Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred zápasom s Almeríou. Tréner okrem iného hovoril o posilách v zimnom prestupovom období, o žrebe osemfinále v Lige majstrov, o zverejňovaní komunikácie rozhodcov VAR a o nedostatočnej efektivite Lewandowskeho. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie Xaviho vyjadrenia. Úplný prepis tlačovej konferencie bude zverejnený dnes večer.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Joan Laporta povedal, že klub bude hľadať centrálneho záložníka. Dáva prednosť defenzívnemu záložníkovi alebo interior?

"Vždy sa snažíme posilniť mužstvo. Či už je to zimné alebo letné prestupové obdobie, vždy chceme posilniť prvky, ktoré nám možno chýbajú. Po Gaviho zranení potrebujeme možno práve takýto typ profilu. Bude to ťažké. Nájsť Gaviho profil na trhu je ťažké a uvidíme aj to, ako budeme vyzerať v kontexte slávneho finančného fair play. Pracujeme s Decom, s prezidentom, aby sme tím posilnili čo najlepšie."

[Francesc Latorre, TV3] Ako hodnotíš súboj s Neapolom v Lige majstrov?

"Hráme proti aktuálnemu talianskemu majstrovi. Vyhrali šampionát po toľkých rokoch od Maradonu... Trochu ako my, myslím si, že sme v podobnej situácii. Povedal by som, že šance sú na 50% u každého. Majú nového trénera, ten, s ktorým vyhrali šampionát, tam už nie je. Je tu Mazzarri, čo je tréner možno viac defenzívny vzhľadom na to, ako Neapol hral. Uvidíme... Do konca je ešte veľa času, ale je to náročný dvojzápas. Cieľom je postúpiť do štvrťfinále."

[Anais Marti, La Vanguardia] Dnes bolo oficiálne oznámené, že komunikácia medzi hlavným rozhodcom a trénerom VAR bude zverejnená...

"Fantastické, fantastické. Viete, že som veľmi otvorený tejto komunikácii. Myslím si, že je to krok vpred pre futbal svetovej úrovne. Je veľmi pozitívne, že ľudia uvidia, čo sa deje, ako rozhodcovia interpretujú... Vždy som hovoril, že rozhodcov treba poľudštiť. Sú to rozhodcovia a oni sú tí, ktorí rozhodujú. Je to veľmi ťažká práca a treba im pomôcť. A myslím si, že všetko, čo pomáha rozhodcom, je pozitívne. Je to skvelé posolstvo pre futbal."

[Adria Albets, SER Catalunya] V minulej sezóne mal Lewandowski v tejto fáze 17 gólov a teraz len 9. Čo je dôvodom tohto rozdielu okrem nedostatočnej efektivity?

"Lewandowski nie je výnimkou. Tieto problémy s efektivitou majú Robert, Rapha, João Felix, Ferran..., ale nie je to len o útočníkoch. Aj v obrane robíme chyby, aj ja ako tréner. Všetci robíme chyby. Musíme minimalizovať svoje chyby a zlepšovať sa. V tejto fáze máme teraz o 9 bodov menej ako v minulej sezóne, čo je rovnako, ako keď teraz strácame na Gironu. Real na nás v minulej sezóne tiež strácal 7 bodov. Urobili sme si diagnostiku a podľa môjho názoru je problémom také vysoké percento neefektivity. V mnohých momentoch nám tiež chýba rozhodnosť v našom pokutovom území. To je diagnóza. Myslím si, že sme sa zlepšili z hľadiska hry a vytvárame si viac šancí ako v minulej sezóne, ale tento nedostatok rozhodnosti v oboch pokutových územiach poznačuje našu sezónu."

[Marta Ramón, RAC1] Očakávaš, že Vitor Roque bude riešením niektorých vašich problémov, ako je napríklad efektivita?

"Nemôžeme vyvíjať tlak na mladého hráča ako Vitor Roque, bolo by to ako vyvíjať tlak na Lamineho. Bude musieť ísť krok za krokom. Všetci hráči však musia vydať zo seba to najlepšie. Kľúčové je, čo sa deje v pokutových územiach. V Lige majstrov sa nám vo všeobecnosti darí, zatiaľ čo v lige zaostávame za Gironou o 9 bodov, čo je výsledkom našich chýb, predovšetkým v obrane. Chýba nám hlavne zakončenie, ktoré by bolo efektívne pod súperovou bránkou. Pokúsime sa túto situáciu zvrátiť, aj keď sme momentálne v nepríjemnej pozícii."

[German García, Radio Nacional] Má Girona naozaj šancu vyhrať šampionát?

"Áno, určite. Už v zápase proti nim som povedal, že budú bojovať o víťazstvo v La Lige. Hrajú veľmi dobre, ich tréner odvádza fantastickú prácu, majú hráčov na veľmi vysokej úrovni, urobili skvelé prestupy... Dovbyk predstavuje vysokú úroveň, Savio, Tsygankov... Majú veľmi dobrých futbalistov, ktorí robia rozdiel. Ich spôsob hry je veľmi podobný nášmu. Myslím si, že sú priamym súperom v boji o majstrovský titul."

[Alex Pintanel, Relevo] Povedal si, že vám chýba konzistentnosť. Ako sa dá tento problém vyriešiť?

"Lepším prístupom a tým, že budeme vedieť brániť vo chvíľach, keď trpíme. V minulej sezóne sme to robili veľmi dobre. V mnohých zápasoch sme si udržali čisté konto. Tento rok nás to stojí viac. Hra v oboch pokutových územiach poznačuje sezónu. Musíme to zlepšiť, aby sme boli schopní konkurovať vo všetkých zápasoch."

[Helena Condis, COPE] Laporta nedávno povedal, že očakáva pozitívny verdikt tribunálu v súvislosti so Superligou a že do roka alebo dvoch bude možné hrať túto súťaž. Čo si myslíš o tomto projekte? Čo o ňom vieš? Mohol by mať dobrý vplyv na futbal?

"Uvidíme... Aj ja čakám, ako sa rozhodnú. V klube sme všetci spolu, toto [čo hovorí Laporta] je názor celého klubu. Uvidíme. Budeme musieť prijať to, čo povedia, a to je všetko.

[Alejandro Segura, Radio Marca] Pokiaľ ide o Vitora Roqueho - kedy očakávaš jeho príchod? Po Vianociach?

"Áno, ak všetko pôjde dobre, bude s nami po Vianociach. Sme s ním v kontakte. Aby prišiel v správnej fyzickej kondícii, bude mať trochu času na oddych, aby sa "odpojil" a potom sa zapojí do našej dynamiky."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Spomínal si, že v lige musíme stiahnuť 9 bodov na Gironu a o 7 na Real Madrid. Je "remontada" skutočne možná?

"Áno, áno. Myslím si, že sme toho schopní. Ale nemôžeme zlyhať. V konečnom dôsledku je to všetko o našich chybách. Tak to bolo vo Valencii, v Granade, na Malorke... To sú body, ktoré sme stratili. Teraz musíme dobre dokončiť prvé kolo a zlepšiť sa v druhom kole. Girona a Real nestrácajú body. Musíme ísť krok za krokom, zápas za zápasom, počnúc zajtrajším zápasom."

[Jordi Blanco, ESPN] Obávaš sa, že Vitor Roque bude mať ťažký štart vzhľadom na jeho mladý vek, veľké očakávania, veľkú sumu peňazí, ktorú za neho zaplatili, nedostatok skúseností v Európe atď.?

"A ak lietadlo nevzlietne, ani on nedorazí a zostane v Brazílii [ironicky]. Predstavili ste ten najnegatívnejší scenár. Nechajte ho sem prísť, nech sa adaptuje, nech sa... Je to veľký talent, nádej do budúcnosti... Myslím si, že je to veľmi dobrý prestup a môže nám dať veľa pozitívneho. Prináša nám nádej. Môže nám dať prácu, góly, obetavosť, využitie priestoru... Uvidíme, ako sa adaptuje. Nech sa adaptuje čo najrýchlejšie."

[TVE] Myslíš si, že rozhodnutie začať zverejňovať rozhovory medzi rozhodcami môže toto všetko sprehľadniť?

"Áno, áno. Som s tým veľmi spokojný. Myslím si, že ak dosiahneme, že rozhodcovia budú vnímaní ako viac ľudskí, že budú vysvetľovať svoje rozhodnutia, bude to fantastické. Pre futbal je to veľmi pozitívne."

[David Ibañez, Mediaset] Povedal si, že strata v lige sa dá dohnať. To hovorí aj samotný prezident. Myslíš si, že vo vašom okolí alebo medzi fanúšikmi chýba optimizmus?

"Áno, ale chápeme ich, pretože sme ich sklamali. V tejto fáze sme nezískali toľko bodov ako v minulej sezóne. Naša situácia v Lige majstrov je lepšia, ale budeme bojovať o všetko. Napriek výraznej strate na Real Madrid a Gironu si myslím, že sa môžeme zapojiť do boja. Budeme mať svoju chvíľu, ale ak opäť zlyháme, veľmi si to skomplikujeme. Budeme bojovať o všetky tituly."

[Roger Matamaros, Beteve] Povedal si, že byť trénerom Barçy stojí veľa. Pamätáme si, že niektorí ako Guardiola alebo Enrique prichádzali o vlasy... To nie je tvoj prípad... [Xavi: Dobre, dobre... opatrne] Chcel by som sa ťa opýtať, pracuješ nejakým špeciálnym spôsobom, aby si zvládal tento tlak? Ako tréner alebo ako ty osobne? Práca psychológa...?

"No, nie. Som sám so sebou a so štábom. Veľmi verím tomu, čo robím. Som veľmi výkonný a myslím pozitívne. Samozrejme, keď nevyhrávame a keď som najzodpovednejší, tak áno, je to logické. Ale teším sa a myslím si, že môžeme odohrať dobrú sezónu. Často nie je príjemné byť trénerom Barçy, ale videl som to ako futbalista. Ako trénera vás to možno zasiahne osobnejšie. Snažím sa to relativizovať, ale sústredím sa na prácu."

[Carlos Monfort, Jijantes] V poslednom čase sme nevideli dobrú verziu Oriola Romeua. Hovoril si s ním? Čo si mu oznámil?

"Pokoj. Oriol je veľmi silný chlap. Psychicky je veľmi dobre pripravený a pomôže nám. Vráti sa, bude dostávať minúty, bude dostávať šance a bude pripravený, o tom nepochybujem. Je to silný chlap."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Hovoril si o odhodlaní v pokutovom území. V minulej sezóne mužstvo inkasovalo len 20 gólov a teraz ich dostalo už 19. Čo sa zmenilo oproti minulej sezóne?

"Sú to naše chyby. Naše chyby v koncentrácii, v rozhodnosti, v agresivite, v pokrytí... Situácie, ktoré sme mali v minulej sezóne pod kontrolou, nám v tejto sezóne individuálnymi chybami ušli. Futbal je hra plná chýb. V minulej sezóne sme boli veľmi dobrí v obrane a teraz sa musíme zlepšiť, ak chceme bojovať. Ak to neurobíme, ujde nám to."

[Guillem Borras, Iniestazo] Zajtra bude suspendovaný Frenkie de Jong. Je to dobrá príležitosť pre Marca Casada, aby dostal šancu?

"Áno, prečo nie? Marc Casado je pripravený, rovnako ako Oriol, Fermin, Sergi Roberto... V strede poľa máme možnosti, ktoré majú byť rôznorodé. Máme ľudí, ktorí môžu nahradiť medzeru, a Frenkie je samozrejme výrazná medzera."

[Adria Ragas, El 10 del Barca] Raphinha vyzeral po poslednom zápase na Mestalle zničený... Ako hodnotíš jeho sezónu? Ak by si mal vyzdvihnúť jednu jeho chybu, aká by to bola?

"Pokiaľ ide o Raphu, vyzdvihol by som jeho srdce. Myslím si, že je to chalan, ktorý dáva do toho všetko, ktorý je tu vždy pre tím, ktorý pracuje, ktorý sa obetuje, ktorý nie je sebecký, ktorý je veľkorysý... Je to jeden z tých ľudí, ktorí najviac trpia, keď sa im nedarí. To isté platí aj pre Roberta... Hráči cítia frustráciu a sú prví, ktorí sú naštvaní. Po záverečnom hvizde to hráči v šatni zle znášali. Ja ako tréner tiež... Ale musíte na tom trvať, znova a znova... Som presvedčený, že nám to vyjde."

[Josep Soldado, La Sexta] Poznáme rivalitu medzi Barcelonou a Realom Madrid so súbojom Messi - Cristiano v popredí. Vieš si predstaviť takúto rivalitu medzi Endrickom a Vitorom Roque?

"No, uvidíme. Je ešte príliš skoro rozhodovať, ale sú to futbalisti s veľkými očakávaniami. Dúfajme, že to tak bude! Dúfajme, že prestup Vitora Roqueho bude na úrovni Messiho alebo Cristiana."

[Laia Cervello, The Athletic] Aký je tvoj najpozitívnejší moment tohto roku 2023 a aký najnegatívnejší?

"Myslím, že je to jednoduché: pozitívom sú oba tituly z minulej sezóny. Superpohárom v Arábii sme začali rok dobre, bol to pre nás veľmi dôležitý moment. Tím si veril, že môže konkurovať tímom, ktoré vyhrávajú poháre. A potom, samozrejme, liga. Čo sa týka negatívnych vecí, tak prehrané poháre. Kráľovský pohár proti Realu Madrid, vypadnutie z Ligy majstrov, vypadnutie z Európskej ligy... Ale celkovo to bol dobrý rok. Kiežby sa nám to podarilo zopakovať aj v roku 2024."

[Ricardo Rosety, GOL] Včera prezident Laporta ubezpečil, že zostávaš v klube... Neprekvapuje ťa, že prezident o tom musí tak často hovoriť?

"Nuž, ale to vy ste tí, ktorí ho o to žiadajú. [Novinár sa pýta, ale on už odovzdal mikrofón] Bola to podpora pre celý klub, nielen pre mňa. To je normálne. Ale keď sa pýtate, či trpím vo svojej pozícii, musím odpovedať, nie? Tak ako aj prezident. Otázka - odpoveď ... Už od samotnej výchovy. Som pokojný. Uvidíme po sezóne, čo sme vyhrali, čo sme nevyhrali a kde sme. Nič viac."

 

 

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-12-19 16:11:01
ten nadpis je trochu cudne skoncipovany nie ? taky typ profilu ? mozno taky profil hraca alebo typ hraca, ale tak typ profilu moze byt dreveny alebo kovovy....ak sa mylim, tak sorry
2023-12-19 17:58:39
Možno že hľadajú sklenený...