Katalánci v prvom prípravnom zápase pred nadchádzajúcou sezónou 2023/2024 nestačili na Arsenal Londýn, keď prehrali 5:3. Zverenci Xaviho Hernándéza pôsobili nezohratým dojmom, čo je skutočne pochopiteľné. Zostáva veriť, že hráči sa postupne zžijú dokopy a rozbehnú. Poďme hodnotiť.

Na prvý zápas pred sezónou sme si museli počkať o niekoľko dní dlhšie po tom, čo tím zasiahol vírus, v dôsledku čoho bol zápas proti Juventusu zrušený. Na druhej strane, zápas proti Arsenalu sa začal s oneskorením, našťastie len o niečo viac ako 30 minút. Xavi sa rozhodol okamžite otestovať nielen nových hráčov, ale aj tých, ktorí sa vrátili z hosťovania. Medzi žrde sa postavil Ter Stegen, zatiaľ čo pred ním v obrannej línii boli po stranách Alonso a Dest a v strede Araujo s Christensenom. Pred nimi debutoval na poste defenzívneho stredopoliara Oriol Romeu, ktorého v strede poľa podporovali Gündoğan a Pedri. V útočnej formácii sa k Robertovi Lewandowskemu na krídlach pridali Raphinha a Abde.

Arsenal, ktorý začal prípravu na sezónu oveľa skôr, sa už v tretej minúte vydal do rýchleho útoku a Araujo musel zachraňovať faulom. Bola to však Barcelona, ktorá išla do vedenia už v siedmej minúte zápasu. Abde výborne získal loptu, potiahol po krídle a potom prihral Raphinhovi do pokutového územia. Brazílčanovu strelu ešte Ramsdale zneškodnil, ale Lewandowski sa už nemýlil. Na vyrovnanie sme však nemuseli dlho čakať. Christensen urobil chybu vo vlastnom pokutovom území a prihral priamo Sakovi, ktorý strelou k bližšej žrdi bez problémov prekonal Ter Stegena. V 14. minúte predviedol fantastickú individuálnu akciu Gabriel Jesús, ale loptu, ktorú Brazílčan zahral pozdĺž bránkovej čiary, nikto z jeho spoluhráčov nedokázal vpratať do siete.

V 21. minúte Ronald Araujo rukou zblokoval strelu na bránu a rozhodca neváhal a nariadil jedenástku. Pokutový kop sa stal osudným Sakovi, ktorý ponúknutú šancu nevyužil. Arsenal vyzeral byť lepším mužstvom, zatiaľ čo Barcelone chýbala predovšetkým súhra a istota v obrannej línii. Angličania však nedokázali využiť jasnú prehodu. V 35. minúte sa k priamemu kopu postavil Rafinha, napálil na bránku a lopta po odraze od múru zapadla do siete, čím rozzúril Ramsdalea. Ťažko predpokladať, že by si Xaviho zverenci vedenie zaslúžili, ale svoje momenty dokázali využiť. Medzitým si Ronald Araujo napokon vyslúžil žltú kartu, hoci nie samotným faulom, ale svojou reakciou bezprostredne po ňom.

V 43. minúte si Alonso opäť neporadil so Sakom a krídelník Arsenalu stihol odcentrovať, po čom sa lopta dostala k Ødegaardovi a následne k Havertzovi, ktorý z bezprostrednej blízkosti strelil gól. Ešte pred prestávkou predviedol Ter Stegen dobrý zákrok po strele Trossarda. Nemec bol hrdinom aj poslednej akcie prvého polčasu, keď inštinktívne zneškodnil hlavičkový pokus Gabriela Jesusa. Barcelona rozhodne nepôsobila dojmom, ale využívala chyby Arsenalu. Oriol Romeu a Gündoğan sa ukázali v dobrom svetle, hoci im zjavne ešte chýbalo porozumenie. Na druhej strane obranná línia vyzerala hrozne, Dest a Alonso na krajoch zlyhávali.

II. polčas

Xavi sa po prestávke rozhodol zmeniť celú jedenástku a šancu dostal Fermín López, ktorého médiá chválili. V 49. minúte Balde odcentroval na Ferrana Torresa, ktorý hral na deviatke, ale Španiela predbehol obranca. Vzápätí predviedol skvelú akciu Gabriel Jesús. V 53. minúte sa peknou strelou prezentoval Dembélé, žiaľ, mierne mimo. Skóre v druhom polčase však otvoril Arsenal. Koundé nevystúpil rázne na Trossarda, čo umožnilo Belgičanovi vypáliť presnú strelu vedľa žrde, pri ktorej bol Peña bezmocný. V 60. minúte musel brankár Barcelony zasahovať po strele spoza pokutového územia.

Stred poľa Barcelony v zložení Frenkie, Kessie, Fermín mal veľké problémy udržať sa na lopte, čo malo vplyv na zápas. V 75. minúte poslal Fati skvelú prihrávku na Dembélého a Francúz v ideálnej situácii trafil žrď. Na druhej strane ihriska sa už Trossard nepomýlil a sebavedomou strelou z prvej zvýšil vedenie na 4:2. Medzitým Balde v reakcii trafil brvno. Pomerne monotónny druhý polčas sa dostal do fázy výmeny úderov, v ktorej Xaviho zverencom jednoznačne chýbalo šťastie. V 87. minúte Lamine Yamal, ktorý v druhom polčase vystriedal Fermina Lópeza, prešiel stredom a vystrelil na bránu, ale veľmi nepresne. O minútu neskôr Dembélé dobre naservíroval kolmú prihrávku Ferranovi Torresovi a ten strelou k vzdialenejšej žrdi strelil kontaktný gól. Odpoveď Arsenalu však bola okamžitá a Vieira z približne 20 metrov prekonal brankára Barcelony.

Rozhodca nepridal ani jednu celú minútu a z víťazstva sa mohli tešiť Angličania. Xaviho zverenci boli v príprave jasne prekonaní a nepomohlo im ani striedanie jedenástich hráčov v polčase. To však nebolo to najdôležitejšie. Až 23 hráčov dnes dostalo príležitosť odohrať aspoň tucet minút, čo je v predsezónnom období veľmi dôležité. Dobrý výkon podal Balde, záblesky predviedli Fati, Dembélé a Abde. S prvými hodnoteniami sa však ešte oplatí počkať.

Góly

7' Lewandowski 0:1
13' Saka 1:1
34' Raphinha 1:2
43' Havertz 2:2
55' Trossard 3:2
78' Trossard 4:2
88' Ferran Torres 4:3
89' Vieira 5:3

Žlté karty

27' Trossard, 36' Havertz, 41' White - 37' Araujo

Gólové momenty

Zostavy

Barcelona:

I. polčas: Ter Stegen, Dest, Araujo, Christensen, Marcos Alonso, Oriol Romeu, Gündoğan, Pedri, Raphinha, Lewandowski, Ez Abde.

II. polčas: Iñaki Peña, Roberto, Koundé, Eric García, Balde, Frenkie, Kessie, Fermín López (min. 79, Lamine Yamal), Fati, Dembélé, Ferran.

Arsenal: Ramsdale, White, Saliba (70' Kiwior), Gabriel (84' Holding), Timber (70' Tierney), Partey (70' Jorginho), Havertz (46' Smith Rowe), Ødegaard (62' Vieira), Saka (84' Cozier-Duberry), Trossard (79' Martinelli), Jesús (79' Nketiah).

zdroj: fcbarca.com livescore.com sport.es youtube.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-07-27 07:36:49
Odkaz na záznam celého zápasu nájdete v komentári
2023-07-27 08:15:25
Na první zápas po sra.ce dobrý :D. Arsenal je v přípravě před námi.