Dnešný deň je v Barcelone výnimočný, a to aj preto, že sa slávnostne otvára ligová sezóna. Presne pred 50 rokmi totiž prišiel do katalánskeho klubu Johan Cruyff a navždy zmenil históriu Blaugranas.

Barcelona sa o Holanďana začala zaujímať už dlho pred jeho príchodom na Camp Nou. Získanie Cruyffa odporučil tréner Victor Buckingham v roku 1970. Tréner ho poznal ešte z čias pôsobenia v Ajaxe, keďže to bol práve Angličan, kto vtedy 17-ročnému mladíkovi doprial debut v prvom tíme. Barça však nemohla Holanďana podpísať kvôli predpisom v Španielsku, ktoré zakazovali nábor zahraničných hráčov. Vedenie Barcelony na čele s Agusti Montalom sa snažilo dosiahnuť zmenu pravidiel a dokonca sa s Cruyffom súkromne dohodlo. Nanešťastie, španielske kluby v osobitnom hlasovaní odhlasovali zachovanie súčasných predpisov. Holanďanovi vypršala zmluva 30. júna 1970.

Nakoniec však boli byrokratické prekážky v máji 1973 odstránené. Argumentom na to boli okrem iného nepresnosti okolo získavania hráčov z Južnej Ameriky a v tejto súvislosti sa tvrdilo, že na obchádzanie pravidiel sa využívala právna rivalita. Samozrejme, rokovania sa museli začať od začiatku, najmä preto, že Cruyff mal zisku po troch európskych pohároch s Ajaxom. Počas týchto troch rokov hviezdny hráč upútal pozornosť klubov ako Juventus, Bayern a Real Madrid. Ďalšou komplikáciou bolo, že prezident amsterdamského tímu Jaap van Praag nemal v úmysle predať svoju hviezdu do Barcelony. Sám Cruyff po rokoch priznal, že vedenie klubu ho chcelo predať do Realu Madrid. Barça už dokonca priviedla Peruánca Huga Sotila a obrátila svoju pozornosť na Gerda Müllera, ale nemecký zväz nechcel povoliť odchod reprezentanta krajiny pred Majstrovstvami sveta 1974.

Veľkú úlohu vtedy zohral samotný Cruyff, ktorý tlačil na Ajax, aby mu umožnil vybrať si nového zamestnávateľa. Dňa 28. júla 1973 už mal futbalista zmluvu s Barcelonou, ale platila len do 10. augusta. Do tohto dátumu sa Barça musela s holandským klubom dohodnúť na podmienkach prestupu, čo však nebolo jednoduché. Počas stretnutia v La Coruñi požadoval Ajax za svojho hviezdneho hráča 3 milióny dolárov, na čo Barcelona nemienila pristúpiť. Rokovania trvali sotva štvrťhodinu.

Atmosféra začala hustnúť: "Buď odídem do Barcelony, alebo zavesím kopačky na klinec." "Ak ma Ajax nechce predať, pôjdem na súd," vyhlásil vtedy Cruyff. Na následnom stretnutí amsterdamský klub znížil svoje očakávania na 2 milióny dolárov. Barcelona stále nebola ochotná zaplatiť túto sumu. Cruyff dokonca hrozil, že v prvom kole holandskej ligy nenastúpi, ale nakoniec nastúpil a dokonca strelil dva góly a zaznamenal asistenciu. Napriek tomu bola situácia neudržateľná.

V poslednom pokuse udržať Johana mu Ajax 13. augusta 1973 ponúkol vylepšenie zmluvy, podľa ktorej by zarábal rovnaké peniaze ako v Barcelone, ale hviezdny hráč nechcel peniaze. O niekoľko hodín neskôr sa Barça dohodla s predstaviteľmi amsterdamského tímu, čo je zaujímavé, v hoteli neďaleko miesta, kde sa hráč predtým stretol s holandským klubom. Stretnutie medzi zástupcom Barcelony Armandom Carabenom a orgánmi Ajaxu trvalo viac ako tri hodiny, ale nakoniec sa dosiahla dohoda. Cruyff skončil v Barçe za približne 2 milióny dolárov, čo bol svetový prestupový rekord. Carabenovi sa pripisuje zásluha za úspešné získanie vtedajšieho dvojnásobného držiteľa Zlatej lopty. Zaujímavosťou je, že koncom 90. rokov spolupracoval s Joanom Laportom.

Dokončenie prestupu však neznamenalo koniec problémov. Holandská federácia bola totiž proti schváleniu operácie, keďže sa podľa nej mala uskutočniť medzi 1. a 31. júlom. Nakoniec sa všetko podarilo formalizovať až v októbri. Cruyff debutoval vo farbách Barcelony 28. októbra 1973 v zápase proti Granade. Predtým nastúpil len v priateľských zápasoch proti Bruggám, Kickers Offenbach, Arsenalu a Ourense. Barcelona veľmi dlho a tvrdo bojovala o Cruyffov prestup, ale oplatilo sa, pretože Holanďan zmenil históriu katalánskeho klubu.

zdroj: fcbarcelona.com
foto: sport.es

Diskusia

1 komentár
2023-08-14 00:10:49
Pekná spomienka. Bolo to zaujímavé v tom období. Ďakujeme za všetko, čo Johan Cruyff pre FC Barcelona urobil.