Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Realu Betis, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Patricia Dominguez, FC Barcelona] Ako sa cíti tím po reprezentačnej prestávke a pred zápasom s Realom Betis, v ktorom je toľko bývalých hráčov Barçy?

"Cítime sa dobre. Myslím si, že všetci sú späť v dobrej forme, len Gundo mal nejaký drobný problém. Predbežne máme k dispozícii všetkých hráčov. Betis je ťažký súper. Podľa môjho názoru je Pellegriniho Betis skvelý tím, jeden z najlepších v lige s hráčmi veľkej kvality ako Isco, Ayoze, Borja Iglesias.... Pellegrini sa vždy spolieha na technicky dobre pripravených futbalistov.  Na Pellegriniho tímy sa vždy rád pozerám. V tomto zápase pôjde o to, kto bude mať loptu v držaní. Potrebujeme našich fanúšikov. Je to týždeň s tromi domácimi zápasmi."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Pred hodinou vydali španielske futbalové reprezentantky vyhlásenie, v ktorom požadujú ďalšie zmeny v RFEF. Stotožňujete sa s ich postojom?

"Ako viete, nepoznám okolnosti tejto záležitosti. Myslím si, že sa v tom vyhlásení vyjadrili jasne a otázky by mali smerovať na nich. Vieme toho veľmi málo. Futbalistky musia najlepšie vysvetliť, čo sa stalo."

[RAC1] Lamine Yamal hral od začiatku v posledných dvoch ligových zápasoch, v španielskej reprezentácii nastúpil na druhý polčas zápasu proti Gruzínsku a hral od začiatku zápasu proti Cypru. Myslíš si, že je pripravený naďalej hrať v základnej zostave? Je taký mladý hráč schopný zvládnuť toľko minút?

"Je to zaujímavé, pretože tri týždne ste mi hovorili, že nemám odvahu na neho vsádzať, a teraz mi hovoríte, aby som ho tak často nestaval. Budeme sa o neho starať. Budeme s ním pracovať a Bojanova úloha bude v tomto smere dôležitá.  Je to futbalista, ktorý môže byť veľmi, veľmi dôležitý. Má to dobre poukladané v hlave, je osobnosť, má prirodzený talent... Nevidím v tom žiadny problém."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pokiaľ ide o predĺženie tvojej zmluvy... Si za to, aby dlhé zmluvy poskytovali pokoj?

"Hovoril som o tom s Decom, s prezidentom, predtým s Mateu... Pre mňa sú dôležité výkony. Ak nie sú jasné ciele, nemá zmysel podpisovať dlhú zmluvu. Ide o výkony, úspechy, trofeje... Nikdy však nebudem pre klub problémom. Ak bude mať klub pocit, že moje zotrvanie nie je pre klub dobré, odídem. Teraz sme však vybudovali skvelý tím a moja zmluva bude bezpochyby čoskoro oznámená."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Včera sme sa dozvedeli, že si bol nominovaný na cenu pre najlepšieho trénera... Ako si sa o tom dozvedel? Hádam si na to hrdý.... Máš túžbu získať toto ocenenie?

"Nie, nie... Smejem sa, lebo ste na mňa tak útočili a ja som medzi The Best! Niečo úžasné! (Smiech) Znie to ako vtip. Celý tento proces si pretrpel a zrazu si "The Best"! Hovoríš si: "Čo sa tu stalo!" Ničomu z toho nerozumiem! Je to práca tímu. Nepripisujem tomu žiadnu dôležitosť. Nepremýšľal som o tom ako hráč a rovnako ani ako tréner. Za všetkým je štáb, športové riaditeľstvo... a hlavnými protagonistami sú hráči. Vyhrali ligu, Superpohár, a preto sme v individuálnych oceneniach."

[German García, Radio Nacional] Myslíš si, že tento káder je dostatočný na to, aby zvládol takýto počet zápasov? Budeš využívať rezervný tím?

"Myslíme si, že je to dostatočné, ale uvidíme. Ukážu to až naše výkony. Musíme to dokázať. Káder je úzky, ale veľmi veríme odchovancom. Hrá Lamine Yamal. Fermin má minúty... Je tu Casadó, Cubarsi... V akadémii vidíme talent a využijeme ho. Vo všeobecnosti sa mi páči úzky káder a využívanie akadémie."

[Adria Albets, Cadena SER] Zajtra bude v drese Betisu hrať Ez Abde, ktorý chcel odísť, aby mohol pravidelne hrávať. Neobávaš sa tejto "straty kontroly" nad ním?

"Uvidíme. Máme možnosti kúpiť ho späť. Nestratili sme ho úplne. Odišiel na vlastnú žiadosť. Vyjadril som sa o ňom jasne. Chcel hrať každý zápas... To nemôžeme zaručiť. A hral v dvoch z prvých troch zápasov. Raz nastúpil na celý druhý polčas a potom bol prvým striedaním. Povedal som mu, že mu verím, ale vždy chcel hrať od začiatku a neviem, či to môže dosiahnuť aj v Betise. Prajem mu všetko najlepšie, dal som mu šancu v prvom tíme, ale je tu konkurencia a nemôžem sľúbiť minúty."

[Jordi Grau, TV3] Ako si spokojný s novou organizáciou športového oddelenia Barcelony?

"Myslím si, že je to vynikajúce. Deco je človek, ktorého som už poznal a s ktorým som sa priatelil... Bojan to isté. Som veľmi spokojný. Obaja poznajú klub a to je pre nás výhoda."

V podobnej fáze minulej sezóny bolo v klube veľa zranení. Aký máš plán na túto sezónu, aby si tomu zabránil? Bude dochádzať k rotáciám?

"Rotácie budú, ale nielen kvôli našej myšlienke, ale aj kvôli požiadavkám. Hráme každé 3-4 dni... teraz za 22 dní odohráme 7 zápasov. Do hry sa zapojí každý, budeme robiť zmeny..."

[Alex Pintanel, Relevo] Ako sa cítia Gündoğan a Araujo?

"Ako viete, Gundo utrpel pomliaždenie chrbta. Včera absolvoval časť tréningu s tímom, uvidíme, ako to bude dnes. Všetko bude závisieť od pocitov jednotlivých hráčov. Porozprávame sa s hráčmi, ktorí mali ťažkosti, ale predbežne počítame s Gundom na zajtrajší zápas. Ronald pracuje veľmi dobre, má dobré pocity. Myslím si, že ak všetko pôjde dobre, dostane tento týždeň zelenú."

[David Bernabéu, Sport] Vždy, keď sa hovorí o Xavim a jeho novej zmluve, hovorí sa o víťazstve... Ale napríklad Manchester City, ktorý priviedol každého, koho Guardiola žiadal, s ním čakal na víťazstvo v Lige majstrov až sedem rokov. Guardiola často hovoril, že je v City taký šťastný, pretože ho nehodnotia podľa výsledkov, ale podľa práce. Nepáčilo by sa ti to? Aby ťa hodnotili podľa práce alebo vývoja tímu a nie toľko podľa titulov?

"Áno, ale vy to nechcete urobiť. Nemáte toľko trpezlivosti. V tomto smere nemá Manchester City ani žiadny iný klub s Barcelonou nič spoločné. A Pep si to dobre uvedomuje. Je to niečo úplne iné. Vy vyžadujete víťazstvo. Ale opakujem, že víťazstvo je dôsledkom dobrej hry. Odohrali sme veľmi dobré zápasy, odohrali sme aj slabšie zápasy... niekedy sme hrali výborne, ale prehrali sme, ako napríklad s Bayernom 0:2. Ale vy mi hovoríte, že musíte vyhrávať. Také je prostredie Barçy. Áno, musíte vyhrávať, ale my veríme, že víťazstvo je dôsledkom dobrej hry. Musíme mať aj trpezlivosť, ale tu nie je toľko trpezlivosti ako v iných kluboch. To je mi jasné.

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Dozvedeli sme sa o novom platovom limite FC Barcelona a môžeme predpokladať, že januárový príchod Vitora Roqueho sa komplikuje. Môže Ferran Torres zaplniť túto pozíciu?

"Deco povedal, že Vitor Roque príde v januári, ale zatiaľ o ňom nehovoríme, pretože tu nie je. Predbežne nebude problém, aby prišiel v januári, ale potom uvidíme."

[David Ibañez, Mediaset] Pred rokom sa hovorilo, že ste vybudovali plantillón (skvelý tím). Myslíš si, že je teraz možné povedať, že ste vybudovali ešte lepší tím ako vtedy?

"Plantillón... V minulej sezóne sme ukázali, že máme skvelé mužstvo. Teraz to musíme tiež dokázať. Vždy hovoríme o budúcnosti... Môžem povedať, že máme skvelé mužstvo a potom nič nevyhráme... to nemá zmysel. Musíte to dokázať od zajtra. Potom uvidíme, či máme ešte lepší káder ako vlani."

[Marc Fuste, Antena3] Prekvapuje ťa, že 39 futbalistiek povedalo, že nebudú hrať za národný tím, takže nominácia bola odložená a Španielsko tak možno nebude mať vôbec žiaden tím...?

"No, viac ako prekvapujúce ma to zarmucuje... pretože v najlepšom momente ženského futbalu v histórii Španielska je situácia chaotická. Samozrejme, že majú svoje dôvody. Musíte to všetko veľmi dobre vysvetliť, ale ja to neviem. Oni to prežili a musia to vysvetliť. Vynaložili toľko práce a stále sú v tejto situácii. Nech sa to všetko vysvetlí v záujme španielskeho športu."

[TVE] Ako hodnotíš oživenie Ferrana Torresa? Dva góly za Barçu, dva góly za národný tím.... Sám seba nazýva "žralokom", tiež povedal, že mentálne je ako býk...

"O Ferranovi Torresovi môžem povedať (už som mu to včera povedal osobne), že to, čo sa mu podarilo prekonať, má veľkú hodnotu. Tu bol maximálne kritizovaný, prakticky sa mu smiali, že si zaslúži hrať za Barcelonu alebo národný tím, a pozrite sa na jeho situáciu. On sám túto situáciu zvrátil. Má veľkolepú mentálnu silu. Už som to povedal mnohokrát, ale nikto ma nepočúval: Je príkladom pre tím, pre svojich spoluhráčov, dokonca aj pre štáb... Bude dôležitý, pretože si to zaslúži. Nie je to ľahké a on sám to otočil. Pre mňa je príkladný."

[Juli Claramunt, Jijantes] Pedri utrpel zranenie asi pred štyrmi týždňami. Ako prebieha jeho zotavovanie? Máte pre neho nejaký špeciálny plán, aby sa mu tieto zranenia neopakovali?

"Každý má špeciálny plán, ale taký je šport medzi elitou, také sú požiadavky. Nemôžeme sa sústrediť len na Pedriho. Nedávno sa zranil Vinícius a ďalší dvaja hráči Realu, zranenia sú aj v Manchestri City, Manchestri United... Zranenia sú v každom tíme v Európe, na svete a v každom športe. Je to preto, že existujú požiadavky, na ktorých konci si telo povie "dosť". Je to nevyhnutné. Stalo sa to aj mne. Je to normálne. Treba to minimalizovať. Myslím si, že v tomto smere sa urobil veľký kus práce. Určite sme minimalizovali zranenia v tíme."

zdroj: marca.com YT
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-15 18:43:05
Telo nie je stavané na to aby každý alebo každý druhy deň robilo XY šprintov, behov, a cvičení + súbojov.
Áno sú výnimky ktorí majú tých zranení menej ale .... proste je to obrovská záťaž na to telo a svaly.
Takže kým bude taky počet zápasov ako teraz a + budú pribúdať.
Budu pribúdať aj zranenia.
2023-09-16 06:53:49
Nechápu jednu věc. Když toho Torrese furt tak chvali, tak proč ho nedá do základu? Forma jako hrom a stejně hrajou jiní