La Masia v priebehu rokov vychovala niektorých z najlepších a najtalentovanejších futbalistov, akých svet futbalu pozná. Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta a Sergio Busquets stáli na jej čele, zatiaľ čo Gavi, Ansu Fati a Alejandro Balde nesú pochodeň ďalej.

Počas tohto obdobia sa objavilo aj niekoľko hráčov, ktorí sa Barcelona vyšmykli pomedzi prsty. A jedným z takýchto talentovaných futbalistov, ktorému sa momentálne darí v Holandsku v PSV Eindhoven, je Xavi Simons.

Mladý všestranný útočný záložník sa v roku 2010 pripojil k mládežníckemu tímu v La Masii a všeobecne sa očakávalo, že bude ďalšou veľkou hviezdou, ktorú akadémia vyprodukuje. V roku 2019 sa však Simons rozhodol odísť z Barcelony do Paris Saint-Germain zadarmo, čím si pohneval množstvo culés. Keď mu končila zmluva s PSG, hovorilo sa o možnom návrate, ale nič také sa neudialo, prečo podpísal zmluvu s PSV.

Xavi Simons, ktorý má v tejto sezóne na konte 13 gólov a 6 asistencií za holandský tím, sa v nedávnom rozhovore pre madridský denník Marca rozhovoril o svojom pôsobení v Barcelone, skúsenostiach z La Masie, ako aj o dôvodoch svojho odchodu.

Príchod do La Masie vo veku 9 rokov

"Splnil som si sen. Moja mama ma tam dostala na pár dní na tréning. Išlo to dobre a zostal som tam dlhé roky."

Ako sa vyrovnával s tým, že sa o ňom neustále hovorilo už od útleho veku

"Nakoniec mám šťastie, že mám mamu a staršieho brata, ktorí ma vždy podporovali. Som stále ten istý chlapec, ktorý hrával futbal v Alicante."

Čo sa naučil v La Masii

"Naučil som sa nebrať žiadny deň ako samozrejmosť. Cez La Masiu prechádza veľa detí a vždy musíte byť v strehu. Naučil som sa veľa vecí a som za to veľmi vďačný, ale teraz moja cesta pokračuje tu."

Priateľský vzťah s Gavim a Baldem

"Gaviho som spoznal počas pobytu v La Masii, vždy som s ním mal veľmi dobrý vzťah, ale bol o rok mladší. Hral som s Alejandrom Baldem, ktorý má tiež staršieho brata ako ja. Celý život sme boli veľmi dobrí priatelia a stále sme v častom kontakte. Bol veľmi rýchly."

Zanechala na ňom La Masia stopu?

"Áno, som im všetkým veľmi vďačný. Počas tých rokov som sa veľa naučil. Zažil som dobré aj zlé veci. Mám veľa spomienok."

Stanú sa z Gaviho a Baldeho veľkí hráči?

"Boli sme banda detí. Nakoniec sa to podarí len málokomu. Už od mladého veku bolo vidieť, že Alejandro je veľmi rýchly. Na Gaviho som narazil len zriedkavo, pretože je o rok mladší. Po vašom boku sa míňa veľa spoluhráčov. Dostať sa na vrchol je veľmi zložité."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Vzhliada k velikánom ako Neymar či Messi?

"Títo hráči sú na vrchole a túžbou je raz si s nimi zahrať. Byť a hrať s najlepšími na svete je pre každého veľmi špeciálne. Teraz som s nimi hral, ale v inom tíme."

Prečo odišiel z Barcelony

"Nakoniec to skončilo z "x" dôvodov, pre niekoľko vecí, o ktorých vám včas poviem. Som Barcelone veľmi vďačný. Tento klub a ľudia mi budú vždy veľmi sympatickí. Moja rodina tam stále žije. Je to pre mňa veľmi dôležité mesto."

Pomoc od Neymara v PSG

"Keďže som sa vedel dohovoriť po španielsky, francúzsky a holandsky, mohol som sa dohovoriť takmer s každým. Neymar, ktorý ma pozná odmalička, mi veľmi pomohol. Mali sme veľmi dobrý vzťah. Staral sa o mňa prakticky ako o syna. Budem mu za to navždy vďačný.

Komunikoval v Barcelone s holandským trénerom Ronaldom Koemanom?

"Nie. Keď prišiel, odišiel som z Barcelony. Teším sa, že pod ním budem hrávať v reprezentácii a dúfam, že sa mi podarí získať tituly."

zdroj: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-02-16 15:25:36
"X dôvodov" / čiže x nasobne viac prachov.../
2023-02-16 15:42:20
Som rád, že sa hráčom ako on alebo Moriba "vyplatilo" robiť drahoty a vybrať sa cestou naháňania zárobku už v super mladom veku. To sú také behačky z klubu do klubu a dúfať, že niekde zostanú v pravidelnom základe. Taký Moriba sa teraz dostane vo Valencii na ihrisko len sporadicky a jeho trhová hodnota spadla 4násobne.