Xavi Hernández sa dnes zúčastnil na svojej prvej tlačovej konferencii v novom roku. Tréner pred zápasom s Las Palmas hovoril okrem iného o Vitorovi Roquem a nedávnom zápase s Almeríou. 

[Marcos García, Catalunya Radio] Budete môcť zajtra počítať s Vitorom Roque? Vieš, čo mu chýba k úspešnej registrácii?

"Podľa toho, čo nám bolo povedané, chýba už len samotný proces registrácie. Počítam s ním, bude na zozname povolaných a dúfame, že bude k dispozícii. Môj odhad je, že je to otázka niekoľkých hodín... dnes alebo zajtra. Očakávame, že bude v kádri."

[Adria Albets, Cadena SER] Aká je šanca podpísať hráča ako Aleix García? Boli už nejaké kontakty? Chcel by si ho mať v tíme?

"S Aleixom ani so žiadnym iným futbalistom som nehovoril. Neviem, či sa nám podarí priviesť niekoho iného. Stále sme závislí od finančného fair play. Uvidíme, čo bude môcť klub urobiť. Som v neustálom kontakte s prezidentom a Decom. Momentálne nemáme žiadne správy."

[David Bernabéu, Sport] Po zápase s Almeríou si povedal: "už sa to nestane" a "je to moja chyba"... Ako to vysvetlíš? Alebo keby si mal napríklad posadiť na lavičku Roberta Lewandowskeho a dať šancu Vitorovi Roque, urobil by si to?

"Ale to sa už stalo. Hovoríte mi niečo, čo sa už stalo. Nemôžem sa k jednému futbalistovi správať inak ako k druhému. Ten, kto je na ihrisku, podľa mňa pomáha tímu. Vie, že skupina je nad jednotlivcom. Ak to tak nebude, nebude sa nám dariť. Potrebujeme prácu, pressing, intenzitu... Dokonalým príkladom je posledný zápas: prvý polčas je niečo, čo nehľadáme, a druhý polčas je niečo, čo hľadáme a chceme. Prakticky s tými istými hráčmi. Ale to je to, čo musíte robiť každú minútu zápasu. Neobjavujem nič nové."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Na verejnosť prenikli informácie, že jedným z hráčov, na ktorých si v polčase zápasu s Almeríou ukázal prstom, bol Robert Lewandowski. Podarilo sa ti s ním porozprávať a vysvetliť, čo sa stalo? Môžu Lewandowski a Roque hrať spolu?

"Aby som odpovedal na druhú otázku: áno, samozrejme, myslím si, že sa môžu pokojne prispôsobiť. Vitor môže hrať na krídle, môže hrať na deviatke... Nebude pre nich problém hrať spolu v určitých momentoch zápasu. [Na prvú otázku]: Myslím si, že by sme nemali prikladať takú dôležitosť rozhovorom alebo výčitkám v šatni, myslím si, že to bolo pozitívna. Hráči reagovali dobre. Takýto rozhovor sme potrebovali. Nebolo to o ukazovaní na jedného hráča. Bolo to o celom tíme."

[Patricia Dominguez, Barça Studios] Prvý zápas v tomto roku hráte proti Las Palmas Garcíu Pimientu, ktorého dobre poznáš. Aký zápas očakávate? Myslíš si, že štýl hry súpera vám bude priať?

"Zajtra nás čaká náročný výjazd. Myslím si, že okrem Girony je Las Palmas najväčším prekvapením tejto sezóny. Myslím si, že Pimienta je skvelý tréner, ukazuje to a ukázal to už v minulej sezóne. Hrajú dobrý futbal, podobný tomu, ktorý hľadáme. Útočná hra, vysoký pressing... Štáb a Pimienta odvádzajú dobrú prácu. Mám s nimi dobrý vzťah. Ťažký súper... bude to boj o držanie lopty a dominanciu. Atlético tam už prehralo. Možno tento "radostnejší" zápas bude v náš prospech. Trénovali sme dobre, tieto voľné dni nám prospeli. To sa teraz musí prejaviť na ihrisku. Dosť bolo slov, teraz to musíme ukázať na ihrisku. Musíme hľadať tú stálosť v hre a vo výsledkoch."

[Marta Ramon, RAC1] V polčasovej prestávke zápasu s Almeríou si bol na hráčov prísny, aj na pozápasovej tlačovej konferencii... Ukáže zajtrajší zápas, ako na tom šatňa je? Akú reakciu má mužstvo?

"Ja to tak nevidím. Skôr si myslím, že v tomto smere máme 4,5-5 mesiacov na to, aby sme videli, ako budeme hrať, či budeme dobre súťažiť, či sa dostaneme do dobrého zápasového rytmu... Zajtra chceme vyhrať a odohrať dobrý zápas. Trénovali sme veľmi dobre, myslím si, že mužstvo sa po dňoch voľna vrátilo dobre. Myslím si, že to mužstvo potrebovalo. Hnev v šatni v zápase proti Almeríi? To isté, čo hovorím tu, hovorím aj v šatni. Novinárom nedávam žiadnu "správu". Snažím sa byť prirodzený a myslím si, že tam niečo chýbalo, čo sa stalo práve v polčase toho zápasu."

[German García, Radio Nacional] Budete môcť počítať s Iñigom Martínezom?

"Nie, zajtra tam nebude, ale v nedeľu na zápase o Kráľovský pohár áno."

[Helena Condis, COPE] Keď sa začína nový rok, všetci si dávame predsavzatia.... Čo si ako tréner Barçy želáš do tohto roku 2024?

"Úspechy, a tie sa dosahujú vyhrávaním titulov. V minulej sezóne sme boli v rovnakej situácii. Začali sme rok a povedali sme si, že hlavným cieľom je vyhrať poháre. V hre máme štyri poháre: V jednom, Lige majstrov, máme dobrú pozíciu v osemfinále, v ďalšom, ktorým je La Liga, potrebujeme zabrať... A začnú sa dva veľké turnaje, a to Kráľovský pohár v nedeľu a Superpohár na budúci týždeň. Želám si zdravie, hráčom, aby si hru užívali, ale predovšetkým, aby sme vyhrávali - to je hlavný cieľ."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Keď sa Pedri zranil, hovorilo sa, že sa vráti na zápas proti Las Palmas... Ako je na tom? Ako sa o neho starajú?

"Cíti sa dobre a má dobré dojmy. V najbližších dňoch uvidíme, či nastúpi na ďalšie zápasy. Cíti sa dobre a dúfajme, že áno! Dúfajme, že sa bude môcť pripojiť k skupine skôr ako neskôr. Cíti sa však dobre. Je šťastný a motivovaný, pretože má dobré pocity."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Posledná tlačová konferencia bola ostrá, rozhodná s priamym a jasným posolstvom. Dostalo sa toto posolstvo k hráčom?

"Áno, áno... Ba čo viac, prišla už v druhom polčase. Mužstvo sa v druhom polčase úplne zmenilo. Cítil som, že musíme hovoriť jasne a rozhodne. Hráči s nami súhlasili. Neboli sme na úrovni, ktorú Barca vyžaduje. Druhý polčas bol veľmi dobrý. Kiež by sme teraz častejšie videli tú tvár Barçy z druhého polčasu zápasu proti Almeríi."

[Anais Marti, La Vanguardia] Hovoril si o Vitorovi Roque... Aké boli jeho prvé dni tu? Ako sa adaptuje? Je pripravený hrať?

"Áno, je pripravený pre tím. Budeme ho postupne posielať do hry. Je to 18-ročný chlapec a nemôžeme na neho teraz klásť väčšiu zodpovednosť. Ale vidím, že je pripravený, trénoval veľmi dobre. Pred príchodom k nám dobre pracoval. Pracuje veľmi profesionálne. Má veľkú túžbu a nadšenie. Uvidíme, budeme opatrní."

[Alex Pintanel, Relevo] Je Lewandowski hráčom, pre ktorého bude táto rivalita s Roqueom prínosom?

"Áno, pre Lewandowskeho, Joãa [Felixa], Ferrana, Raphu, Lamineho... Čím viac súperiacich futbalistov, tým lepšie. Vitor Roque nám aj v tomto smere veľmi pomôže."

[Jordi Blanco, ESPN] Počas poslednej konferencie si povedal, že táto Barcelona nie je tá z roku 2010 a nemožno to porovnávať. V minulej sezóne však Barça vyhrala La Ligu vďaka hre v oboch pokutových územiach. Veľmi dobre bránila, inkasovala veľmi málo gólov a strieľala góly. Je to to, čo v hre chýba, táto kolektívna hra? Jedným z veľkých cieľov, okrem získavania trofejí, je byť silnejší v oboch pokutových územiach?

"S tým úplne súhlasím. V mnohých zápasoch sme to dokázali, ale napríklad v zápase s Gironou sme prehrali 2:4, hoci z hľadiska hry sme si počínali veľmi dobre. Proti Realu Sociedad sme na ťažkom teréne vyhrali 1:0, ale hra nebola dobrá ani taká, akú sme chceli. Výsledok často falšuje to, čo sa deje na ihrisku. Musíme sa priblížiť tomu, čo sme predviedli v súboji proti Realu Madrid, ale na 90 minút, alebo proti Girone, ale byť oveľa efektívnejší v pokutovom území. Je tu veľa aspektov. Myslím si, že v porovnaní s minulou sezónou sme sa v mnohých zápasoch herne zlepšili, ale v iných nie až tak veľmi. Myslím si, že prostredníctvom hry sa výsledky dostavia. To je hlavný cieľ spolu so zlepšením v pokutových územiach. Chyby v obrane a nedostatočná efektivita v útoku nám vystavujú účet. To je diagnóza z tejto sezóny."

[Carlos Monfort, Jijantes] Hovorí sa o rokovaniach s Estevaom Messinhom. Videl si ho v zápase z tribúny?

"Nie, ak mám byť úprimný, videl som ho veľmi málo. Nakoniec, v takýchto chvíľach sa na týchto hráčov nesústredíme. Sústredíme sa na našich hráčov, na tréning, zajtra nás čaká veľmi dôležitý zápas, v ktorom budeme pokračovať v boji o titul, čo je dosť ťažké. K tomu nemôžem veľa povedať. Pýtate sa na Aleixa, Estevaa, ale my sa sústredíme na seba."

[Laia Cervello, The Athletic] Pedri u Ibaia Llanosa vymenoval, kto by bol v jeho ideálnej jedenástke, a dal teba, Iniestu, Busquetsa... Okrem teba, koho by si si vybral?

"Do ideálnej jedenástky? V histórii? Pche, to je veľmi ťažké. Dostávaš ma do problémov, niekoho by som vynechal... Dáš Iniestu? Aj mňa? No, tak dobre [usmieva sa]. Išiel by som do toho."

[Andre Linares, ESPN Brasil] Povedal si, že Vitor Roque je dobrý, ale je to ešte chlapec. Ako pracujete na adaptácii takého mladého hráča, ktorý prichádza z Brazílie, vzhľadom na spôsob hry Barçy? Vybral si si napríklad mentora, ktorý by mu bol blízky?

"Áno, v tomto smere máme Bojana. Ten mu môže veľmi dobre pomôcť pri adaptácii. V tomto tíme máme Rafinhu, ktorý je veľmi výrečný človek. Araujo hovorí aj po portugalsky. Je to celkom jednoduché. Vidím, že je šťastný, má veľkú túžbu. Je veľmi mladý, ale my mu pomôžeme a rozprávali sme sa na individuálnej úrovni, vytvorili sme videá, ako chceme útočiť a hrať v obrane. Trochu všeobecných konceptov, ktoré hľadáme na jeho pozícii. Myslím si, že sa dokáže dobre prispôsobiť."

[David Ibañez, Mediaset] Pedri povedal, že do stredu útoku by priviedol Hålanda. Koho by si bral do svojho tímu - Hålanda alebo Mbappého?

"Musím si poradiť s tými, ktorých mám. Nemôžeme premýšľať o takýchto prestupoch [nervózny smiech]. Bohužiaľ, na finančnej úrovni nemáme privilegovanú situáciu. Zostávam pri tých, ktorých mám. Musím s nimi vyhrávať, získavať trofeje, hrať dobre. Latka je veľmi vysoko, nároky sú maximálne, musíte hrať perfektne. A bude to stáť peniaze, sezóna bude náročná, to som už povedal pri Gamper Cupe. Potrebujeme stabilitu, jednotu... Do konca ročníka zostáva päť mesiacov, zostávam s rovnakými nádejami ako na začiatku, aby sme hrali dobre, niektoré veci sme urobili veľmi dobre. V minulej sezóne sme získali dve trofeje, teraz to musíme zopakovať. Dúfam, že sa nám podarí to, čo v minulej sezóne, a budeme úspešní. Stále si myslím, že sme na správnej ceste."

[Fran Ruben, Television Española] Ako môžete pomôcť Frenkiemu de Jongovi, aby hral na úrovni svojich kvalít?

"O Frenkiem môžem povedať, že je na seba veľmi náročný. Myslím si, že je na veľmi vysokej úrovni, v súčasnosti je jedným z najlepších stredopoliarov na svete. Odkedy sme tu, od môjho prvého roku, urobil obrovskú zmenu, myslím, že sa zmenil na úrovni vyspelosti, chápania hry... Myslím si, že sme mu našli pozíciu, ktorá dokonale vyhovuje jeho vlastnostiam a podmienkam. Myslím si, že robí rozdiel a je to veľmi cítiť, keď Frenkie nie je v tíme. Je nesmierne dôležitým základom, pre mňa je momentálne základným futbalistom tímu. Má aj vodcovské vlastnosti, nestráca loptu, je to výnimočný hráč."

[TV3] Hovoríš o zlepšení rozhodnosti v oboch pokutových územiach. Čo ti robí väčšie starosti?

"Viac ma trápi defenzíva v pokutovom území, pretože v minulej sezóne sme boli v týchto aspektoch výnimoční a v aktuálnej doprajeme súperom veľa. Áno, je pravda, že efektivita nám chýba, ale za normálnych okolností vždy strelíme gól, dva alebo aj tri. A nevyhrávame zápasy tým, že dostaneme dva góly, ako to bolo v zápasoch proti Mallorce, Granade, Girone... Viac ma trápi defenzívny aspekt, veľa toho dovolíme. Na to trpíme. Trénujeme, aby sme sa zlepšili, aj na úrovni efektivity, ale predovšetkým po defenzívnej stránke inkasujeme príliš veľa gólov."

[Guillem Borras, Iniestazo] Hovoríš, že sa musíš vyrovnať s hráčmi, ktorých máte, a tiež nechceš robiť vyhlásenia o menách. Myslíš si, že to, čo už máte, berúc do úvahy aj hráčov rezervy, ktorí vám pomáhajú, stačí na to, aby ste ašpirovali na trofeje?

"Myslím si to, hovorím to úplne úprimne. Určite áno, som o tom presvedčený. Vidím, ako trénujú, čoho sú schopní. Dokázali sme to [pokiaľ ide o snahu o trofeje] s väčšinou hráčov, ktorých stále máme v tíme. Som o tom presvedčený a od začiatku tohto roka si veľmi veľa sľubujem, máme 5 mesiacov, v hre sú štyri trofeje, ktoré musíme vyhrať alebo o ne aspoň zabojovať."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Aké je interné hodnotenie hosťovania Juliana Arauja? Plánujete jeho návrat na budúcu sezónu?

"Veľmi pozitívne. Bojan robí na hosťovaniach pozorovania a Julian je jedným z hráčov, ktorí podávajú pozitívne výkony. Hrá a hrá veľmi dobre, prejavuje osobnosť. Je to náš hráč, hrá skvelú sezónu a som za neho rád."

[David Amaya, 10 del Barca] Čelíte Las Palmas, ktoré je jedným z tímov, ktoré dostali najmenej gólov v La Lige - 15. Navyše, ich brankár Álvaro dostal najmenej gólov v klasifikácii Zamora. Ako môžete ublížiť tomuto veľmi dobre brániacemu tímu, ktorý navyše hrá doma a jeho brankára je ťažké prekonať?

"Nuž, vytváraním príležitostí. V posledných ligových zápasoch proti Girone či Almeríi sme vyslali viac ako 30 striel. To je cieľ na zajtra. Snažiť sa zakončovať akcie, vytvárať si príležitosti, chodiť do útoku, využívať vysoký pressing, mať loptu. Ale presne to chce aj Las Palmas. Preto bude zajtrajšie stretnutie veľmi súťaživé. Sľubuje, že to bude boj o držanie lopty. García Pimienta v tejto oblasti pracuje veľmi dobre, vyvážanie lopty, vysoký pressing, intenzita a inkasujú veľmi málo gólov. Álvaro Valles podľa mňa pochytá najviac v súťaži, preto si musíme vytvoriť veľa príležitostí."

[LaLiga Internacional] Prvé stretnutie v tomto roku. Ako je tím pripravený na tento zápas?

"Ako vždy sme pripravení na zápas. Trénovali sme veľmi dobre. Po Vianociach sme sa vrátili v naozaj dobrej kondícii, tvrdo sme pracovali. Zajtra nás čaká veľmi ťažký zápas proti Las Palmas na ťažkom štadióne, ale chceme začať rok víťazstvom."

zdroj: yt mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2024-01-03 17:36:45
"Nemôžem sa k jednému futbalistovi správať inak ako k druhému." :D :D Někdo zahraje špatně nebo normálně a nic extra, tak jde na lavičku. Lewa od Mistrovství světa hraje příšerně vesměs každý zápas, ale i tak hraje každý zápas a plný počet minut. Ale Xavi se chová ke všem stejně :D

"Vitor môže hrať na krídle" - Už to vidím, jak Lewa bude nadále hrát každý zápas a celý zápas a Roque bude střídat na křídle...
2024-01-03 17:42:28
Prečo mám pocit že Roque sa nepresadí a pridá sa na zoznam hráčov ktorý neuspeli pretože hrali na úplne inej pozícii ako im je prirodzená.