Toni Juanmarti dnes v katalánskom denníku Sport odhalil rázny odkaz zo šatne FC Barcelona po víťazstve 4:2 nad Realom Betis. Víťazstvo na Villamarín bolo pre hráčov posilnením sebavedomia. "Niektorí nás chceli predčasne pochovať," hovoria hlasy zo šatne.


Toni Juanmarti: Nikto nemôže zomrieť dvakrát. A táto šatňa vrátane trénerského štábu je od prehry vo finále španielskeho Superpohára s Realom Madrid ubitá. Až do nedele bolo mužstvo z hľadiska morálky polomŕtve. To, čo sa stalo na štadióne Benito Villamarín, však tím Barçy prebudilo z kómy. Zdroje zo šatne, priznávajú, že pohľad na pôdu z posledných dní je teraz pre nich palivom na vzburu proti tým, ktorí si mysleli, že sú mŕtvi. "Chceli nás predčasne pochovať," hovoria.

Ponižujúce KO v Saudskej Arábii proti večným rivalom otvoril Pandorinu skrinku. Vina bola pripísaná všetkým. Nikto nebol ušetrený. Na scéne sa dokonca objavilo meno Thiago Motta ako možný nástupca Xaviho. Trénerovo okolie navyše označilo objavenie sa takejto špekulácie za neúctivé. Veľa sa hovorilo aj o futbalistoch a dokonca mnohé športové diskusné relácie sa modlili, aby niekto položil na stôl 80 alebo 90 miliónov eur za hráčov ako Araujo alebo Frenkie de Jong.

Xavi to verejne priznal: "Šatne sa to dotklo." S odstupom času zrejme neexistuje iná možnosť, ako situáciu zvrátiť. Priame zdroje zo šatne však pre denník Sport hovorili o skľučujúcej atmosfére, ktorá v šatni v posledných dňoch vládne. Úroveň radosti sa blížila k nule.

Futbal je však vrtošivý a to, čo by nemuselo zabezpečiť veľkolepé víťazstvo 3:0, by mohlo zabezpečiť ošarpané víťazstvo v posledných minútach. Emocionálna jazda v Seville ako na horskej dráhe poslúžila na oživenie skľúčeného mužstva. Pohodlná porážka Pellegriniho tímu by vyzerala asi takto: "Dnes sme odviedli svoju prácu, ale uvidíme, kedy sa nám to podarí opäť".

Stimulačný účinok víťazstva 4:2 v Heliopolise [bývalý názov Benita Villamarína; pozn. red.] je desaťkrát väčší ako pokojné víťazstvo. Po tom, čo mužstvo viedlo 2:0, sa muselo vrátiť do zápasu, aby zvíťazilo. A podarilo sa mu to v posledných sekundách, keď boli na pokraji oficiálneho vypadnutia z boja o titul.

V šatni sa víťazstvo oslavovalo, akoby išlo o titul. Nechýbalo objímanie, občasné búchanie do steny a predovšetkým výkriky. Veľa kriku. Väčšinou zo zlosti a hrdosti. Tím prišiel do Sevilly ovplyvnený kritikou, ale aj zlým výkonom vo finále Superpohára.

V šatni akosi prevláda presvedčenie, že ak mužstvo v Bilbau vyhrá, môže to byť zlomový bod, ktorý ho naštartuje smerom k rozhodujúcej časti sezóny. Hráči vedia, že boj na San Mamés bude ťažký, ale varujú: "A ak porazíme Athletic, čo potom? Niektorí ľudia nás chceli predčasne pochovať..." hovoria tónom, z ktorého opäť vyžaruje sila potrebná na boj o tituly. So správnou mentalitou vás veľké tímy stále môžu poraziť, ale bez hlavy na správnom mieste sa nemôžete ani pokúsiť o prekvapenie. Aby toho nebolo málo, individuálne situácie Ferrana, Joãa Félixa, Lamine Yamala alebo Cubarsiho dodávajú ešte viac pozitívnej energie.


zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-01-22 16:44:44
To je kecov po jednom vyhratom zapase. Tieto vyhlasenia by mali zacat padat po snure 10 vyhier v rade.