Xavi Hernandez z Barcelony a Carlo Ancelotti z Realu Madrid predstavujú dva póly trénerského spektra. Jeden z nich vyhral všetko, prežil všetko a bojoval so všetkými druhmi nepriazne osudu počas svojho dlhého pôsobenia v najlepších európskych kluboch. Druhý je ešte len na začiatku a stále sníva o tom, že sa ako tréner dotkne hviezd.

Obaja taktici si v sobotu na Estadi Olimpic Lluis Companys zmerajú sily ako tréneri dvoch najväčších futbalových inštitúcií. El Clásico sa začína o pár hodín a my sa pozrieme na 3 najdôležitejšie otázky, o ktorých sa pred týmto súbojom horlivo diskutuje.

Dôležité poobedie

Futbal zažil za posledné roky mnoho slávnych futbalových večerov, ale len málo z nich sa približuje k El Clásicu. Vo veľkom zápase sa všetky faktory stávajú nepodstatnými. Forma, hráči, tréneri ani šťastie nehrajú vo výsledku žiadnu úlohu, pretože v tomto zápase rozhoduje vášeň a emócie. Barcelona dnes prvýkrát v tejto sezóne nastúpi proti Realu Madrid a v tento deň bude mať výhodu domáceho prostredia. Samotné Clásico nemôže prísť v lepšom čase.

Po remíze Los Blancos so Sevillou počas minulého víkendu delí oba tímy len jeden bod. Navyše, obe strany vyhrali svoje zápasy Ligy majstrov uprostred týždňa s identickým skóre a výkonom na ihrisku. Vyrovnanejšia situácia na ihrisku už ani nemôže byť. V sobotu teda pôjde o vyrovnané meranie síl. Jeden z barcelonských mladíkov proti hviezdam Realu Madrid za veľké peniaze; vedenie Carla Ancelottiho proti taktike Xaviho Hernandeza; a čo je najdôležitejšie, barcelonské sebavedomie proti postoju Realu Madrid, ktorý sa nikdy nevzdáva.

Skrýva Xavi svoje karty?

V barcelonskom tábore je pred El Clásicom prvok prekvapenia, pretože správy prichádzajúce z Katalánska sa zdajú byť protichodnejšie ako kedykoľvek predtým. Keď Xavi nastupoval do stredajšieho súboja proti Šachťaru Doneck, chýbalo mu niekoľko kľúčových hviezd. Robert Lewandowski, Sergi Roberto, Frenkie de Jong, Pedri, Raphinha a Jules Koundé - tí všetci sledovali z tribúny, ako ich tím získal tri body proti Ukrajincom.

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Teoreticky by malo byť takmer nemožné, aby bol niektorý zo spomenutých hráčov na El Clásico stopercentne fit, ak sa v predchádzajúcom stretnutí nedokázali dostať ani na lavičku. Správy za posledných 24 hodín preto vyvolávajú rozpaky. Od médií, ktoré vypúšťajú správy o návrate piatich zranených hráčov do tréningu, až po iné, ktoré uvádzajú, že len jeden alebo dvaja hráči budú fit, je okolo stavu zranených hviezd Barcelony množstvo neznámych. Človek sa tak musí zamyslieť nad tým, či si Barcelona naozaj nie je istá stavom svojich hviezd, alebo je to všetko súčasť Xaviho hier, ktorými chce zmiasť Real Madrid?

Otázka pravého obrancu

El Clásico sa v posledných rokoch stalo synonymom súboja Ronalda Arauja s Viniciusom. Uruguajsko-brazílsky súboj rozhodol toľko posledných stretnutí medzi oboma klubmi, pretože ide o pravdepodobne najdôležitejších hráčov ich tímov. Očakáva sa však, že v sobotu bude všetko iné.

João Cancelo sa stal pravým obrancom základu Blaugranas a očakáva sa, že dnes nastúpi na tomto poste. Napriek tomu existujú pochybnosti o jeho schopnosti zastaviť Viniciusa. Cancelo je prirodzene ofenzívny a stredom hrajúci obranca. To z neho robí ideálny cieľ rýchleho krídelníka, akým je Vinicius, aby to využil.

Súboj na pravom krídle Barcelony by tak mohol sám rozhodnúť o výsledku El Clásica. Vzhľadom na to, aký pragmatický bol Xavi v Clásicu, je tu však malá šanca, že zvolí prekvapivú defenzívnu zostavu.  Cancelo je síce favoritom na štart, ale existuje možnosť, že Xavi bude pokračovať s Araújom na pravom kraji obrany a obetuje portugalského internacionála. V takom prípade by stred obrany obsadili Iñigo Martínez a Andreas Christensen a vytvorili by vzadu pevnosť. Uvidíme, aké karty má Xavi v rukách a ako sa rozhodne s nimi hrať.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.