Vzhľadom na hru Barcelony vo včerajšom zápase proti Las Palmas mnohí fanúšikovia čakali na príchod Vitora Roqueho, ktorý mohol pomôcť zmeniť osud zápasu. Hoci k víťazstvu nakoniec neprispel, jeho striedanie možno hodnotiť celkom pozitívne.

Čo si bolo možné všimnúť hneď od začiatku? Že loptu bude hľadať on. Je to typ útočníka v štýle Luisa Suáreza alebo Lautaro Martíneza. Na ihrisku strávil 12 minút plus nadstavený čas a dokázal vykorčuľovať s xG 1,02. Mal dve výhodné situácie, keď netrafil bránu, čo určite oslabuje jeho hodnotenie. Ako však povedal Ronald Araújo, treba k nemu pristupovať s pokojom. Predsa len je to 18-ročný mladík, ktorý sa ešte len pohybuje vo svete veľkého futbalu.

Zaujímavosťou je, že Vitor mal vo včerajšom zápase viac striel ako... prihrávok. Svojim spoluhráčom prihral len dvakrát, z toho raz nepresne, a trikrát vystrelil na súperovu bránu (jedna strela na bránu, jedna mimo brány, jedna zblokovaná). Na ihrisku sa predviedol aj svojou pohotovosťou pri chybe Mika Marmola, keď bol na pokraji prekonania Vallesa, a dôrazným odstrčením jedného z obrancov Las Palmas. Za toto správanie ho možno pochváliť, keďže v samom závere zápasu zdržal rozohrávku súpera.

Čo sa týka ostatných útočníkov, Robert Lewandowski bol včera veľmi neviditeľný. Kľúčovú prihrávku na gól Ferrana Torresa zaznamenal náhodným odrazom lopty od hlavy. Vypracoval si len jednu vyloženú šancu a raz bol zablokovaný. Naopak, Poliak bol užitočný vo vzduchu. Vyhral 4/5 osobných súbojov. Ako povedal Xavi, jeho striedanie vôbec nebolo nejakým signálom, ale taktickou záležitosťou: tréner cítil, že rýchlejší hráči ako Ferran, Rafinha a Roque sa na takéhoto súpera hodia lepšie.

Nebyť gólu, bol by to pre Ferrana Torresa priemerný zápas. El Tiburón bol v správnom čase na správnom mieste a strelil ďalší gól Barcelony, svoj siedmy v tejto sezóne. A to po celý čas nie je stálym hráčom základnej jedenástky. Ferran chcel byť často pod loptou a snažiť sa nabiehať na kolmé lopty, ale jeho pohyb obrancovia a stredopoliari ignorovali. Keď však prišlo na kolmú prihrávku vzduchom, Španiel mal často problém loptu kontrolovať alebo ju dobre spracovať.

zdroj: sofascore
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-01-05 12:55:01
Hlavne mu treba dat cas aspon rok a potom ho zacat kritizovat. Nie ako je uz v dnesnej dobe mode kritizovat 16 rocneho Yamala tvl..
2024-01-05 16:10:44
neviem co vsetci maju s lewandowskeho nahravkou ja som jasne videl ze torresovi nahraval sergi roberto a tak je to aj v oficialnom zapise