Odchod Xaviho Simona z Barcelony otriasol La Masiou ako máloktorý iný. Keď 20-ročný hráč pred štyrmi rokmi prestúpil do PSG, bol jedným z najmedializovanejších hráčov v mládežníckej akadémii Blaugranas. Tréneri ubezpečovali španielske denníky, že si nepamätajú nič podobné.

"Bol to hráč, ku ktorému všetci vzhliadali. Každý chcel vidieť Xaviho. Išli sme do Švédska a všetci sa s ním fotili. Ale to ho posilnilo, veď dlhé roky hral pod takým tlakom. A vďaka tomuto tlaku bol vždy odvážnym hráčom. Keď prišla chvíľa pravdy, keď musel kopať penaltu, vždy sa dokázal čeliť výzve," vysvetlil Carlos Martínez, tréner mladého stredopoliara v mládežníckych tímoch.

Od odchodu Xaviho Simonsa z Barcelony ubehlo už veľa času, ale samotný hráč stále verejne nevysvetlil dôvody svojho odchodu. V rozhovore z februára tohto roka, 20-ročný hráč priznal, že o dôvodoch svojho odchodu bude hovoriť v pravý čas. Celé vyhlásenie nájdete na tomto odkaze.

V správe, ktorú uverejnil L'Equipe, Ferney Agudelo skaut, ktorý mal blízko k Simonovmu okoliu, uviedol svoju verziu dôvodu, prečo mladý záložník opustil Barcelonu: "Nebola to otázka peňazí. Jeho okolie si uvedomilo, že [Xavi] dosiahol svoj vrchol a uvažovalo sa o inom športovom projekte. Simons sa sústredil na to, aby sa každým dňom zlepšoval, ale Barça mu nedala záruku, že ak všetko pôjde dobre, bude debutovať v prvom tíme pred dovŕšením 18 rokov. Najviac tým trpel samotný Xavi."

Keď Simons opustil Barcelonu, klub mu ponúkol predĺženie zmluvy. V tom čase prebiehala otvorená diskusia o hráčovej budúcnosti. Niektorí tréneri v ňom videli hráča prvého tímu, zatiaľ čo iní mali pocit, že okolo neho sú futbalisti na podobnej úrovni s menším marketingom.

Odchod Xaviho Simona do PSG bol vždy spájaný s jeho vtedajším agentom Minom Raiolom, ktorý počas hráčovho pôsobenia v Barcelone často navštevoval Ciutat Esportiva. Podľa katalánskeho denníka Sport si klub dodnes pamätá dátum, keď sa začali obavy z odchodu 20-ročného hráča: 3. septembra 2017, keď Simons nasadol do Minovho auta a sledoval zápas mládežníckeho tímu so svojím otcom.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2023-06-24 14:26:36
Myslím si že kdyby Barcelona nebyla ve stavu jakým byla tak je i možná dost pravděpodobný že by jsme tu neviděli hvězdit ani Pedriho ani Gaviho
2023-06-24 19:24:33
Bylo to o penězích. Tečka.