Podľa informácií katalánskeho denníka Sport sa Barcelona chystá toto leto zaviesť nový systém prestupov, ktorý by mal klub nasmerovať k odlišnému prístupu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

V posledných rokoch bola Barcelona nútená zmeniť svoje prestupové stratégie kvôli finančným obmedzeniam a platovému stropu v La Lige. Ako však píše Sport, nový plán, ktorým sa bude Deco v tejto sezóne riadiť, bude pozostávať z dvoch prístupov. Významné investície sa obmedzia na hráčov najvyššej úrovne, pričom sa budú vyhýbať hráčom na sklonku kariéry a zamerajú sa na posilnenie mladých talentov.

Na čo by sa vyčlenil rozpočet?

Je zrejmé, že finančná situácia Barcelony je náročná, čo vedie klub k tomu, aby sa usiloval o veľké prestupy len v prípade niekoľkých vybraných hráčov, ktorí sú podľa neho neoddeliteľnou súčasťou a skutočne menia hru, ako napríklad potenciálna nová defenzívna opora. Tam bude smerovať veľká časť dostupného rozpočtu, čo zdôrazňuje potrebu precízneho rozhodovania vzhľadom na obmedzené zdroje.

Ďalšou skúmanou cestou je podpisovanie zmlúv s hráčmi, ktorým sa končia zmluvy v ich súčasných kluboch. Tieto dohody si vyžadujú dlhodobé plánovanie, ktoré často začína takmer dva roky pred vypršaním zmluvy. Napriek tomu, že hrozia prestupové bonusy, zabezpečenie takýchto hráčov bez dodatočných nákladov na prestup poskytuje zásadnú finančnú úľavu, ako je to vidieť na nedávnych podpisoch Andreasa Christensena, Francka Kessiého alebo Iñiga Martíneza.

A čo mládež?

Barcelona sa odteraz bude vyhýbať príchodom hráčov na sklonku kariéry. Takéto podpisy často vedú k obmedzenej predajnej hodnote, zvyčajne sa objavujú po dovŕšení 32 rokov, čo znižuje ich atraktivitu na trhu a potenciálne prestupové sumy. Okrem toho klub prestal získavať hráčov strednej úrovne na účely striedania, keďže verí, že tieto úlohy dokážu efektívne plniť odchovanci La Masie alebo vychádzajúce talenty.

Hráči ako Julian Araujo, Hector Fort a Marc Guiu sú príkladom tejto zmeny, pričom Barcelona zdôrazňuje dôležitosť mladého elánu a hladu v tíme. Okrem toho má Barcelona v úmysle byť aktívna pri zabezpečovaní sľubných mladých talentov so značným potenciálom. 

Hoci si to vyžaduje rozsiahly skauting a súperenie s finančne silnejšími klubmi, takéto investície nesú minimálne riziko a významné potenciálne výnosy. Príklady ako Mikayil Faye, Noah Darvich alebo Ibrahim Diarra ukazujú úspech Barcelony pri identifikácii a výchove začínajúcich talentov, ktorých trhová hodnota rýchlo stúpa. Zaujímavé je, že klub už tajne plánuje v budúcnosti uskutočniť viac takýchto operácií.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-04-06 10:01:01
Čo sa týka vyhýbaniu starých hráčov, tak neviem, neviem čo by sme bez Gunda v tejto sezóne dokázali, ale to len tak ...
2024-04-06 12:10:44
Palmer z Chelsea darí sa mu neskutočne Barcelona by sa na neho mala zamerať Raphina by k tomu mohol dopomôcť