V rámci zhromaždenia socios compromisarios, Rafa Yuste, viceprezident klubu, predstavil prítomným delegátom Deca ako nového športového riaditeľa. Brazílčan poskytol aktuálne informácie o športovom sektore klubu a o činnosti za posledné mesiace.

Deco začal svoj príhovor náčrtom organizačnej schémy športového oddelenia, a to od Joana Laportu na najvyššej úrovni až po manažérov na najnižších úrovniach.

Organizačná schéma

"Potrebujeme dokonalú koordináciu, dobre poznať všetkých hráčov. Bojan bude robiť prácu, ktorá je pre klub zásadná, a to je sledovanie hráčov na hosťovaní. Nemôžeme poslať hráčov na hosťovanie a zabudnúť na nich," povedal potom o dôležitosti systému. "Alexanko naďalej vedie mládežnícky futbal a Paulo Araujo a Franc Carbó sú stále vo svojich funkciách," dodal.

Deco potom vyzdvihol význam zapojenia bývalých hráčov do administratívy a riadenia. "Vidím organizačnú schému s mnohými ľuďmi z klubu, zapojenými; vidím futbalových ľudí ako Xavi a Rafa [Marquez], ľudí, ktorí tiež poznajú veľkosť tohto klubu."

Prestupové leto

Ak prejdeme k téme nedávnych operácií v klube, ktoré sa týkali pohybu hráčov, nový športový riaditeľ najprv vymenoval hráčov, ktorí klub opustili natrvalo. "Odstúpili Umtiti, Piqué a Alba, plus Busquets, ktorý ukončil zmluvu. Sú to legendy a stratiť týchto hráčov nie je jednoduché."

"Potom odchody na hosťovanie: Dest, Lenglet, Ansu, Eric, Pablo Torre, Julián Araujo, Estanis, Valle a Chadi. Estanis a Chadi sa stále počítajú, ale vzdali sme sa ich, pretože momentálne nemali miesto v tíme," dodal a pritom vymenoval hráčov, ktorí odišli na hosťovanie.

Deco ďalej pokračoval a uzavrel zoznam hráčov, ktorí sa presťahovali z Katalánska, slovami: "Prestúpili Abde a Nico, ale s opciou na spätnú kúpu, a bol tu aj nečakaný odchod Dembélého. Odchody Kessieho, Trincaa a Collada."

Po obsiahlom zozname hráčov, ktorí odišli, Deco rýchlo pokračoval v menovaní hráčov, ktorí prišli alebo podpísali s klubom nové zmluvy. "Ter Stegan, Peña, Lamine, Balde a Fermín; začlenenia Iñiga a Gündoğana zadarmo a João Félix a Cancelo, ktorí prišli na hosťovanie. Jediným hráčom, ktorého sme podpísali na základe prestupu, bol Oriol Romeu. Hráči ukazujú, že stále chcú v Barçe uspieť," dodal.

Ekonomická situácia

Ku koncu letného prestupového obdobia sa objavili správy o tom, že klub nemá dostatok miesta v rámci finančného fair play, aby mohol zaregistrovať nové posily. Deco to vysvetlil a pomenoval hlavný dôvod tohto neúspechu. "Mali sme problémy kvôli otázke "fair play" a nečakanému odchodu Dembélého, ale mladí Fermín a Lamine nám dodali pokoj v kádri."

K Laportovmu už aj tak podrobnému prejavu o ekonomickej situácii Barçy a pozitívnom vývoji v posledných mesiacoch Deco uviedol: "Na tomto trhu došlo k úspore 161 miliónov eur z nákladov na platov; celkové náklady na šport idú na 416 miliónov eur, 54% z riadnych príjmov, čo je najnižšia suma za posledné roky bez toho, aby sme sa vzdali titulov."

"Ciele vedenia sú kontrola udržateľnosti a nákladov, mzdová politika s meritokraciou, vyváženosťou a prispôsobením sa trhu a platy podľa titulov," dodal. Na záver dostal športový riaditeľ otázku, aké sú ciele tímu v nadchádzajúcej sezóne: "Bojovať o všetky tituly; udržať štýl Barçy; neochvejný záväzok voči La Masii; kontrola svetového trhu s mladými hráčmi," uzavrel a ako príklad posledného cieľa uviedol Vitora Roqueho.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-10-22 08:27:16
Zatiaľ co real po prichode mbapeho ma takmer kompletne prebudovany kader na mnoho sezon,myslim kúpiť dvoch troch obrancov nebude pre nich problém,my mame polku muzstva na odpis zadarmo a nevieme za hraca zaplatit uz teraz 10 milionov a tomu hovori deco perspektiva a financna konsolidacia,ved hracov na hosťovani dokopy predame tak za 50 milionov a tie uz roque vygumuje,ostatni po tridsiatke v podstate v nulovej hodnote,platy v barce biedne,myslim,ze tato perspektiva mlade talenty velmi lákať nebude,zatial kazdy veri zecsa to zlepší,ale po troch rokoch laportu,je to ešte horsie, myslieť ze dlhodobo famozny klub bude vybudovany z hracov co infe neuspeli ako felix,je iluziou par týždňov,kvslitu sice maju,ale skor ci neskor sa dostanu na svoj priemer,dembele,rafinha,fati,pedri,gav,kounde, christensen i su toho dokazom,nik z nich nevysiel zo svojho tiena,stabilizovsli sa na urcitej urovni a v barce to pre nich zrejme je maximum,vykonostne nenapreduju