Po týždni voľna sa Xavi Hernández objavil na tlačovke, na ktorej odpovedal na otázky novinárov pred zápasom s Granadou. Tréner hovoril o pokusoch presvedčiť ho, aby zostal, o rozhodnutí komisií o Vitorovi Roquem či o návrate Marc-André ter Stegena. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie vyjadrenia trénera.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Hovorí sa, že klub sa pokúsi presvedčiť vás, aby ste zostali... Je vaše rozhodnutie konečné? Nič vás nepresvedčí, aby ste zmenili názor?

"Myslím, že som sa vyjadril jasne, nič sa nezmení. Sústredím sa na každodenný život. Myslím, že som sa rozhodol správne, trvám na tom: bolo to správne rozhodnutie, pretože si myslím, že klub istým spôsobom potreboval túto zmenu dynamiky... bolo to správne rozhodnutie. Som o tom absolútne presvedčený, keď vidím aj reakciu hráčov. Nesústredím sa na nič iné ako na zajtrajší zápas. Nemyslím na Vigo ani na Neapol... len na zajtrajšok. Odovzdal som sa tomuto každodennému životu a to je môj cieľ. Je jasné, že rozhodnutie je také, aké som oznámil. Na tom sa nič nezmení."

[Adria Albets, Cadena SER] Čo si myslíte o rozhodnutí Komisie o druhej žltej karte pre Vitora Roqueho?

"Už som povedal, že nebudem viac hovoriť o rozhodcoch. Už minulý týždeň som povedal, že to videl celý svet. Minulý týždeň som vyjadril svoj názor. Nepýtajte sa ma na rozhodcov, pretože naozaj pri všetkej dobrej výchove nebudem odpovedať."

[Laura Brugues, TV3] Ter Stegen sa pravdepodobne zajtra vráti do brány. Čo to pre vás znamená?

"Je to veľmi dôležité. Je to pre nás fundamentálny hráč, jeden z kapitánov, jeden z prirodzených lídrov mužstva. Napriek tomu sme s Iñakim veľmi spokojní, myslím si, že odviedol veľmi dobrú prácu a ukázal, že je brankárom na úrovni Barçy. Nemali sme žiadne pochybnosti, ale je pravda, že sa musel ukázať a ukázal, že je brankár, ktorý dáva záruky. A my sme za Marca veľmi radi. Potrebujeme ho, čím viac hráčov bude k dispozícii, tým lepšie. Je to pre nás kľúčový futbalista."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Tento týždeň tím oslavoval narodeniny Sergiho Roberta... Sú to Sergiho posledné narodeniny ako futbalistu Barçy? Môže s vami odísť?

"Neviem, neviem. Už som povedal, že moje odporúčanie pre klub by bolo predĺžiť kapitánovi zmluvu. Je to veľmi dôležitý hráč pre tím, veľmi dobrý v šatni aj na ihrisku. Vždy, keď bol k dispozícii, hral na dobrej úrovni. Veľmi nám pomohol. Moje odporúčanie je áno, ale už je to na ňom, ako to bolo v prípade Busquetsa a Jordiho Albu. Sú to osobné rozhodnutia a on sa musí rozhodnúť."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Po dvoch náročných zápasoch sa vraciate na Montjuïc na zápas proti Granade, ktorá tiež potrebuje body... Aké stretnutie očakávate?

"Granada pred niekoľkými zápasmi vymenila trénera. Podľa toho, čo sme analyzovali, Medina zlepšil mužstvo v defenzíve, agresivite, súbojoch... Očakávame, že Granada bude hrať defenzívnejšie, bude viac uzavretá a nízko nasadená; že bude ťažké vytvárať príležitosti... Sú na predposlednom mieste a potrebujú body, ale myslím si, že v mnohých zápasoch si zaslúžili viac. Povedal by som, že sa s Medinou zlepšili. Sú ťažkým súperom, pretože sú v núdzi a čím viac sa blížime ku koncu sezóny, tým sú stávky vyššie. Hráme pred domácim publikom, ktoré bolo v zápase s Osasunou veľkolepé. Potrebujeme podporu fanúšikov, aby sme získali tri body a pokračovali v tejto minisérii dobrých výsledkov."

[Laia Col, RAC1] Chcel by som sa opýtať na Oriola Romeua, ktorý dnes netrénoval. Ako sa cíti fyzicky a tiež psychicky? Dokonca aj Christensen hral na svojej pozícii...

"O Oriolovi môžem povedať, že jeho odhodlanie je dojemné... O mnohých, mnohých zápasoch má neduhy. Iný hráč by sa možno zdržal, pretože by sa pozeral na seba. On sa pozerá na tím, na to, čím môže pomôcť. Vieme, aké ťažkosti mu tieto ochorenia spôsobujú. Zajtra si oddýchne a bude pripravený na zápas proti Celte."

[German García, Radio Nacional] Okrem Ter Stegena sa budete môcť spoľahnúť aj na Raphinhu, Sergiho Roberta... Vráti sa ešte niekto pred zápasom s Neapolom?

"Áno, Rafa bude pripravený už zajtra. Zotavil sa veľmi dobre, má pozitívny prístup, je v rovnakej dynamike ako pred zranením. Je to pre nás veľmi dôležitý futbalista a veľmi nám pomôže. Sergi... uvidíme. Zajtra tam možno nebude, ale na ďalší zápas určite áno."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Tento týždeň sa ukázalo, že IFAB chce zaviesť modrú kartu. FIFA uviedla, že je ešte príliš skoro a testy by sa mohli robiť v nižších kategóriách. Čo si o tom myslíte?

"Bude sa to musieť preveriť,... FIFA to robí správne, testuje tieto veci v mládežníckych sekciách... je to dobré. A ak to funguje, je to dobré; ďalší nástroj pre futbal. Ak je to dobrý nástroj, zavedú ho. Uvidíme, zatiaľ sú to hypotézy, ktoré nemôžem komentovať. Ešte sme to netestovali (smiech)."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Dnes hrá Real Madrid proti Girone... Máte pocit, že okrem zajtrajšieho zápasu hráte o body aj dnes, keď hrajú vaši priami súperi?

"Nie, nám ide o to, aby sme zajtra vyhrali, pretože vieme, že jeden alebo oba tímy dnes stratia body. Čo nemôžeme urobiť, je zlyhať ako v zápase s Villarrealom. Ak by sme vtedy nezlyhali, pozrite sa.... mali by sme oveľa menšiu stratu. Ale zlyhali sme a zajtra to nechceme urobiť. Samozrejme, že budeme sledovať dnešný zápas, rovnako ako budeme sledovať zápasy Atlética a tých, ktorí bojujú o ligu. Najdôležitejšie je zajtra nezlyhať a získať tri body."

[TVE] Hovoríte, že nechcete hovoriť o rozhodcoch, ale niekedy musíte urobiť nejaké porovnanie... Odvolacia komisia znížila Nachovi trest o jeden zápas a mohol byť na El Clásicu... Prekvapuje vás, že sa to stalo a karta Vitora Roqueho nebola zrušená?

"Veď... Ďakujem, ale o rozhodcoch už nebudem hovoriť. To som povedal, dokonca som to sľúbil... Nemôžem vás sklamať. (smiech v sále)."

Zvážili by ste zopakovanie schémy s Christensenom v strede poľa?

"Áno, je to jedna z možností. Myslím si, že to fungovalo dobre. Nielen v poslednom zápase, ale aj v predchádzajúcich tréningoch. Páči sa mu to a cíti sa pohodlne. Má schopnosť hrať prakticky o 360 stupňov, dobre si vyberá prihrávky, pred prijatím lopty sa rozhliadne, je veľmi dobrý technicky... vždy si vyberie správnu možnosť. Áno, je jednou z možností."

[Juli Claramunt, Jijantes] Pokiaľ viem, Granada je tím, ktorý ste ešte neporazili. Je to znepokojujúca štatistika? Aké rozdiely očakávate od zápasu prvého kola?

"Áno, je to motivácia navyše pre mňa osobne, ale aj pre hráčov. V poslednom čase sme proti Granade nevyhrali a zajtra to bude ťažké. Je to ťažký súper, ktorý sa trápi v každom zápase, predovšetkým s novým trénerom Medinom. Preto to bude ťažké. Je to motivácia navyše, ale hráme doma a môžeme ukázať zlepšenie. Myslím si, že vo Vitorii [proti Alavésu; pozn. red.] sme hrali dobre, v mnohých momentoch veľmi dobre.... a je to dynamika, v ktorej chceme pokračovať."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Akú úlohu bude teraz hrať Pau Cubarsí po návrate skúsenejšieho Iñiga Martíneza?

"Povedal by som, že rovnakú úlohu. S Pauom som veľmi spokojný. Získal si miesto v základnej zostave a získal si dôveru svojich kolegov, vrátane našich. Stále je to veľmi dôležitý futbalista, pri vyvážaní lopty, v súbojoch, ale to je aj Iñigo. Výhodou teraz je, že musíme dávkovať úsilie futbalistov. S uzdravením Raphinhu, so Sergi Robertom, ktorý je o krok vyššie, tiež s Ter Stegenom, Iñigo sa vracia... Pre nás je zásadné mať na lavičke rôzne možnosti, aby sme sa potom mohli rozhodovať. Pau však zostane, bude hrať a bude dôležitý. Rovnako ako Iñigo."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Ako vyzerá váš každodenný život teraz, keď, ako som pochopil, nemusíte plánovať budúcu sezónu, pokiaľ ide o predĺženie zmlúv, posily...? Môžete sa viac sústrediť na zápasy?

"V skutočnosti sa nič nezmenilo..."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Stále sa vás pýtajú na váš názor na budúcu sezónu?

"Áno, s Decom máme priateľský vzťah. Spolupracovali sme spolu dlhé roky. Často sa hovorí, že nemáme dobrý vzťah, ale opak je pravdou. Vo všetkom, v čom môžem pomôcť, dokonca aj v tom, že nezostanem na budúcu sezónu, pomôžem klubu, pretože ho milujem a mám ten pocit v sebe. Ak sa ma opýtajú, samozrejme, vyjadrím svoj názor čo najlepšie pre tím a pre klub. Môj každodenný život sa nezmenil. Mám ešte väčšiu motiváciu, pretože viem, že mi zostáva čoraz menej času na to, aby som prácu dokončil čo najlepšie."

[Jordi Gil, Sport] Pau Victor ešte nedebutoval, ale už mnohokrát trénoval a bol povolaný. Čo by za tým mohlo byť?

"Je to univerzálny hráč, v útoku môže hrať na troch pozíciách. Dokáže strieľať góly, odpútať sa od súperov, je inteligentný a má skvelú formu. Môže nám pomôcť. Nedaboval, také boli okolnosti, stavili sme na Marca Guiu, na iný typ futbalistu. Je však pripraveným hráčom na debut v prvom tíme Barcelony."

Ako hodnotíte Medinu? Granada sa posilnila o viacerých Uruguajčanov. Ako vidíte tento tím, ktorý v tejto chvíli bude ťažké udržať na uzde?

"Myslím si, že už teraz je vidieť Medinov rukopis. Je to mužstvo, ktoré vám dovolí veľmi málo. Vyhrávajú súboje, sú agresívni, počas hry akosi nepripúšťajú špecifické situácie. Myslím si, že okrem prestupov, ktoré sa im podarilo urobiť, je to aj otázka trénera. Sú pevnejší, veľmi dobre bránia, vedia, čo majú robiť pri protiútokoch, hrajú priamočiaro, centrujú po narážačkách... V tejto oblasti je vidieť Medinov rukopis."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Jednou z vecí, ktoré boli v tejto sezóne veľmi pozitívne, bolo riadenie minút Lamine Yamala. V poslednom mesiaci, pri zranení Raphinhu, sa Lamine upevnil na pravom krídle. Ako zvládnete túto situáciu po návrate Brazílčana? Sú kompatibilní, alebo budete musieť na tejto pozícii rotovať?

"Áno, sú kompatibilní, Lamine môže hrať v strede, Raphinha tiež, už sme ho na tejto pozícii využívali, Lamineho menej. Obaja môžu hrať spolu. Raphinhovo uzdravenie je veľmi dobrá správa. Faktom je, že Lamine tiež nazbieral veľa zápasov, veľa minút, ale myslím si, že táto dlhšia prestávka v týždni nám všetkým, väčšine hráčov, predovšetkým tým najviac vyťaženým, prospela. Lamine je jedným z nich."

[David Amaya, El 10 del Barca] Po návrate dvoch stredopoliarov hral Fermin v poslednom čase menej. Čo musí urobiť, aby dostával toľko minút ako predtým?

"S Fermínom som veľmi spokojný. Myslím si, že je jedným z najpríjemnejších prekvapení tejto sezóny. On, Lamine, mladíci, ktorí sa presadili, Cubarsí, Fort, Guiu... Podieľa sa na hre, v poslednom čase hral prakticky stále, mal minúty... Je tu však samozrejme konkurencia. Pedriho rekonvalescencia ovplyvnila, že má menej minút, Gündoğan je na výbornej úrovni, Frenkie na výbornej úrovni... Ani Christensenovo zaradenie na pozíciu defenzívneho záložníka neprospelo. Som však rád za Fermína, bude naďalej prispievať."

[Guillem Borras, Iniestazo] Mám podozrenie, že mať alternatívu na pozícii defenzívneho záložníka, ako je Christensen, umožňuje Gündoğanovi hrať vyššie. Chcel by som sa spýtať konkrétne na spoluprácu s Lewandowskim. Je pre Roberta dôležitou postavou, aby pokračoval v strieľaní gólov a znovu získal svoju najvyššiu úroveň?

"Áno, určite, Frenkie, Pedri, futbalisti s talentom na finálnu prihrávku, hrajúci v poslednej tretine ihriska, musia tiež kŕmiť útočníkov. Často sú veľmi kritizovaní za to, že nedávajú góly, ale my ich musíme ako tím živiť aj cez stred poľa, poslednou prihrávkou, hrou v múre, častou spoluprácou. Robert je náš stredný útočník a je zrejmé, že je pre neho výhodné, keď je Gundo vysunutý o 10-15 metrov vyššie."

Ako prebieha rehabilitácia Gavi a ako ju hodnotíte?

"Ide to veľmi dobre, lepšie, ako sa očakávalo, ale dobre, je to Gavi, chcel by byť hneď teraz, ale samozrejme nemôže. Myslím si, že rehabilitácia je učebnicovo dokonalá. Teraz je šťastný. Prvé dni na neho mali vplyv, ale teraz sa prispôsobil, akceptuje, že je to dlhá rehabilitácia. Je veľmi zapojený do tímu, je s nami... Myslím si, že napriek tomu, že nie je na ihrisku, je pre tím veľmi dôležitou osobou."

[Adria Regas, E-Noticies] Ako futbalista si zažil podobné oznámenie v národnom tíme s Aragonésom pred jeho rozhodnutím odísť a potom ste spolu vyhrali Majstrovstvá Európy. Môžete z tejto situácie vyťažiť nejaké skúsenosti, ktoré by vám teraz poslúžili ako trénerovi?

"Ak mám byť úprimný, bol som unesený reakciou hráčov, čo je pre mňa najdôležitejšie, pretože sme predsa spolu každý deň. Reakcia celej šatne, nielen na mňa, ale aj na štáb, bola veľkolepá. To mi zostane v pamäti. Aj zo strany fanúšikov, logicky, vždy boli ku mne na 10/10, na štadióne, mimo štadióna, na ulici... Zostávam pri tom. Mám čisté svedomie z veľmi dobre vykonanej práce a ešte nie je koniec, som spokojný, potešený a nadšený z reakcie hráčov a fanúšikov."

[Cristina Navarro, Marca] Cancelo a Araujo sú pripravení na 100%, alebo ich ťahajú menšie neduhy?

"Obaja sú v poriadku. Je logické, že vždy sa vyskytnú nejaké ochorenia, v prípade Cancela je to koleno, ktoré si zranil v súboji proti Las Palmas. Snaží sa. V tomto zmysle som vždy hovoril, že emócie vytvára nasadenie futbalistov. To isté platí o Oriolovi Romeuovi, Sergim Robertovi, Andreasovi, ktorý hrá všetko s neduhmi. Darí sa im. Zajtra budú k dispozícii Ronald a Cancelo."

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2024-02-10 14:02:38
No, za mňa je Pena ten úplne najhorší brankár, ktorého som videl hrať v Barce v áčku.
2024-02-10 14:10:45
Toto povedal Len preto aby ho nezhodil.
Pena je velmi slaby brankar. Ako som pisal. U nas v dedine 4 Liga, ma lepsich brankarov ktory sa neposeru z centrov, a neboxuju kazdu loptu. Proste zle. Na Barcu nema Ani nahodou.