Xavi na tlačovej konferencii vyjadril nádej, že víťazstvo nad Portom bude pre jeho tím zlomové. Tréner však po tomto víťazstve necíti úľavu. Vyjadril sa aj k dispozícii Roberta Lewandowskeho. Úplný prepis konferencie sa objaví v priebehu dňa.

[Adria Albets, Cadena SER] Cítiš sa dnes oslobodený v osobnej rovine?

"Nie, skôr by som hovoril o "spokojnosti". Nič ma neoslobodzuje, nebol som väzňom. Nemám pocit oslobodenia, je to radosť, pokoj, presvedčenie, že robíme niečo správne, že v tomto projekte robíme pokrok. To je všetko. S druhou polovicou som veľmi spokojný. Myslím, že je to dobrá cesta, našli sme veľa tých vecí, ktoré sme hľadali. Aj futbalisti sú spokojní. Dnes je deň, keď má byť šťastný každý culé. Videli sme veľmi dobrú Barcelonu a navyše postup do osemfinále po dvoch rokoch."

[Victor Lozano, Onda Cero] Myslíš si, že toto veľmi potrebné víťazstvo môže byť pre tím zlomovým bodom, predovšetkým pred dvoma dôležitými a náročnými zápasmi?

"Dúfam, že áno. V druhom polčase sme našli svoju hru a dominanciu nad zápasom. V prvom sme boli miestami celkom dobrí, ale Porto výborne pressovalo. Budovanie našich akcií a postup v druhom polčase je správna cesta. Myslím si, že sme si proti serióznemu tímu počínali veľmi dobre."

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Laia Servello, The Athletic] Mužstvo málo hľadalo Lewandowskeho. Chýbalo to v jednotlivých momentoch zápasu?

Áno, musíme ho častejšie hľadať, posielať mu viac prihrávok medzi súperov... Potrebuje tiež lepšie načasovať útok a získať loptu. Je to výnimočný strelec, jeden z najlepších na svetovej úrovni za posledné roky. Musíme ho častejšie hľadať. Potrebujeme viac tvoriť krídelnými prienikmi, centrami, spomínam si na jasnú šancu v druhom polčase, ktorú vytvoril Cancelo..."

[Ricardo Rosety, Goal] Vidíš, že Lewandowski je obzvlášť frustrovaný alebo nahnevaný, keď ho tím nehľadá, keď nedáva góly?

"Áno, samozrejme, je to normálne. Je to tak u všetkých útočníkov, pamätám si na Villu, Messiho, Henryho, keď sme im neprihrávali loptu, predstavte si, ako sa cítili. Tí, ktorí strieľajú góly, robia rozdiel... V súťažení sú ako zviera. Je normálne, že je nahnevaný, frustrovaný, ale v šatni vidím, že je s tímom spokojný. Ale futbalista má tendenciu byť sebecký, najmä útočník, ktorý chce strieľať góly."

Ako si vysvetľuješ zmenu v hre tímu v druhom polčase?

"V druhom polčase sme podľa mňa kontrolovali hru. Cancelo hral ako voľný hráč. Iñaki bol trpezlivý, Druhý polčas bol veľmi dobrý, urobili sme pokrok. Dnes sme okrem postupu urobili krok vpred, čo je pre klub veľmi dôležité. V týchto zápasoch sme dosiahli prvý cieľ v sezóne. Povedal som im tiež, aby boli odvážnejší, radostnejší, že tento zápas musíme vyhrať. Bol to veľmi dobrý druhý polčas."

[Marta Ramón, RAC1] Ako dôležitý je postup pre teba, pre štáb, pre projekt a pre klub?

"Je veľmi dôležité byť v osemfinále, pre mňa aj pre klub. Je to krok vpred pre celý klub. Dva roky sme hrali v Európskej lige, dodáva nám to morálku, sebavedomie... Chceme skončiť prví. Kvalifikovať sa v piatom kole znamená veľa. Mužstvo sa rozvinulo, to je jasné."

[Manolo Oliveros, Cadena COPE] Nemyslíš si, že ste dnes trpeli v obrane?

"Je veľa vecí, ktoré treba zlepšiť. Musíme zostať pokorní. Inkasovali sme viac gólov ako zvyčajne. Porto tiež trpelo v obrane. Vytvorili sme si dostatok situácií na to, aby sme pohodlne vyhrali. Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý zápas proti veľmi dobrému tímu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Od zápasu s Realom Madrid sme nevideli dobre hrajúci tím...

"Dúfam, že budeme hrať tak ako v druhom polčase. Musíme byť odvážnejší, hľadať voľných hráčov... Dúfam, že to bude ďalší zlom, nielen čo sa týka výsledku, ale aj našej hry, pretože to je to, čo hľadáme. Dnes sme našťastie mali oboje."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Chcel by som sa opýtať na Joãos...

"Cancelo bol veľmi dobrý, odohral skvelý zápas. Na jeho strane sme toho vygenerovali veľa. Kľúčom k úspechu bolo rýchlo skórovať po tom, čo sme dostali gól. João Felix bol tiež veľmi dobrý. Útočník je oslobodený, keď strelí gól. Sme s nimi veľmi spokojní, sú to dvaja fantastickí hráči, ktorí chcú pomôcť."

Hovoril si o dobrom druhom polčase. Čo sa dialo v šatni počas prestávky?

"Každý vedie, sú tam rôzni lídri. Máme veľa prirodzených lídrov. Čakajú nás veľmi dôležité zápasy a pristúpime k nim so sebavedomím. Mám dôveru klubu, prezidenta, Deca..."

[Albert Hernández, Televisión Española] Na začiatku sezóny si povedal, že vaším prvým cieľom v Lige majstrov je postúpiť zo skupiny. Keď ste to teraz dosiahli, ako ďaleko si myslíš, že sa môžete dostať?

"Na to sa ma opýtate vo februári. Zatiaľ si to užívajme. Prvý cieľ sme dosiahli. Som spokojný, šťastný... Teraz počkajme na žreb."

[João Pedro Silva, RTP] Hovoril si o Joãos... Aký význam budú mať v Barcelone do konca sezóny? Sú to dvaja hráči, ktorí sú na hosťovaní...

"Sme s nimi spokojní. Porozprávame sa na konci sezóny, ale som veľmi spokojný s ich prácou, s tým, ako pomáhajú tímu, že sa veľmi dobre adaptovali. Sú to fantastickí ľudia v šatni."

[Marc Fuste, Chiringuito] Myslíš si, že ste dnes získali trochu času, trochu pokoja v porovnaní s poslednými dňami? Máš ako tréner pocit, že tento deň je výnimočný?

"V štábe vždy vtipkujeme, že vyhrávame poukážky na pokoj do ďalšieho zápasu. Taká už Barcelona je. Teraz máme pokoj až do nedele (smiech). Dnes sme veľmi šťastní, pretože je to veľmi dôležitý krok v projekte. Je to veľmi pozitívne pre klub, pre hráčov, pre všetkých."

[Alex Pintanel, Relevo] Keď sa pozrieme na druhú polovicu sezóny, máš pocit, že si našiel svoju základnú jedenástku alebo zostavu, ktorú môžeš počas sezóny nasadzovať častejšie?

"Nebude to základná jedenástka. Dnes v nej neboli hráči, ktorí sú pre mňa dôležití: Ferran, Lamine, Christensen, Balde, Sergi Roberto, Marcos... nie je jedna základná jedenástka. V modernom futbale nič také neexistuje. Futbalista to musí pochopiť. Hráme každé tri alebo štyri dni. Potrebujeme celý tím. To, čo sme našli, je hra. Je to Barcelona, ktorú chcem."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedal si, že je to moment na oslavu a musíme počkať na žreb. Ktorý tím by si nechcel vidieť v osemfinále?

"Nechcel by som opäť natrafiť na Porto. V osemfinále nie. Ak postúpime do štvrťfinále. To by som nechcel. Je to veľmi ťažký súper, silný.... Dnes sme vyhrali proti veľmi dôležitému tímu. Nebojíme sa, ale máme rešpekt pred všetkými tímami. Nebojíme sa zmerať si sily so žiadnym súperom. Čakáme na žreb, užívame si tento moment a to je všetko."

[Mari Carmen Torres, Marca] Po skvelom zápase, ktorý odohral Cancelo, máš pochybnosti o tom, kde by si ho mal postaviť?

"Uvidíme, záleží to od zápasu. Dnes hral Cancelo ako krídelník. Jeho pozícia sa môže zmeniť v závislosti od priebehu zápasu. Vytvoril mimoriadnu hrozbu. Je skvelým doplnkom. Urobil rozdiel. Je tu veľa hráčov, ktorí tam môžu hrať a ktorí budú dôležití."

[Albert Nadal, Diari ARA] Aký bol dnes rozdiel v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi v hre Joãa Cancela aj Joãa Felixa, pretože na ľavej strane hrali veľmi dobre?

"Rozprávali sme sa pred zápasom. Hrali spolu v národnom tíme. Cancelo je veľmi univerzálny hráč, môže hrať kdekoľvek. Dnes strelil gól a zaznamenal asistenciu. Je vždy dobré mať Cancela v tíme."

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2023-11-29 06:30:23
S druhou polovicou sme spokojní - a čo tak konečne hrať na parádu aj tú prvú polovicu? 🤔 ... musíme hľadať Lewu častejšie - jasné, nech ešte viac kazí akcie, mám k nemu rešpekt ale on je mimo od MS, až mi je ľúto napísať - treba ho predať, išiel zo 100% na -20% 🙄
2023-11-29 06:36:05
Tahle úroveň, co stačila na Porto doma s odrenyma ušima, nebude stačit na lepší týmy. Snad nám to pomůže se zvednout.