Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa zdala myšlienka, že Barcelona predĺži zmluvu so Sergim Robertom, úplne nepravdepodobná. Teraz sa však všetko úplne zmenilo.

Koniec koncov, kapitán klubu mal v úvodnej fáze sezóny zdravotné problémy, čo vyvolávalo pochybnosti o jeho dostupnosti. Po návrate však Roberto podáva výborné výkony. V posledných zápasoch sa 32-ročný hráč stal kľúčovým prínosom pre tím a nastúpil v kritických momentoch, ako napríklad pri odstúpení Joãa Cancela na poslednú chvíľu proti Atléticu Madrid.

Zaujímavé je, že Roberto sa dokázal prispôsobiť a jeho spoľahlivosť nezostala bez povšimnutia vedenia Barcelony a šíriace sa správy naznačujú, že vedenie prehodnocuje svoj postoj. Nedávne výkony zjavne presvedčili klub, aby zvážil predĺženie zmluvy s Robertom, keďže jeho neoceniteľný prínos na ihrisku podnietil prehodnotenie jeho úlohy v tíme.

1. Roberto má pôsobivú formu

Tento obrat vo vnímaní odráža Robertovu húževnatosť a odhodlanie presadiť sa napriek predchádzajúcim neúspechom. Jeho schopnosť podať dobrý výkon, keď je to najviac potrebné, podčiarkuje jeho dôležitosť pre mužstvo, najmä v súčasnej fáze sezóny.

Na druhej strane, rozhodnutie Barcelony predĺžiť s ním zmluvu podčiarkuje uznanie jeho nedávnych výkonov a túžbu udržať si jeho služby. Aj keď v tíme nezastáva významnú pozíciu, jeho účinkovanie v zápasoch neustále prináša cenné príspevky. Najmä jeho zásluhou padli rozhodujúce góly, ako napríklad v zápase s Almeríou, keď otočil priebeh zápasu, a pri treťom góle proti Neapolu, na ktorý prihral.

2. Finančná situácia Barcelony

Okrem toho, vzhľadom na túžbu hráča zostať v Barcelone, je nevyhnutné uznať súčasnú dilemu klubu. Nad nadchádzajúcim prestupovým obdobím sa vznášajú finančné obmedzenia, najmä kvôli nariadeniam finančnej fair play, a veľké podpisy sú nepravdepodobné, pričom finančné prostriedky určené predovšetkým na predĺženie zmluvy kapitána ponechávajú len malý priestor na výrazné aktivity na trhu.

Okrem toho sa význam financií vzťahuje aj na rokovania o platoch. Roberto pri nedávnom predĺžení zmluvy dobrovoľne súhlasil s výrazným znížením platu, čím sa jeho zárobok znížil o viac ako polovicu. Stále nie je isté, či mu klub ponechá súčasné podmienky, zdrží sa ich zvyšovania, alebo sa prípadne bude snažiť o ďalšie zníženie.

3. Veterán, ktorý inšpiruje

Napriek jeho druhoradej úlohe v tíme nemožno prehliadnuť jeho vplyv na ihrisku. Jeho talent ovplyvňovať rozhodujúce momenty.  Koniec koncov, v súčasnosti je jedným z mála veteránov, ktorí v Barcelone zostali. V skutočnosti je Roberto zhodou okolností najdlhšie slúžiacim hráčom, ktorého tím momentálne má.

Pri pohľade do budúcnosti stojí klub pred obrovskými výzvami na ihrisku aj mimo neho. Finančné obmedzenia vyplývajúce z pravidiel finančnej fair play obmedzia schopnosť klubu robiť významné kroky na prestupovom trhu. Pri obmedzených zdrojoch, ktoré sú k dispozícii na vylepšenie mužstva, má udržanie kľúčových hráčov, ako je Roberto, zvýšenú dôležitosť. Uprostred týchto výziev sa kľúčovými stávajú rokovania o úprave platov.

Robertova ochota akceptovať výrazné zníženie pri predchádzajúcom prehodnotení zmluvy predstavuje precedens pre budúce diskusie. Nie je však isté, či sa klub rozhodne zachovať jeho súčasné podmienky alebo sa pokúsi o ďalšie zníženie.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-04-07 20:46:32
Ach jaj..