Joan Laporta sa osobne vyjadril aj k rozsudku Súdneho dvora Európskej únie. Prezident je presvedčený, že ide o veľký krok pre budúcnosť športu.

"FC Barcelona, klub vo vlastníctve socios, ktorý nemá žiadnu inú finančnú podporu ako tú, ktorú si dokáže vytvoriť svojou činnosťou, v posledných mesiacoch podrobne analyzoval problematickosť európskeho futbalu v jeho súčasnej podobe. Podľa nášho hodnotenia z nej profitujú kluby, ktoré môžu mať neobmedzené finančné zdroje a v určitom prípade sú mimo sveta futbalu (...) Preto sme si mysleli, že sa musíme postarať o súčasnú a budúcu udržateľnosť klubu. Myslíme si, že nastal čas, aby kluby mali väčšiu kontrolu nad svojím osudom."

"Chcem jasne povedať, že Barcelona svojím postojom nechce ísť proti španielskej lige alebo národným ligám. Práve naopak. Chceme nadviazať otvorený a konštruktívny dialóg s cieľom vytvoriť pozitívnu synergiu medzi všetkými stranami. Na začatie konštruktívnej diskusie je potrebné objasniť právnu otázku, či je monopol UEFA v súlade s európskym právom. Dnešné rozhodnutie Súdneho dvora EÚ má veľký význam pre budúcnosť nášho športu a priznáva nám pravdu, keď rozhodol, že v súčasnom stave európskeho futbalu existuje monopolná situácia, ktorá je nezlučiteľná so zásadami európskeho práva."

"Teraz sa otvára historická príležitosť pokúsiť sa vyriešiť niektoré z týchto vážnych problémov týkajúcich sa budúcej životaschopnosti veľkej väčšiny klubov. V tejto súvislosti sa Barcelona bude snažiť presadzovať inovatívne vzorce na zlepšenie súčasnej európskej súťaže v otvorenom a plne meritokratickom formáte, čím sa futbal stane stabilnejším pre samotné kluby, oveľa solidárnejším so skromnejším futbalom, atraktívnejším a ešte dostupnejším pre fanúšikov z celého sveta. Cieľom návrhu je zlepšiť európsky futbal ako celok, a to tak mužský, ako aj ženský."

zdroj: twitter
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2023-12-21 13:57:57
V jednom ma rozhodnutie súdu pozitivum,spiny s fifa a uefa uz nemaju neobmedzenu moc,ale iny prinos pre futbal ako taky nevidim,osobne si myslím,ze superliga ani nevznikne v dohladnom čase,
2023-12-21 16:43:42
Ceferin to vyjadril presne, fantasticka súťaž s dvomi klubmi