Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii po zápase s Mallorcou, ktorý vyhrali 1:0. Tréner Barçy povedal, že tím je pripravený na utorňajší súboj s Neapolom a pochválil mladé talenty v tíme.

[Novinár sa nepredstavil] Tretí zápas po sebe bez inkasovaného gólu. Myslíte si, že sa tím zlepšil v defenzíve? Ako na to vplýva Andreas Christensen a jeho umiestnenie?

"Áno, vyzeráme lepšie. Vlani sa mi nepáčilo niečo, že si proti nám vytvárali štyri-päť dobrých situácií, mali sme z toho zlý pocit. Teraz to tak nie je a myslím si, že vyzeráme veľmi dobre v obrane, v strede obrany, vo vzduchu, na krídlach. Čo sa týka Andreasa, áno, vyhráva súboje, dobre sa stavia na miesto stopérov, keď vychádzajú na pomoc. V skutočnosti je to obranca navyše, keď hrá na pivote, a to nám dáva riešenia v obrane. Vyzeráme veľmi dobre, v posledných troch zápasoch sa proti nám vygenerovalo veľmi málo a pocit z defenzívnej hry je veľmi dobrý. Z môjho pohľadu sme sa v tomto smere veľmi zlepšili a vďaka tomu vyhrávame zápasy."

[Marta Ramon, RAC1] Čo hovoríte na to, že najlepšími hráčmi dnes neboli skúsení hráči, ale najmladší Pau Cubarsí a Lamine Yamal?

"Nemôžeme byť nespravodliví. Gündoğan dnes odohral veľmi dobrý zápas, podobne aj Iñigo, Cancelo, súťažili dobre. Myslím si, že skúsení hráči vyzerali veľmi dobre. Ter Stegen dobre vyvážal loptu. A vynikli aj mladší hráči, pretože dokážu urobiť rozdiel. Pau má 17 rokov a hrá ako veterán, je to mimoriadne dôležitý hráč. Vidíte, ako sa cíti s loptou, pokojne a bez náhlenia. Dnes hral proti dvom vežiam, Muriqimu a Larinovi, a prakticky neprehral žiadny súboj. Vo veku 17 rokov je to veľkolepé. A Lamine zatiaľ neodohral zápas, v ktorom by sa nepresadil. Má schopnosť roztrhať obranu súperov. Sú to dvaja veľkolepí futbalisti, ale nie je to tak, že by vynikali a ostatní hrali zle. Možno znamenajú éru v tomto klube, vďaka čomu sa môže zdať, že zvyšok vyzeral horšie, ale pravdou je, že nikto neodohral zlý zápas."

[Adria Albets, Cadena SER] Práve teraz Javier Aguirre hovorí o Lamine Yamalovi a si spomenul na deň, keď videl Lea Messiho prvýkrát, Neviem, ako sa vám páči takéto porovnanie? Chápete porovnávanie Lamineho s Messim?

"Porovnávanie s Messim nikomu neprospieva. Každý, kto bol porovnávaný s Messim, sa vytratil. Porovnávať ho s ním nie je najlepší nápad. Je pravda, že v niektorých momentoch... Je to ľavák, ide stredom a strieľa do horného rohu. Zdá sa, že pri jeho sledovaní máme záblesky Messiho. Je lepšie ho neporovnávať. Messi je najlepší futbalista všetkých čias."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je pravda, že každý zápas je iný, ale s úrovňou, ktorú dnes Barça predviedla, porazila by Neapol alebo by musela urobiť krok vpred?

"Stretnutie s Neapolom bude iný zápas. Dnes bol súper veľmi húževnatý, pri rozohrávke na nás vychádzali jeden na jedného, vyhrávali silové súboje, hrali s piatimi vzadu a Neapol takto zvyčajne nehrá. Toto bude iné. Neapol zvyčajne buduje zozadu. Mallorca hrá priamočiarejší futbal. Nedá sa to porovnať. Bude to iný scenár. Myslím si však, že z hľadiska úrovne súťaže a [fyzickej] aktivity sme na tom dobre. V utorok sme pripravení nastúpiť."

[Josep Capel, Radio Nacional] Raphinha dnes odstúpil pre zranenie, Lamine sa na konci cítil nepríjemne. Čo s nimi v súvislosti s utorkovým zápasom? Môžu sa do zostavy vrátiť Marcos Alonso a Ferran?

"Uvidíme, zostávajú štyri dni, ale dnes nie sú žiadne zranenia, takisto nikto nebol vylúčený, čo je pozitívne. A víťazstvo, myslím, že bolo veľmi zaslúžené, stále nám chýba trochu efektivity, vytvorili sme si 4-5 čistých situácií a videli sme, že Girona ich minulý týždeň prakticky nenapádala. Mali jednu dobrú príležitosť, strelu Couta. Bol to zápas, v ktorom nás stálo veľa síl vytvárať si situácie, museli sme byť pokojní a trpezliví."

[Helena Condis, COPE] V utorok ste povedali, že ste pripravení nastúpiť, videli sme zábery, na ktorých ste jedným okom sledovali zápas Barcelony, ale druhým ste sledovali obrazovku, na ktorej bol zápas Neapola, ktorý sa skončil remízou.

"Nevidel som Neapol. Všetko analyzujeme, ale bol som na zápase. Čakali sme na výsledok, situácie si musíme analyzovať sami, ale všetko máme celkom premyslené. Sú naším súperom, to je jasné."

[Jordi Blanco, ESPN] Ospravedlňujem sa za ďalšiu otázku o mladíkoch. Neviem, či je to dobrá správa pre klub, ktorý hrá celý zápas cez Lamineho Yamala a Paua Cubarsího, ale pre tím je určite skvelé, že 16-ročný mladík má také schopnosti, aby vytiahol tím z bahna?

"Nevidím žiadnu zlú správu ani z jednej strany. Je jasné, že to ste videli niečo zlé. Vždy, keď je niečo dobré, musíte to obrátiť na niečo negatívne. Všetko je pozitívne. A to, ako nám skúsení hráči pomohli k ich hre, k našej konkurencieschopnosti. Iñigo dnes odohral skvelý zápas, ale novinkou je, že takto hrajú 16-ročný a 17-ročný. V tomto aspekte nie je žiadna negatívna správa."

[David Bernabéu, Šport] Cítite sa pred utorkom silný? Vidíte v tomto zápase favorita? Alebo je to skôr hod mincou?

"Na tím sa pozerám dobre. Myslím si, že sme vyhrali vďaka vyrovnanosti, predovšetkým v obrane. V Lige majstrov je veľmi bolestivé inkasovať gól. Myslím si, že mužstvo si počína dobre, dnes sme mali veľmi ťažkého súpera. Je to mužstvo, ktoré hrá veľmi dobre v defenzíve, vyhráva súboje, núti vás robiť rozdiely individuálne. Dnes sme mali naozaj veľmi ťažké stretnutie, môžete sa to naučiť aj od hráčov. V utorok je iné prostredie a dúfajme, že vtedy dokážeme realizovať náš futbal."

[Albert Hernández, Television Española] Ako je dôležité, že ste po tomto zápase nad Gironou a so stratou piatich bodov na Real Madrid?

"Áno, aj to je dôležité. To bol dnešný cieľ, vyhrať a vytvoriť tlak na tých pred nami. Teraz sme druhí, to je dobrá správa. Päť bodov na Real, dočasne, ale aspoň sme splnili svoju prácu a úlohu."

[Mari Carmen Torres, Marca] Čo chýba Vitorovi Roqueovi, aby hral viac?

"Dnes odohral 30 minút, čo je dobrý výsledok. Chlapec, ktorý prišiel zvonku, musí sa aklimatizovať, ešte nepozná náš futbal, ale pomáha nám. Dnes odohral veľmi dobré minúty. Myslím si, že bol skvelý v súbojoch jeden na jedného, pri napádaní priestoru, získavaní pozícií, čo nám chýbalo. Bol veľmi dobrý, ako som povedal, skvelý. A krok za krokom sa dostáva do tímu."

[Victor Malo, Culemanía] Chcel som sa spýtať na Joãa Felixa. Zdá sa, že mu chýba vyrovnanosť. Myslíte si, že je pripravený nastúpiť v základnej zostave na Neapol? Bude schopný urobiť rozdiel, ako to urobil v zápasoch proti Portu alebo Atléticu?

"Je pripravený ako každý hráč. Je to futbalista, ktorý bol doteraz dôležitý. Dnes ho stálo veľa síl, aby sa predral cez päťčlennú obranu, aby zaútočil do priestoru. Mal príležitosť, keď vystrelil spoza pokutového územia. Tvorí hru, pretože má talent. Je to hráč, ktorý môže pre mužstvo urobiť veľký rozdiel."

zdroj: la liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-03-09 10:01:37
Ja neviem či Xavi nebol na tom zápase ako sme sledovali mi, alebo na niečom fičí??? Ako môže povedať takú cococinu, že Gundogan dnes predviedol dobrý výkon? Veď bol najslabším na trávniku vzhľadom na to čo sa od neho očakáva. Nech už odíde Xavi čím skôr, pretože on nemá triezvy pohľad na výkon všetkých hráčov. Svojich obľúbencov bude neustále chváliť aj keď hrajú veľké 💩
2024-03-09 11:30:25
Možno Xavi nakoniec stiahne výpoveď...