Katalánci štartujú svoje dobrodružstvo aj v Lige Majstrov. Na úvod ich čaká domáci súboj proti Royal Antverpy, ktorý musia samozrejme zvládnuť. Xavi pred zajtrajším stretnutím absolvoval tlačovú konferenciu, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[FC Barcelona] Ako tím pristupuje k tejto výzve Ligy majstrov?

"Viete si to predstaviť, návrat do tejto súťaže vyvoláva nadšenie. Myslím si, že v európskej súťaži musíme urobiť krok vpred. V minulej sezóne sme si na domácej scéne počínali veľmi dobre, ale v Európe sa musíme stať opäť skvelými. Práve táto súťaž nám umožní urobiť ten definitívny krok vpred, aby sme sa stali konkurencieschopným tímom. Opäť budeme potrebovať fanúšikov. V sobotu sme ukázali našu najlepšiu verziu a chceme tomu dať pokračovanie. Veľmi sa tešíme."

[Francesc Latorre, TV3] Dotkol si sa v posledných dňoch psychologickej témy v šatni, ktorá sa týka nedávnych prehier v Lige majstrov a potreby zlepšiť sa?

"Áno, dnes sme analyzovali aj Antverpy... Ale nemôžeme byť ani posadnutí. Kľúčové bude preniesť tento zápas zo soboty do európskych zápasov. Musíme byť sami sebou, nestratiť svoju osobnosť. To je cesta, ktorou musíme ísť. Je to proces. Keď som prišiel, bolo to v piatom kole skupinovej fázy, a vtedy sme nedokázali konkurovať. Nemali sme na to mužstvo. V minulej sezóne sme už boli pripravení, ale neboli výsledky. Teraz sme pripravení a musia byť aj výsledky. V tejto sezóne chceme urobiť tento skok."

[Marta Ramon, RAC1] Aký minimálny cieľ ste si stanovili pre Ligu majstrov?

"Musíte sa dostať zo skupiny. Potom sa budeme rozprávať. Chceme byť medzi tímami, ktoré budú hrať v osemfinále. Dva roky sa nám to nepodarilo, ale teraz sa karta musí obrátiť. Musíme postúpiť z prvého miesta do ďalšej fázy."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Tím sa posilnil... João Cancelo, João Felix... Už nemáš pocit, že sa nemáte koho báť, že nie ste slabší?

"Áno, v hre aj vo výsledkoch. Myslím si, že v minulej sezóne bola hra dobrá, ale výsledky nie. Musíme sa zlepšiť. Dobre sme sa posilnili. Myslím si, že máme káder na to, aby sme mohli v Európe súťažiť, ale musíme to ukázať. Nie slovami, ale činmi."

[Belgický novinár] Hral si s Markom van Bommelem... Ako si na neho spomínaš? Aké sú silné stránky Antverp?

"Na Marka van Bommela mám dobré spomienky, ako na hráča, ako na súpera... Myslím si, že bol veľmi silný hráč, s prienikom do pokutového územia, s gólmi... Dobrý spoluhráč. Myslím, že v Antverpách odvádza dobrú prácu, vyhrali ligu... Pozornosť by som venoval krídlam, krajným obrancom aj krídelníkom. Ekkelenkamp ako mediapunta je dobrý hráč... v obrane mix mladosti a skúsenosti Alderweireld. Odvážny brankár... predovšetkým sú dynamickí, zdvojujú, hrajú stredom...

[Carles Ruiperez, Catalunya Radio] V lige zaznamenávate viac ako 70% víťazstiev, ale v Európe je to len 25% (4/16). Pociťuješ tlak, že v Európe musíte urobiť krok vpred?

"Áno, cítim. Vždy, musíme to ukázať v každom zápase. Tlak je na nás všetkých, ale je vítaný. Musíte bojovať o Ligu majstrov. Táto výzva sa mi veľmi páči. Nehrám, takže musím presvedčiť hráčov, motivovať ich... Aj oni sa veľmi tešia."

[Pol Ballus, The Athletic] Ako sa vyrovnávaš s toľkými hráčmi vo forme na podobných pozíciách? Bude možné rozdeliť si minúty v Lige majstrov?

"Je to pre mňa problém. Všetci hrajú na vysokej úrovni. Je ťažké zostaviť základnú jedenástku, ale tí, ktorí prichádzajú z lavičky, sú rovnako dôležití ako tí, ktorí hrajú od začiatku. Uvidíme zajtra."

[ARA] Chcel som sa opýtať na Ferrana Torresa... Myslíš si, že to, že prvýkrát odohral celú predsezónnu prípravu, bolo kľúčom k nárastu jeho formy? Prekvapilo ťa to?

"Rozprávali sme sa a on povedal, že chcel odohrať dobrú predsezónu, že bol presvedčený a plný sebadôvery. Neprekvapuje nás to, pretože sme videli tréningy. To odhodlanie je v jeho prípade nepopierateľné. Vždy tvrdo pracoval. Ferran je a bude pre tím dôležitý."

"V minulej sezóne sme nemali šťastie pri žrebovaní. Skončili sme proti Bayernu Mníchov, ktorý je vždy nebezpečný, a Interu, ktorý nás vyradil z Ligy majstrov. Tento rok musíme dokázať, že táto skupina je skutočne ľahšia. Royal Antverpy majú svoje silné stránky, sú veľmi dobrým tímom."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ronald Araujo trénoval, ale ešte nebol povolaný. Kedy ho môžeme očakávať na ihrisku?

"Jeho návrat by sme mohli urýchliť na zajtra, ale myslím, že to nie je potrebné. V sobotu už bude s tímom. Pre Ronalda to bude dobrý týždeň na prácu."

[Helena Condis, Cadena COPE] Čo môžeš sľúbiť fanúšikom Barçy? Čo povieš hráčom pred zajtrajším zápasom?

"Hráčov je ľahké motivovať, pretože sú už na tieto zápasy nadšení. Môžete im to vidieť na tvárach, vidia logo Ligy majstrov, nové lopty... Vidíte, že hráči sú už nabití energiou. Fanúšikom sľubujeme snahu, odhodlanie a budeme sa snažiť, aby si zápas užili, ako sme to urobili v sobotu. Fanúšikov sme potrebovali a fanúšikovia odviedli dobrú prácu na "ďakovačke"."

[German García, Radio Nacional] Ako sa momentálne cítite? Veríš, že sa vám v tejto sezóne podarí dosiahnuť niečo veľké?

"Áno, samozrejme, vždy verím. Musím byť optimista a som ním od narodenia. Neviem, či je to nevýhoda alebo výhoda, ale som nadšený. Teraz musia trochu brzdiť eufóriu, pretože v poslednom čase sa nám nie všetko darí."

[Adria Albets, SER Catalunya] Myslíš si, že Barça po posledných sezónach v Európe stratila svoju prestíž?

"Nemyslím si to. Myslím si, že keď sme prišli na štadión Bayernu, cítili k nám rešpekt. To isté s Interom v Miláne. Mali by sme vyhrať, to je jasné, musíme urobiť krok vpred. Ligu majstrov sme nevyhrali od roku 2015. Teraz musíme aspoň konkurovať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Akú úlohu vidíš pre Joãa Cancela?

"Veľa sa toho nezmení. Predtým tu boli Koundé, Araujo, Roberto, Balde... Systém sa nezmenil. Ak ho analyzujete, uvidíte, že útočíme tak ako vždy, menia sa len mená. Cancelo môže hrať bližšie k stredu, rovnako ako Roberto; Koundé a Araujo skôr bližšie k čiare... Spôsob, akým útočíme, je úplne rovnaký. Cancelo nám však dáva možnosti. Je to hráč najvyššej triedy."

[Ricardo Rosety, GOL] Prekvapil ťa João Felix, ktorého si poznal z Atlética?

"Ako tréner verím, že bez správneho prístupu nemôžete byť v tíme. Vždy hovoríme o tom istom: oddanosť, obetavosť a rešpekt. Potom prichádza model hry, spôsob, akým útočíme a bránime, ale bez správneho prístupu nemôžete byť v Barcelone. Keď to tam nebolo, diskutovalo sa o tom v šatni. Prístup João Felixa je taký, aký má každý. Je pozitívny, s chuťou pracovať a pomáhať tímu. Bez toho by tu nemohol byť."

[Alex Pintanel, Relevo] Po návrate Arauja bude zranený iba Pedri. Ako sa cíti? Ako prebieha jeho zotavovanie?

"Dobre. Pedri je na tom veľmi dobre, má veľmi dobrý pocit... Ešte mu trochu chýba. Nemôžem uviesť konkrétny dátum. Závisí to aj od pocitov hráča. Dôležitejšie ako "čo najskôr" je "v najlepšom možnom čase". To je hlavný cieľ."

[Marc Fuste, Jugones] Myslíš si, že táto sezóna musí byť v Európe zlomová?

"Áno, práve o tom hovoríme. Dúfam. Kiež by sme boli schopní ukázať našu najlepšiu verziu. Ak budeme hrať tak ako v sobotu, môžeme konkurovať. Tak ako sme to dokázali v Superpohári proti Realu Madrid, tak ako sme to dokázali proti Atléticu v prvej sezóne. Musíme dať tejto úrovni kontinuitu."

[David Ibañez, Mediaset] Od ktorého trénera si sa najviac naučil? Aký odkaz potrebujú hráči počuť, aby sa po dvoch rokoch konečne dostali zo skupiny Ligy majstrov?

"Od väčšiny trénerov som sa veľa naučil. Čo sa týka vedenia skupiny, najviac som sa naučil od Luisa Aragonesa. Motivačné otázky, rozhovory... V tomto smere bol číslo 1."

[Juan Jimenez, AS] Ako sa tím cíti po minulých sezónach, ale aj po Ríme, Liverpoole...?

"Dnes vidím na tvárach hráčov radosť. Kľúčovým slovom je nadšenie. Dúfame, že sa nám podarí urobiť tento krok. Chceme dobre súťažiť."

[Carlos Monfort, Jijantes] Dá sa už teraz uvažovať o predĺžení zmlúv s Alejandrom Baldem a Lamine Yamalom?

"Pokiaľ viem, všetko je už na veľmi dobrej ceste a čoskoro sa dozvieme nejaké novinky."

[Jordi Blanco, ESPN] Pamätáš si z mladosti na také požiadavky, aké sú teraz na víťazstvo v Lige majstrov? Vnímaš taký príbeh, že ak nevyhráte Ligu majstrov, už je to neúspech?

"Je to dôsledok Barçy posledných rokov, našej hráčskej etapy. V rokoch 2006 až 2015 sme vyhrali štyri Ligy majstrov. Máme radi výzvy. Toto je Barça a úroveň požiadaviek je veľmi vysoká."

 

zdroj: YT: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.