národných tímov sveta na prvom mieste.

Naše predsudky však (našťastie) tréneri nezdieľajú. Aj napriek takým výkonom, aký sme videli v pondelok, bol pre Martina, Sabellu a Basileho Leo vždy líder tímu, nehovoriac o jeho klubových lodivodoch, Pepovi Guardiolovi a Luisovi Enriquem.

Na začiatku sme si položili otázku, či by hrala Argentína bez Messiho lepšie. Možno áno. Možno nie. Odpovede sa však podľa všetkého nedočkáme. Tata sa totiž o jeho posadení na lavičku nechce ani baviť. "Najlepšie hráme, keď je v tíme Messi. Naše možnosti vyhrať na Cope sa jeho prítomnosťou výrazne zvýšili," vravel. A tak to je správne.

Zdroj: fourfourtwo.com
Foto: archív

okbor

12
2016-06-18 18:33:04

Enny? :)

enny

7
2016-06-18 18:52:00

Čakáš čo napíšem k môjmu obľúbencovi? :) :) Práve to čítam

enny

12
2016-06-18 19:02:23

No už ani nemusím, názor tu už máš a fantomas ma nemá rád tak mu tu nechám voľné pole :) :) :)

123456

6
2016-06-19 00:01:35

Rozhodne nie , bez Messiho určite hreť lepšie nebudú.Je to hráč 90% zápasov rozhone sám. Čiže otázka (Hrala by Argentína bez Lionela Messiho lepšie?) je zbytotočná.

fantomas

-18
2016-06-18 18:55:05

Ako je v článku aj napísané, futbal by takmer určite bol bez Messiho oveľa otvorenejší. Takto súper vie, že Argentína má najlepšieho hráča na svete, tak to radšej zavrie a futbal v konečnom dôsledku možno nevyzerá tak dobre. Na druhú stranu je to z pohľadu Argentíny určite efektívnejšie, keď nasadia Messiho, lebo smerom dopredu urobí robotu za dvoch, tím pádom sa ostatní môžu o niečo viac sústrediť hlavne na defenzívu. Koniec koncov, Argentína s Messim je lepšia dozadu, lepšia dopredu, ale nehrá sa otvorený futbal. V zápasoch, kde hrá Messi, to potom často vyzerá o niečo viac ako barcelonský futbal. Jednoducho - bez Lea je to o niečo viac juhoamerický štýl. Samozrejme neplatí to v každom jednom zápase, navyše posledné zápasy Argentíny som ani celé nevidel (dnes si ho ale určite pozriem).
Môj pohľad :)

fantomas

-12
2016-06-18 18:59:38

Ešte som chcel doplniť, že taký "juhoamerický štýl" je oveľa viac náchylný na náhodné zlyhania. Ak niekto hrá tak "hala-bala" a nie veľmi takticky poctivo, tak sa môže pokojne stať, že aj najväčší favorit prehrá s tým najväčším outsiderom. Takže skôr by som povedal, že tento štýl je typický pre také skôr priemerné mužstvá ako Peru, Bolívia, Ekvádor, Paraguaj, Venezuela, možno Uruguaj a pod.

MilujemBarcu

12
2016-06-18 19:36:32

boze ty si v lese....sme videli prve dva kvalifikacne zapasy kde boli bez Lea

fantomas

2
2016-06-18 23:57:48

Asi si absolútne nepochopil, čo som napísal. Najradšej by som na teba nereagoval, ale nedá mi to. Skús si to prečítať ešte raz, možno ti dopne, čo som napísal. :)

Jasne som napísal, že bez Lea hrajú štýlom, ktorý je ohľadom výsledkov náchylnejší na zlyhania. Z toho vyplýva, že s Messim majú konzistentejšie a zároveň lepšie výsledky. Akože vám tu tiež niekedy treba všetko vysvetlovať...

Jhonys

1
2016-06-19 12:39:23

Proč jsi dostal tolik -, když máš pravdu :D? Opět se potvrzuje, že zdejší diskuse nestojí za nic a ikdyz napíšeš kvalitní komentář, nezvelebil jsi v něm Messiho, proto automaticky -. Kdybyste mu aspoň konstruktivně argumentovali, ale to už chce člověk po vás moc (pokud jste teda Fantomasuv příspěvek vůbec pochopili).

sid1

9
2016-06-18 20:53:13

To su zase reci, s leom hraju lepsie. Ono je rozdiel ci hraju s chile ktore ma silu a nemusi sa zatiahnut alebo s niekym kto rovno betonuje.

Druginat0r

7
2016-06-19 00:38:56

Keď nehrá Leo, aj ostatní hráči majú priestor zažiariť. Leo je neuveriteľný hráč, ale to už všetci pár rokov vieme :)

Myslím že každý tím ide proti Leovi do zápasu s tým, že tam ten Leo je a ak mu dáte priestor, on vám dá gól.

fantomas

1
2016-06-19 02:00:38

Pozri, to isté, čo som napísal ja, si napísal aj ty a hľa, nemáš mínusky. Začína sa mi tu oplácať to ako som tu nakladal na barcelonských fans. :D :D

Zolino18

10
2016-06-19 00:43:55

Kravina. Ak ste videli zápas proti Paname, od 30 min. hrali presilovku a nič nevymysleli. Potom nastúpil Messi a za 20 min. bolo vymalované.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.